OPTUŽNICA PROTIV NOVINARA REUTERSA U MYANMARU

Tužioci u Myanmaru zvanično su danas podigli optužnice protiv dvojice novinara Reutersa zbog kršenja Zakona o zvaničnim tajnama, ukazujući da će taj slučaj biti dalje razmatran uprkos međunarodnoj osudi. Novinari Reutersa Wa Lone (31) i Kyaw Soe Oo (27) uhapšeni su 12. decembra, kada ih je policija optužila da su došli do “važnih tajnih dokumenata” […]

OPTUŽNICA PROTIV NOVINARA REUTERSA U MYANMARU

Tužioci u Myanmaru zvanično su danas podigli optužnice protiv dvojice novinara Reutersa zbog kršenja Zakona o zvaničnim tajnama, ukazujući da će taj slučaj biti dalje razmatran uprkos međunarodnoj osudi.

Novinari Reutersa Wa Lone (31) i Kyaw Soe Oo (27) uhapšeni su 12. decembra, kada ih je policija optužila da su došli do “važnih tajnih dokumenata” od dva policajca čime su prekršili zakon još iz kolonijalne ere.

Ti policajci su bili angažovani u dijelu Myamnara odakle je od represije 650.000 pripadnika muslimanske manjine Rohingya pobjeglo u Bangladeš.

“Optužuju nas da bi nas spriječili da dođemo do istine”, doviknuo je novinar Va Lon iz policijskog kamiona poslije kratkog saslušanja.

Advokat dvojice novinara rekao je da mogu biti kažnjeni sa do 14 godina zatvora.

UN, SAD i Evropska unija su u više navrata tražili oslobađanje tih novinara.

Grupe za odbranu ljudskih prava i za medije kritikovale su novu civilnu vladu Myanmara koju vodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, jer protiv zatvorenih novinara koristi zakone iz vremena kolonijalizma, isto kao i vojna hunta koja je prethodno vladala, da bi ugušila kritiku i medije.

RSE

About The Author