Novi rekord u broju zatvorenih novinara širom svijeta

Povećan je i broj ubijenih medijskih djelatnika za 18,8 posto u poređenju s 2021. godinom

Novi rekord u broju zatvorenih novinara širom svijeta

Čak 533 novinara trenutno je zatvoreno u cijelom svijetu što je rekordan broj, prema godišnjem pregledu nasilja i zlostavljanja nad novinarima koji objavljuju Reporteri bez granica (RSF). Broj ubijenih novinara ponovno je porastao ove godine na 57 dok je 65 novinara držano kao taoci, a 49 se vode kao nestali.

Ukupno 533 novinara privedena zbog svoje profesije što je za 13,4 posto više nego prošle godine. RSF također nikada prije nije zabilježio toliko novinarki u pritvoru. Trenutno ih je u pritvoru 78 što je rekordni porast od gotovo 30 posto u poređenju s 2021. godinom. Žene sada čine gotovo 15 posto pritvorenih novinara, u poređenju s manje od sedam posto prije pet godina.

Kina, u kojoj su cenzura i nadzor dosegli ekstremne nivoe, i dalje je najveći zatvorenik novinara na svijetu, s ukupno 110 u zatvorima. Među njima je Huang Xueqin, slobodni novinar koji je izvještavao o korupciji, industrijskom zagađenju i uznemiravanju žena.

Također, Islamska Republika Iran koja ima 47 novinara u zatvorima postala je treći najveći zatvorenik novinara u svijetu samo mjesec dana nakon početka masovnih protesta. Među prvim uhapšenim novinarima bile su dvije žene, Nilufar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su privukle pažnju na smrt mlade iranske Kurdkinje Mahse Amini. Sada im prijeti smrtna kazna.

– Diktatorski i autoritarni režimi pune svoje zatvore brže nego ikad zatvarajući novinare. Ovaj novi rekord u broju pritvorenih novinara potvrđuje hitnu potrebu da se odupremo ovim beskrupuloznim vladama i da proširimo svoju aktivnu solidarnost na sve one koji utjelovljuju ideal novinarske slobode, nezavisnosti i pluralizma – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Porastao je i broj ubijenih novinara. Ukupno 57 platilo je životima zbog svoje obaveze izvještavanja 2022. godine što je povećanje od 18,8 posto u poređenju s 2021. godinom nakon dvogodišnjeg perioda relativnog mira i historijski niskih brojki o ubijenim novinarima.

Rat koji je izbio u Ukrajini 24. februara jedan je od razloga ovog uspona. U prvih šest mjeseci rata ubijeno je osam novinara. Među njima su bili Maks Levin, ukrajinski fotoreporter kojeg su 13. marta namjerno ubili ruski vojnici, te Frédéric Leclerc-Imhoff, francuski videoreporter koji j eradio za televizijski informativni kanal BFMTV, a ubijen je nakon bačene granate dok je pratio evakuaciju civila.

U međuvremenu, više od 60 posto ubijenih novinara izgubilo je život u zemljama koje nisu zahvaćene ratom. Jedanaest ih je ubijeno samo u Meksiku što je gotovo 20 posto od ukupnog broja novinara ubijenih u cijelom svijetu. Brojke Meksika, zajedno s Haitijem (sa šest ubijenih) i Brazilom (s tri ubijena) doprinijele su da se Amerika pretvori u najopasniju regiju svijeta za medije, s gotovo polovinom (47,4 posto) ukupnog broja ubijenih novinara u svijetu 2022. godine.

Pregled za 2022. godinu pokazao je da se najmanje 65 novinara i medijskih djelatnika drže kao taoci. Među njima su Olivier Dubois, francuski novinar kojeg više od 20 mjeseci drži Grupa za islam i muslimane (JNIM), oružana grupa u Maliju povezana s al-Qaidom, te Austin Tice, američki novinar koji je otet prije gotovo 10 godine u Siriji. Nadalje, u 2022. prijavljen je nestanak još dva novinara, te je ukupan broj novinara koji se vode kao nestali 49.

Pregled također daje pogled na neke od najupečatljivijih slučajeva godine, uključujući onaj Ivana Safronova, jednog od najboljih ruskih istraživačkih novinara, koji je osuđen na 22 godine zatvora zbog otkrivanja “državnih tajni” koje su bile lako dostupne na internetu. To je najduža kazna koju je RSF zabilježio u 2022. godini. Tu je i slučaj Doma Phillipsa, britanskog novinara čije je raskomadano tijelo pronađeno u zabačenom dijelu brazilske Amazonije, gdje je otišao istražiti pokušaje lokalnih domorodačkih grupa krivolova, ilegalnog iskopavanja zlata i krčenja šuma.

Reporteri bez granica (RSF) od 1995. godine sastavljaju godišnji pregled nasilja i zlostavljanja novinara na temelju preciznih podataka prikupljenih tokom jedne godine. Brojke za 2022. godinu uključuju profesionalne novinare, neprofesionalne novinare i medijske djelatnike.

RSF prikuplja detaljne informacije koje mu omogućuju da sa sigurnošću ili velikom dozom povjerenja potvrdi da je pritvaranje, otmica, nestanak ili smrt svakog novinara posljedica njihovog novinarskog rada.

Izvor: RSF

About The Author