NIKAKVA VOJSKA NIJE “POSLATA NA KOSOVO”

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članke u kojima se, na osnovu snimka sa društvenih mreža, špekulisalo o prevozu tenkova Vojske Srbije na Kosovo. Na Facebook stranici “Srpska čast” 31. marta 2018. godine objavljen je video snimak koji prikazuje teretni voz koji prevozi tenkove, uz komentar da se isti kreću ka Kosovu. Snimak je bio povod mnogim […]

NIKAKVA VOJSKA NIJE “POSLATA NA KOSOVO”

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članke u kojima se, na osnovu snimka sa društvenih mreža, špekulisalo o prevozu tenkova Vojske Srbije na Kosovo.

Na Facebook stranici “Srpska čast” 31. marta 2018. godine objavljen je video snimak koji prikazuje teretni voz koji prevozi tenkove, uz komentar da se isti kreću ka Kosovu. Snimak je bio povod mnogim medijima da „nezvanično“ saopšte da se tenkovi kreću na jug Srbije, zbog navodnih prijetnji iz Prištine i mogućeg rata. Članak je objavljen nekoliko dana nakon hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Mitrovici.

Prvi portal koji je prenio video snimak je “Dnevni žurnal” koji je to uradio 1. aprila. U naslovu, istina, stoji upitnik i nema eksplicitne tvrdnje da se radi o prevozu tenkova na Kosovo.

DA LI TO NEKO SPREMA RAT!? Srpska vojska hitno poslata na jug države!

Video koji je zapalio društvene mreže prethodne noći je video na kome se lepo vidi voz koji prevozi tenkove Vojske Srbije. Niko ne zna o čemu se radi i kuda idu tenkovi. Ranije su mediji izvestili da Vučić gomila trupe do administrativne granice sa Kosovom iz nejasnih razloga, dok dobar deo vojnog vrha tvrdi da je samo redovna vežba u pitanju. Mnogi zabrinuti građani nam šalju poruke u kojima tvrde da primećuju kordone i vojnike na jugu Srbije, iako je jasno da ih tamo nije bilo pre krize sa Markom Đurićem.

U članku se, također, navodi da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije komentarisalo i demantovalo ove navode:

Ujedno na fejsbuku je izašao video na kojem se vide kompozicije lokomotiva koje prevoze vojne tenkove ali nije jasno kuda su krenule! Snimak je navodno napravljen u Kruševcu. U Ministarstvu odbrane Srbije nam je međutim rečeno da neko namerno pokušava da izazove nepotrebnu krizu, te da vojne aktivnosti na teritoriji Srbije nisu u posebnom nivou, te da je situacija redovna uprkos tenzijama na Kosovu!?

Znatan broj portala prenio je članak sa portala “Dnevni žurnal”. Portal “Komersant” je to uradio dva puta, prvog i drugog aprila, sa naslovima:

UDARNA VEST! Kolona srpskih tenkova krenula ka Kosovu? (VIDEO)

TVRDNJA: Kolona srpskih tenkova krenula ka Kosovu? (VIDEO)

Kako se i navodi u člancima, nije jasno kuda voz ide, odnosno da li ide prema Kosovu.

Nakon što smo dobili upit čitatelja o ovim navodima, kontaktirali smo Ministarstvo obrane Srbije sa upitom za komentar na video i članke koji kruže portalima. Odgovor smo, nakon dva puta poslanog maila i nekoliko telefonskih poziva, konačno dobili dvije sedmice kasnije. Ministarstvo je u odgovoru navelo da se na snimku vidi povratak vozila sa vojne vježbe pod nazivom “Sadejstvo 2018”. Vježba je održana 29. marta, a na njoj su učestvovale Četvrta brigada Kopnene vojske, vazduhoplovne brigade i Specijalne brigade.

S obzirom na to da je u svim ovakvim člancima navedena potpuno netačna interpretacija snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, ocjenjujemo ih kao lažnu vijest i prenošenje lažne vijesti.

raskrinkavanje.ba

About The Author