Nikšić upozorio na diskutabilan izbor Draška Milinovića kao kandidata za direktora RAK-a

Milinović je u prethodnom radu jasno potvrdio opredijeljenost da se zakoni i propisi u BiH ne moraju poštovati

Nikšić upozorio na diskutabilan izbor Draška Milinovića kao kandidata za direktora RAK-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić upozorio je danas na diskutabilan izbor izbora Draška Milinovića kao kandidata za poziciju direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, ocjenjujući da je to proizvod političkog pritiska.

U pismu upućenom Vijeću ministara BiH, kolegijima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Uredu visokog predstavnika (OHR), OSCE-u i ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) naveo je da je za njega sporno na koji je način i kako obavljao funkciju direktora javnog servisa Radio televizije Republike Srpske (RTRS), sve do kandidiranja na konkurs za direktora RAK-a.

Skrenuo je pažnju da se vanredno stanje, odnosno stanje prirodne nesreće uzrokovano pandemijom novog koronavirusa koristi da bi se donosile katastrofalne odluke koje će imati posljedice i ugroziti ljudska prava, slobodu i demokratiju u BiH.

– U vrijeme kada je pažnja javnosti usmjerena na borbu s pandemijom, Vijeće RAK-a 24. aprila 2020. godine donijelo je odluku na telefonskoj sjednici o izboru Draška Milinovića na poziciju direktora RAK-a – podsjetio je.

Dodao je da Milinović nije bio najkvalitetniji kandidat sve do samog glasanja, o čemu je posvjedočio bivši predsjednik Vijeća RAK-a, koji je 27. aprila podnio ostavku na funkciju upravo zbog tog imenovanja.

– Iz svega što je i kako radio na funkciji direktora RTRS-a potpuno je jasno kako je tu imenovan da kao poslušan kadar provodi politiku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njenog lidera Milorada Dodika – smatra Nikšić.

Za tu tvrdnju naveo je činjenicu da je aktuelni saziv Vijeća RAK-a u svom redovnom mandatu (2014-2018.), te u tehničkom mandatu poslije isteka redovnog (2018.-2020.) izrekao 19 izvršnih mjera protiv javnog servisa RTRS, pa i direktora lično.

Milinović je u prethodnom radu, kao čelni čovjek RTRS-a, potvrdio opredijeljenost da se zakoni i propisi u BiH ne moraju poštovati, upozorio je Nikšić.

– Izvršavajući naloge političkih mentora, zbog stava direktora, RTRS je kažnjavana pored ostalog i zbog pristrasnog izvještavanja u periodu predizborne kampanje za Opće izbore 2018. godine. Na taj način je prema mišljenju Vijeća RAK-a napravljena šteta uskraćivanja javnosti da pravično, nepristrasno i objektivno budu informirani putem RTRS-a kao javnog servisa u BiH, koji se finansira od prikupljene pretplate svih građana, a ne samo onih koji daju podršku političkoj stranci koju Milinović favorizira – navodi Nikšić.

Također, u njegovom mandatu na RTRS-u potpuno je cenzurirano sve u vezi bilo kojeg građanskog protesta u Republici Srpskoj, posebno insistiranje javnosti na rješavanju ubistva poznatog kao ‘pravda za Davida’,  eskiviran je svaki kritički osvrt nezavisnih intelektualaca u BiH na stanje u entitetu RS, onemogućeno opoziciji da ima medijski prostor, te se nebrojeno puta negirale činjenice utvrđene presudom Međunarodnog suda u Hagu o genocidu u Srebrenici.

Nikšić napominje da je zbog svega toga potpuno jasno da je Draško Milinović, prijedlog Vijeća RAK-a koje ga je kažnjavalo, za generalnog direktora ustvari došao kao rezultat političkog pritiska SNSD-a i Milorada Dodika.

Smatra potpuno neprihvatljivim da on uopće bude kandidat, a ne da eventualno i obavlja tako odgovornu i važnu funkciju.

Stoga je pozvao sve nadležne institucije kao i međunarodne organizacije da svim raspoloživim sredstvima utiču na zaustavljanje procedure koja predstoji, kada je riječ o imenovanju Draška Milinovića za direktora RAK-a.

Imenovanjem Milinovića, zaključuje Nikšić, trajno bi se ugrozio opstanak nezavisnih medija, a samim tim i narušio razvoj demokratije i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Mediji/SDP

About The Author