DOBRO VEČE, PREDSJEDNIČE!

IZDVAJAMO

Ideal medija po Dodikovom ukusu, a RTRS-u u tome premca nema, jeste i govoriti o RS-u kao boljem, ekonomski uspješnijem, prosperitetnijem dijelu BiH. U kojem se glava okreće od nezaposlenosti, siromaštva, ekonomske dubioze… Za ono što ne valja, krivi su drugi, pa idealan medij to iz dana u dan mora ponavljati. Ko su drugi, nije bitno.

DOBRO VEČE, PREDSJEDNIČE!

Još jedan napad Milorada Dodika na novinare i njihove kuće otvorio je zanimljivo pitanje: Kako izgleda medij po mjeri ovog političara?

Ne bi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik bio Milorad Dodik kada i kraj ove godine ne bi “začinio” napadom na novinare/ke i medijske kuće za koje rade. Posljednja u nizu na udaru je bila novinarka TV N1 Snježana Mitrović – samo zbog pitanja koje je postavila, a koje se Dodiku nije svidjelo. Ovo je posljednji, ali posve odgovorno smatramo ne i njegov zadnji napad na poslanike javne riječi. U pamćenju ostaju psovke i prijetnje upućene vlasniku BNTV-a Vladimiru Trišiću zbog uređivačke politike te kuće. I zbog koje je, kao da je to njegovo vlasništvo, a ne javna institucija, novinarima BNTV-a zabranjen ulaz u sjedište predsjednika RS-a. S istim uvredama ili zabranama susretali su se i novinari BHT1, FTV-a, agencije Beta.

A zluradih komentara i opaski te odbijanja da odgovori na postavljeno pitanje, pošteđeni su samo uposlenici RTRS-a, Glasa Srpske, Nezavisnih novina i agencije SRNA. Ne zato što bolje rade svoj posao od ostalih kolega, nego samo zato što bespogovorno, stenogramski, prenose sve što Dodik govori.

Idealna TV kuća za predsjednika ovog entiteta bila bi, bez sumnje, ona koja bi udarni dnevnik počinjala s: “Dobro veče, predsjedniče”. A potom imala hronologiju onoga što je tog dana radio, govorio, pa slijed njegovih komentara od svjetske politike do vremenske prognoze. I tako sve do: “Laku vam noć, predsjedniče”.

Javni RTV servis RS-a blizu je tom idealu. Istina, kako je Republika Srpska, makar formalno, demokratsko društvo, u centralnoj informativnoj emisiji, kao i ostalom dijelu informativno-političkog programa, postoji prostor i za izvještavanje o drugim dešavanjima. Ali, dozirano. Da se predsjednik ne uznemiri ako kojim slučajem dnevnik gleda. Ili da se ne uznemiri kada ga neko od onih petnaest savjetnika s njegovog platnog spiska brifuje šta je u dnevniku emitovano.

Ideal medija po Dodikovom ukusu, a RTRS-u u tome premca nema, jeste i govoriti o RS-u kao boljem, ekonomski uspješnijem, prosperitetnijem dijelu BiH. U kojem se glava okreće od nezaposlenosti, siromaštva, ekonomske dubioze… Za ono što ne valja, krivi su drugi, pa idealan medij to iz dana u dan mora ponavljati. Ko su drugi, nije bitno. Bošnjački političari, opozicija u RS-u, islamisti, zvaničnici međunarodne zajednice, sudije Ustavnog suda BiH, državni tužioci, američka ambasada…

Ko drukčije kaže, kleveće i laže. I za sada, osjetit će samo brutalnost jezika Milorada Dodika. A sve će to, naravno, prešutjeti RTRS.

About The Author