Njeno veličanstvo krava

NOVA BLOG PRIČA

Njeno veličanstvo krava

Može biti da je u Indiji obožavaju, ali ni hercegovačka krava se ne može požaliti na tretman. Verovatno joj ponekad fali timarenja, lepa reč, no slobodu ima. Od ranog proleća do kasne jeseni kravama se pusti na volju da traže najlepše pašnjake u okolini, a u toj potrazi, one često koriste magistralu.

Takav pohod je, dakako, skopčan sa opasnošću, pa je poneka zov želuca platila i glavom.  Baš to se desilo i pre nekoliko dana, pa su iz policije apelovali na vozače da opreznije voze u jutarnjim i večernjim časovima, onda kada krave idu ili se vraćaju sa ispaše.

Srećna okolnost za krave je što su putevi nikakvi- puni neravnina i krivina, pa je veću brzinu teško razviti. To je srećna okolnost i za vozače jer su, baš zahvaljujući lošim putevima, često uspevali da izbegnu bliski susret sa ovom životinjom.

No, ako ste ih izbegli na putu, ne znači da ste se izvukli. Ima i onih kojima je krava doslovno sa neba pala na haubu. Naime, penjući se uz liticu pored puta, precenila je svoje planinarske sposobnosti, a možda pomislila i da može kao koza. Tek, pokušaj je završen neslavno, krava se otisnula i završila na haubi unezverenog vozača i njegovih saputnika koji su imali nezgodu da se nađu na tom mestu.

I, mada krave imaju mindjuše za identifikaciju, malo koji vlasnik će poštovati ono što zakon nalaže i nadgledati kretanje stoke magistralom. Uvek na strani svog govečeta, ne razume kako vozači iz belog sveta nemaju empatiju za potrebe ove plemenite, a ponegde i svete, životinje.

“Tamo šetaju, oblače, ugađaju nekim vaškama (odomaćen naziv za pse u Hercegovini), a ne mogu da zaustave auto da prođe krava od koje imamo toliko koristi i koja je othranila mnogoga”, komentarišu.

Njihov konačni stav da su životinje nevine, a vozači odgovorni.

Još jedan ekskluzivitet u Hercecovini je da stočar neretko sedne u auto i tako vozeći tera stoku putem. Često se služi i sirenom, pa su krave i ovce toliko navikle na zvuk auta i sirene, da ne reaguju. Prosto morate da sačekate dok prođu putem kojim su naumile. Ova praksa nije iščezla, mada je cena goriva skočila u nebo. Dizel je poskupeo, ali su zato alternativni izvori snabdevanja (čitaj: mašine RiTE Gacko), procvetali. Prošle nedelje je policija “oborila” nekog sa 200 litara. Sa koliko litara su drugi prošli, ostala je nepoznanica.

Ukratko, i ovog leta ćete na putevima od Foče do Trebinja često naići na krdo krava. Kažu da su u tom belom svetu, tačnije u Škotskoj, napravili brend od takozvane “Sheep therapy” iliti program oslobađanja od pritiska i stresa provođenjem vremena među ovcama.

Eto ideje za nekog preduzimljivog duha. Za one koji vole uzbuđenja adrenalinske ture mogao bi ponuditi slalom između krava i to u krivini od Foče ka Tjentištu. Ko surviver, pričaće.

About The Author