Novinar ili urednik Alternativne televizije možeš biti ti

Kakve standarde treba ispuniti da bi se postalo dio odbrambeno-otadžbinskog novinarskog tima?

Novinar ili urednik Alternativne televizije možeš biti ti

Ima jedno mjesec dana od kada Alternativna televizija u Banjaluci „drži“ oglas na svojoj stranici u kojem traži „iskusne urednike i novinare informativnog programa“, pazi sada, „spremne da se uhvate u koštac sa najvećim izazovima, najaktuelnijim temama i najvažnijim događajima iz zemlje, regiona i svijeta“, a oni su „spremni da svoj uticaj na tržištu potvrde vijestima koje se pripremaju bez prepreka ‒ 24 sata u sedmici“.

Iz ovakve formulacije proizlazi da se dosadašnji urednici i novinari ove televizije nisu dovoljno dobro nosili sa izazovima, aktuelnim temama i najvažnijim događajima.

Potom se u oglasu kaže: „Želimo da okupimo najiskusnije i najpredanije novinare i urednike iz cijelog regiona i dodatno osnažimo kvalitet našeg informativnog programa. Spremni da rušimo granice izvještavanja, da ukrstimo oprečna mišljenja i zadamo standarde preko kojih se teško prelazi. Izazovne teme, dan koji nema radno vrijeme, izvještavanje sa svih krajeva regiona, analitičko praćenje događaja iz cijeloga svijeta ‒ cilj od kojeg se ne odustaje i vijesti zbog kojih se ruše sve granice.“

Imajući u vidu dosadašnji rad Alternativne televizije, budućim novinarima neće biti teško postići zadate ciljeve. Dovoljno će biti da krenu kritikovati rad Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske, SNSD-a, kao i rad njihovih koalicionih partnera. Bilo bi dobro da prestanu uzimati pare od šumskih gazdinstava za marketing i PR. To je do sada bilo veoma teško, skoro neizvodivo, ali nadamo se da će „svježa krv“ imati volje i želje da osvoji nove standarde i brani ih svim raspoloživim sredstvima. Što se tiče „rušenja granica“, to se odnosi na granice prema Srbiji, dok je razgraničenje sa Federacijom BiH u planu.

U daljem tekstu konkursa možete pročitati idealan profil alternativnog novinara: „Ukoliko se prepoznajete u ovim redovima, imate želju, znanje i snagu da progovorite o gorućim temama i budete na mjestu najvažnijih događaja, želite da date lični pečat informacijama i odgovorno stojite iza svojih odluka, ambiciozni ste i zainteresovani za rad u dinamičnoj atmosferi i želite da zajedno sa nama budete promjena koja kreira stav javnosti, onda je konkurs za urednike i novinare informativnog programa ATV-a nezaobilazna stanica u vašoj karijeri.“

U prevodu to znači da moraš biti spreman da svakodnevno izvještavaš o srpskim stradanjima sa što više emocija i patetike i da pritom ignorišeš hrvatske i bošnjačke žrtve. Od tebe se očekuje da ratne zločince zoveš prvim predsjednikom i potpredsjednicima Republike Srpske, a Dževada Galijaševića ekspertom za terorizam. Republiku Srpsku moraš da nazivaš državom, nikako entitetom. Potrebno je da Armiju BiH nazivaš takozvanom, baš kao i genocid u Srebrenici, Haški tribunal i Kosovo.

Ako si za sve ovo sposoban, ti si idealan kandidat za novinara Alternativne televizije. Prijavi se i postani dio njihovog odbrambeno-otadžbinskog tima.

Da bi postao urednik informativnog programa, pored gore navedenog, potrebno je da prezireš latinicu, knjigu „Filosofija palanke“ i autošoviniste te da nisi gledao nijedan film Jasmile Žbanić.

Ako si pročitao „Duh samoporicanja“ od Lompara, ako ti se sviđa film „Život je čudo“ od Kusturice, postiš barem dva od četiri velika posta, neka te informacije obavezno ukrase tvoj životopis.

Ispunjavate li neki od ovih uslova i istinski želite da postanete dio predizbornog tima SNSD-a, potrebno je da pošaljete CV sa motivacionim pismom, kao i preporuke vaših saradnika na konkurs@atvbl.com do 10. maja, uz naznaku „sloboda ili smrt“ ili „za kralja i otadžbinu“.

Srećno!

About The Author