Nova biografija o Musku pojašnjava njegovu odluku da isključi Starlink Ukrajini

Autor biografije tvrdi da je njegova odluka bila potaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem

Nova biografija o Musku pojašnjava njegovu odluku da isključi Starlink Ukrajini
elon_musk_royal_society

Milijarder Elon Musk prošle godine potajno je naredio inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink u blizini obale Krima kako bi se zaustavio tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, navodi se u novog biografiji o Elonu Musku koju je napisao Walter Isaacson.

Dok su se ukrajinske podmorničke bespilotne letjelice s eksplozivom približavale ruskoj floti, “izgubile su vezu i bezopasno su izbačene na obalu”, piše Isaacson.

Muskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski dužnosnici molili da ponovno uključi satelite, bila je potaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem, prema Isaacson, čija bi nova knjiga trebala biti objavljena 12. septembra.

Njegova zabrinutost oko mogućeg scenarija “Pearl Harbor”, kako je rekao, nije se obistinila na Krimu. No ta epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Musk našao dok se rat u Ukrajini odvijao. Namjerno ili ne, postao je moćnik kojeg američki dužnosnici nisu mogli ignorirati.

Nova knjiga Isaacsona, autora hvaljenih biografija Stevea Jobsa i Alberta Einsteina, pruža uvide u Muska i kako ga je njegov egzistencijalni strah od izazivanja šireg rata nagnao da negativno odgovori ukrajinskim zahtjevima za sistem Starlink koji bi mogli koristiti za napad na Ruse.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacijske sisteme neposredno prije invazije, Musk je pristao Ukrajini dati satelitske terminale Starlinka koje je napravio SpaceX, a koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije.

Iako su mobilne i internetske mreže bile uništene, terminali Starlinka omogućili su Ukrajini da se bori i ostane povezana. No kada je Ukrajina počela koristiti Starlink terminale za ofenzivne napade na Rusiju, Musk je počeo preispitivati tu odluku.

– Kako sam ja u ovom ratu? Starlink nije trebao biti uključen u ratove. Bilo je to osmišljeno kako bi ljudi mogu gledati Netflix i pratiti nastavu online i raditi dobre stvari, a ne napadati dronovima – kazao je Musk.

Musk je ubrzo razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena Jakeom Sullivanom, generalom Markom Milleyem i ruskim ambasadorom u SAD-u kako bi se pozabavili zabrinutostima iz Washingtona u Moskvu, piše Isaacson.

U međuvremenu, zamjenik premijera Ukrajine Mykhailo Fedorov molio je Muska da uspostavi vezu za bespilotne letjelice govoreći Musku o njihovim mogućnostima u tekstualnoj poruci, prema Isaacsonu. “Samo želim da ti, osoba koja mijenja svijet kroz tehnologiju, to znaš”, rekao mu je.

Neistraženo područje na kojem su bili ukrajinski i američki dužnosnici, oslanjajući se na dobročinstvo nepredvidivog milijardera za komunikaciju na ratištu, također je dovelo do sukoba oko toga ko će platiti Starlink terminale.

SpaceX je potrošio desetine miliona na slanje satelitske opreme u Ukrajinu, tvrdi Musk. I kompanija je rekla Pentagonu da neće nastaviti plaćati račune za satelitsku opremu, kao što je CNN javio, a nakon toga Musk je tweetao “Dovraga s tim. Nastavit ćemo finansirati ukrajinsku vladu besplatno.”

Izvor: CNN

About The Author