Novinari u SAD, Rusiji i Indiji prioritetna grupa za vakcinaciju

Strukovna udruženja pozvala krizne štabove i donosioce odluka da novinare uvrste u prioritetni plan vakcinacije zbog posla koji obavljaju

Novinari u SAD, Rusiji i Indiji prioritetna grupa za vakcinaciju
Foto: AA/Ilustracija

Zemlje širom svijeta prepoznale su da su novinari i medijski radnici, koji svakodnevno izvještavaju s terena u vrijeme pandemije u većem riziku od obolijevanja, zbog čega su svrstani u prioritetne grupe za vakcinaciju. Sjedinjene Američke Države, Rusija i Indija zemlje su na čijim se listama za imunizaciju prioritetno nalaze i novinari.

Vakcinacija novinara i medijskih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama predviđena je za februar, a imunizaciju novinara u ranoj fazi tražilo je Nacionalno udruženje emitera (NAB), opisujući njihovu ulogu u prenošenju vijesti i hitnih informacija lokalnim zajednicama kao neophodan posao, što je Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) prihvatio.

Zvaničnici američke države Kolorado su sredinom decembra prošle godine, mijenjajući plan vakcinacije, među prioritetne grupe za „prvu b“ fazu uključili i novinare na terenu.

U Teksasu, udruženje emitera te savezne države lobira da se i izvještači TV, radio stanica i medijski radnici prioritetno vakcinišu. Čelnici teksaškog udruženja emitera navode da novinari izlaze na teren, izvještavaju o zdravstvenim radnicima, pacijentima, pokrivaju javne događaje, proteste, zbog čega je neophodno da budu zaštićeni.

U Rusiji su također novinari svrstani među prve grupe za dobijanje vakcine. U Habarovskoj oblasti, koja je među deset regiona u Rusiji gdje se bilježi najveći broj oboljelih, novinari su uključeni u prioritetnu grupu za primanje vakcine.

U toj oblasti, vakcinisano je oko tri hiljade ljekara i radnika socijalnih službi, a sljedeći na listi su novinari, nastavnici, osobe s hroničnim bolestima.

U Velikoj Britaniji, dok ne dođu na red za vakcinaciju, novinari koji nemaju simptome bolesti mogu prioritetno da se testiraju na virus. Odlučeno je da se testiraju kao „ključni radnici“ koji moraju svakodnevno da napuštaju kuću kako bi obavljali posao i treba da se što češće testiraju kako bi bili sigurni.

U Indiji, glavni ministar države Tripura uvjerava da će novinari, „radnici u prvom planu“, u zemlji prioritetno dobiti vakcinu protiv koronavirusa. To obećanje došlo je poslije zahtjeva novinarske zajednice da se novinari i članovi njihovih porodica prvi imunizuju. Prva faza vakcinacije u Indiji predviđena je za 16. januar.

Ministar zdravlja Narodne Republike Bangladeš, uz najavu da će početak vakcinacije početi sredinom februara, rekao je da će prvi biti vakcinisani radnici na prvoj liniji – ljekari, medicinske sestre, tehnolozi, pripadnici vojske i policije, kao i novinari.

Izvor: Cenzolovka

About The Author