Talibani zatvorili radio-stanicu koju vode žene jer je emitirala muziku

U Afganistanu su mnogi novinari izgubili posao nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine

Talibani zatvorili radio-stanicu koju vode žene jer je emitirala muziku
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Radio-stanica na sjeveroistoku Afganistana, u kojoj program uređuju žene, zatvorena je zbog puštanja muzike tokom svetog mjeseca ramazana, potvrdio je zvaničnik talibana, ali ta stanica negira da je to radila.

Jedina radio stanica u Afganistanu koju uređuju žene, a radi deset godina, “Sadai Banovan” (Ženski glas”), u mjestu Dariju ima osam zaposlenih, od kojih je šest žena.

Direktor za informiranje i kulturu u pokrajini Badakšan rekao je da je stanica nekoliko puta prekršila “zakone i propise Islamskog Emirata” emitirajući muziku tokom ramazana i da je zbog toga zatvorena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Ako ova radio-stanica prihvati politiku Islamskog Emirata Afganistan i garantira da prestup više neće ponoviti, dozvolit ćemo joj da ponovo radi – navodi se u saopćenju.

Direktorica radio-stanice Nadžija Soroš negirala je da je bilo kršenja zakona i rekla da nije bilo potrebe za zatvaranjem već da je u pitanju namjera da prestane da radi.

Soroš je rekla da su ih talibani optužili da su emitirale muziku, ali “radio nije emitirao bilo kakvu vrstu muzike” tokom ramazana.

Ona je rekla da su u 30. marta predstavnici Ministarstva informiranja i kulture i Uprave za porok i vrlinu došli u prostorije radio-stanice i zatvorili je.

U Afganistanu su mnogi novinari izgubili posao nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine. Mediji su se ugasili zbog nedostatka novca ili jer je osoblje napustilo zemlju, navodi Asocijacija nezavisnih afganistanskih novinara.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author