Novinar Amarildo Gutić dobitnik prve nagrade EU za najbolje istraživačke priče

U BiH i dalje prisutan politički pritisak na novinare, tvrdi zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno

Novinar Amarildo Gutić dobitnik prve nagrade EU za najbolje istraživačke priče
Foto: Žurnal Magazin

Novinar Magazina „Žurnal“ Amarildo Gutić dobitnik je prve nagrade Evropske unije za najbolje istraživačke priče u 2018. godini za priču „Država protiv Davida“.

Drugu nagradu dobio je novinar Semir Mujkić za serijal tekstova o korupciji u javnim nabavkama, dok su treću nagradu dobili Renata Radić Dragić i Mubarek Asani za serijal priča o borcima protiv boračkih udruženja.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu i Turskoj promovira dostignuća istraživačkih novinara i želi poboljšati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u ovim zemljama.

Nagrade za najbolje istraživačke priče u 2018. dobitnicima je dodijelio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno.

Ovogodišnje nagrade se odnose na istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2018. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, korupcije i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava.

Žiri za dodjelu ove nagrade bio je sastavljen od medijskih stručnjaka, urednika, članova akademske zajednice i zaslužnih novinara, a nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosio je 10.000 eura.

Prilikom dodjele nagrada Sinno je kazao da stanje slobode medija u BiH nije onako kakvo bi trebalo biti što je jasno izneseno i u mišljenju Evropske komisije, dodajući da je i dalje prisutan politički pritisak na novinare.

Članica žirija i urednica dnevnog lista „Oslobođenje“ Vildana Selimbegović je kazala da mediji moraju imati pomoć međunarodne zajednice da bi se viši nivo podigli profesionalni standardi.

Dobitnik prve nagrade Amarildo Gutić je kazao da je neupitno da je priča o ubistvu Davida Dragičevića bila u fokusu tokom cijele prošle godine i privukla je pažnju redakcije „Žurnala“, te da je on prihvatio zadatak da uradi tu priču.

Nakon ceremonije dodjela nagrada, održan je i okrugli sto o izazovima istraživačkog novinarstva.

Izvor: Fena/Oslobođenje

About The Author