Nizozemska: Odluka suda nalaže povećanje naknade fotoreporterima za 50 posto

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je ovu, kako su naveli, historijsku odluku suda

Nizozemska: Odluka suda nalaže povećanje naknade fotoreporterima za 50 posto
Foto Ilustracija/Mediji

Freelance fotoreporteri Britt van Uem (Tubantia) i Ruud Rogier (Brabants Dagblad) dobili su parnicu protiv DPG Media (ranije De Persgroep) kada je Sud odlučio da cijene koja im je plaćana, 13 centi po riječi i 42 eura po fotografiji, nisu fer.

Sudac je odredio da ta cijena mora biti udvostručena odnosno povećana na 0,21 centi po riječi, odnosno 65 eura po fotografiji. DPG Media stoga im mora isplatiti dodatni novac za posao koji su obavili u 2018. godini.

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je ovu, kako su naveli, historijsku odluku suda, te su čestitali pridruženom predstavniku Nizozemskom udruženju novinara (NVJ), koje je u saradnji s Nizozemskim udruženjem fotoreportera (NVF) podržalo novinare u ovoj tužbi.

– Ovakva odluka ima veliku važnost i izvan granica Nizozemske te pozivamo medije da poštuju fotoreportere jer su profesionalne fotografije ključne za kvalitetu i povjerenje medija – kazao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

Rosa García López iz NVJ-a smatra da ova presuda omogućava svim (foto) novinarima u regiji da imaju puno bolju početnu poziciju te mogu tražiti pravo na stope koje su i do 50 posto više od uobičajenih u velikim regionalnim medijskim kompanijama.

Ovo je prvi put da su se freelanceri žalili na Zakon o autorskim pravima i prvi put da je sud dao važnost onome što je fer. Ta presuda naglašava da stope koje DPG Media trenutno plaća regionalnim slobodnim novinarima nisu fer.

Fotoreporteri u Nizozemskoj nastavit će kampanju “Foto-novinarstvo ima cijenu” kako bi se osiguralo da se ova profesija više vrednuje.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author