OSUDA VERBALNOG NAPADA NA SNEŽANU MITROVIĆ

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne napade Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije, koji se desio jučer u Banja Luci tokom novogodišnjeg prijema u Palati Predsjednika RS. Na primitivan i bahat način, nedostojan pozicije predsjednika RS, Milorad Dodik je televiziju N1 nazvao “neprijateljskom” i […]

OSUDA VERBALNOG NAPADA NA SNEŽANU MITROVIĆ

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne napade Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije, koji se desio jučer u Banja Luci tokom novogodišnjeg prijema u Palati Predsjednika RS.

Na primitivan i bahat način, nedostojan pozicije predsjednika RS, Milorad Dodik je televiziju N1 nazvao “neprijateljskom” i istim epitetom „počastio“ novinarku koja mu je postavila sasvim legitimno novinarsko pitanje o mogućim socijalnim nemirima i protestima u 2017. godini. Krajnje je licemjerno da se predsjednik RS na novogodišnjem  prijemu za medije hvali dostignutim medijskim slobodama u RS i vlastitim “razumijevanju za novinare pa čak i one koji ga ne vole” a samo 15 minuta kasnije na najgrublji način izvrijeđa novinarku N1 TV zbog postavljenog pitanja.

Ponašanje predsjednika Republike Srpske prema medijima i novinarima, nasilničko i necivilizacijsko obraćanje, korištenje neprimjerenog govora, odavno su izašli iz okvira normalnog i uljudnog komuniciranja u javnom prostoru, što zaslužuje najoštrije osude i poduzimanje zakonskih mjera od strane nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su najčešće mete napada Milorada Dodika novinarke, koje su u posljednjih desetak godina 17 puta bile žrtve predsjednikovih uvreda, šikaniranja  i uznemiravanja, samo zbog toga što su novinarke.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima su više puta tražili zaštitu novinarki od nasilničkog ponašanja gospodina Dodika i to od važnih institucija za zaštitu slobode izražavanja i ravnopravnosti spolova. Na žalost, odgovorne institucije su se oglušile na direktne pozive za zaštitu novinarki – očito im je bilo važnije prešutjeti napade,  nego provoditi zakon i štititi žrtve predsjednikovog neprimjerenog vrijeđanja,  muške i političke bahatosti.

Ovaj put BH novinari i Linija za pomoć novinarima javno zahtijevaju hitno zakonsko postupanje Gender centra Vlade RS, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, koje u svojim rukama imaju mehanizme i obavezu reagiranja i zaštite svih osoba čija se ljudska prava krše, uključujući i novinarke. Ukoliko to ne urade, smatrat ćemo ih institucijama pod kontrolom Milorada Dodika, kojima je „misija“ zaštita njegovog „lika i djela“, a ne novinarki – žrtava nezakonitog i društveno štetnog ponašanja predsjednika RS.

bhnovinari.ba

About The Author