Novinar i bivši urednik lista ‘Cumhuriyet’ osuđen na 27 godina zatvora

Njegovi advokati tvrde da je presuda politički motivirana i unaprijed određena

Novinar i bivši urednik lista ‘Cumhuriyet’ osuđen na 27 godina zatvora

Turski sud osudio je u srijedu opozicionog novinara Cana Dündara na 27 godina i šest mjeseci zatvora zbog špijunaže i pružanja pomoći oružanoj terorističkoj organizaciji. Njegovi advokati navode kako je riječ o politički motiviranoj presudi.

Dündar je nekadašnji glavni urednik opozicijskog turskog časopisa ‘Cumhuriyet’. On i njegov kolega Erdem Gul osuđeni su 2016. godine na pet godina zatvora zbog objavljivanja video snimke na kojoj se vidi kako turske obavještajne službe prevoze oružje u Siriju, piše Reuters.

Dündar, koji sada živi u Njemačkoj, sud je proglasio krivim za ‘prikupljanje tajnih dokumenata za špijunažu i pomaganje terorističkoj organizaciji’, a njegovi advokati odbili su prisustvovati posljednjem slušanju.

– Ne želimo biti dio prakse legitimiranja ranije odlučene političke presude – naveli su uoči saslušanja u pisanom saopćenju.

Početkom decembra sud je odgodio donošenje presude nakon što su Dündarovi advokati tražili zamjenu studija kako bi se osiguralo pravedno suđenje, no sud je taj zahtjev odbio. Proglasili su ga bjeguncem i zaplijenili mu imovinu u Turskoj.

Turskom novinaru se 2015. godine sudilo zbog priče u kojoj je tursku obavještajnu službu optužio da je nelegalno slala oružje u Siriju. U snimci iz 2014. godine su prikazani muškarci u policijskoj uniformi i civilnoj odjeći kako odvrću vijke da bi uspjeli otvoriti kamione i raspakirati kutije.

Na fotografijama objavljenim nešto kasnije, vide se kamioni puni minobacačkih metaka. AP napominje da nije mogao potvrditi autentičnost video snimki.

U izvještaju medija tvrdi se da turska obavještajna služba i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nisu dozvolili tužilaštvu da započnu istragu o krijumčarenju oružja.

Erdoğan je podnio krivičnu prijavu protiv Dündara i Erdema Gula tvrdeći da su kamioni prevozili pomoć grupama Turkmena u Siriji i upozorio da će Dündar ‘platiti visoku cijenu’.

Izvor: 24sata

About The Author