Twitter proširuje oznaku koja korisnicima omogućuje označavanje obmanjujućih objava

Borba protiv dezinformacija na Twitteru intenzivirana je tokom pandemije Covida-19 i tokom američkih predsjedničkih izbora

Twitter proširuje oznaku koja korisnicima omogućuje označavanje obmanjujućih objava

Twitter Inc je u ponedjeljak rekao da će proširiti svoju testnu oznaku koja korisnicima omogućuje označavanje obmanjujućih sadržaja na svojoj platformi društvenih medija na Brazil, Španiju i Filipine.

Kompanija je uvela pilot-test ove oznake u augustu prošle godine, kao dio nastojanja da smanji dezinformacije na svojoj platformi.

Prvi put je testiran u Sjedinjenim Državama, Australiji i Južnoj Koreji.

Otkako je prvi put najavljen, Twitter je rekao da je primio više od tri miliona prijava korisnika koji su ga koristili za označavanje tweetova za koje vjeruju da krše njegova pravila.

Div društvenih medija prošle je godine pokrenuo još jedan program pod nazivom Birdwatch, koji omogućuje pisanje bilješki i pružanje dodatnog konteksta obmanjujućim tweetovima, koje se čuvaju na zasebnoj web stranici.

Za Twitter, poput Facebooka i YouTubea, kritičari redovno izražavaju stav da čini dovoljno u borbi protiv širenja dezinformacija, ali platforma nema resurse svojih susjeda iz Silicijske doline i tako se često oslanja na eksperimentalne tehnike koje su jeftinije od regrutiranja armija moderatora.

Takvi su napori intenzivirani kako je Twitter pooštrio svoja pravila o dezinformacijama tokom pandemije Covida-19 i tokom američkih predsjedničkih izbora između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Govoreći o toj oznaci, Twitter je rekao da ju testiraju. Procjenjuju da li je to učinkovit pristup. Kažu da možda neće poduzeti radnje i ne mogu odgovoriti na svaki izvještaj u eksperimentu, ali doprinos korisnika bit će im od velikog značaja da identificiraju trendove kako bi mogli poboljšati brzinu i razmjere njihovog rada na dezinformacijama.

Prvo ispitivanje dodalo je još jednu kategoriju u kojoj je moguće prijaviti tweetove klikom na tri tačke u gornjem desnom uglu tweeta. Dovoljno je odabrati opciju “Prijavi tweet”.

Izvor: Reuters

About The Author