OSLOBOĐENA DVOJICA NOVINARA NAKON 92 DANA PRITVORA U TURSKOJ

Can Dündar, glavni urednik Cumhuriyet, i Erdem Gül, šef ureda u Ankari, uhićeni su 26. studenoga 2015. pod optužbom da pomažu terorističkoj organizaciji, špijuniraju i otkrivaju tajne dokumente. Optužbe su temeljene isključivo, sudeći prema tekstu optužnice, na njihovim tekstovima. Obojica uhićenih novinara puštena su oko 3 sata ujutro iz istambulskog zatvora Silivri, no optužnica protiv […]

OSLOBOĐENA DVOJICA NOVINARA NAKON 92 DANA PRITVORA U TURSKOJ

Can Dündar, glavni urednik Cumhuriyet, i Erdem Gül, šef ureda u Ankari, uhićeni su 26. studenoga 2015. pod optužbom da pomažu terorističkoj organizaciji, špijuniraju i otkrivaju tajne dokumente. Optužbe su temeljene isključivo, sudeći prema tekstu optužnice, na njihovim tekstovima.

Obojica uhićenih novinara puštena su oko 3 sata ujutro iz istambulskog zatvora Silivri, no optužnica protiv novinara i dalje ostaje.

Jaka lokalna i međunarodna podrška kolega novinara, sindikata i organizacija koje se bore za novinarske slobode pružana je uhićenim kolegama od samog uhićenja 26. studenog 2015.

Predstavnica za slobodu medija OSCE-a Dunja Mijatović pozdravlja odluku Ustavnog suda Turske: “Ovo oslobađanje je važan datum za slobodu medija u Turskoj. No optužbe protiv kolega se moraju povući i Turska se mora prihvatiti reformi zakona koji zasad kriminaliziraju novinarski rad“.

About The Author