Pat Martin osvojio prvu nagradu za fotografiju svoje majke

Irski fotograf Enda Bowe osvojio je drugu nagradu za portret Neil, a Garrod Kirkwood je osvojio treću nagradu za fotografiju Hubbucks

Pat Martin osvojio prvu nagradu za fotografiju svoje majke
Foto: Pat Martin, 2018

Pat Martin (27) iz Los Angelesa osvojio je Taylor Wessing nagradu za fotografski portret za dvije fotografije iz serije Goldie (Majka). Fotograf je dobio i 15.000 funti za fotografije svoje majke koja je cijelog života patila od problema ovisnosti.

Fotografirajući, Martin se uspio ponovo povezati s majkom, koja je nakon toga preminula. Fotograf je kazao da je većinu života pogrešno razumio majku i u isto vrijeme je svjedočio koliko ju je svijet pogrešno shvatao, a fotografiranje je postalo način gledanja u ogledalo i pronalaženja detalja koje nikad nisam primijetio.

Žiri za dodjelu nagrade pohvalio je portrete nazivajući ih “osjetljivim, jakim, pa čak i šaljivin”, te su ocijenili da evociraju “krhkost ljudskog iskustva i snagu fotografskog portreta da iskaže gubitak i probudi sjećanje”.

Irski fotograf Enda Bowe (47) osvojio je drugu nagradu za portret Neil, mladića fotografiranog u okviru serije fotografija nastalih na imanju Belfast Conway, a istaknuo je da se koncentrirao na običan svakodnevni život i rituale.

Garrod Kirkwood (40) osvojio je treću nagradu za fotografiju Hubbucks, porodicu koja se nalazi na vrhuncu praznične avanture kod plaže Whitley Bay u Sjevernom Tynesideu. Fotograf je sliku opisao kao “kinematografski prizor iz stvarnog života”.

Pobjedničke fotografije će biti izložene u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu u okviru izložbe Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2019.

Izvor: The Northern Echo

About The Author