Ne bude li legitimnog predstavljanja, tada neće biti ni nas!

IZ DANA U DAN: Zašto narod neće AstraZenecu? Šta nam radi Fadil Novalić? Je li nam legitimno predstavljanje sudbina? Kako se tretiraju psi u Sloveniji? Koju akademiju preferira Christian Schmidt?

Ne bude li legitimnog predstavljanja, tada neće biti ni nas!

Ponedjeljak, 6. august 2021: U sarajevskoj Zetri, centralnom mjestu gradske i kantonalne vakcinacije, smjenjuju se periodi gužvi s razdobljima praznog hoda, kada niko neće da dođe. Ti se sarajevski valunzi podudaraju s dolaskom Pfizerove vakcine, a ni u ostalim bh. gradovima, izgleda, nije drukčije. Narod je iz nekog razloga odlučio da, umjesto fudbalskih selektora, masovno preuzme ulogu imunologa, mikrobiologa, epidemiologa i na prijekom sudu donio presudu AstraZeneci. Hiljade cjepiva propada jer postoji kolektivni strah od vakcine koju su, bez velikog znanja i upućenosti, demonizirali mediji. U takvoj situaciji najvažniju ulogu trebalo bi da odigra vlast, dobro organiziranom kampanjom u kojoj bi građanima bilo objašnjeno sve što treba da znaju. Ali, kao što ni sama nabavka nije bila dobro organizirana, nego je sve kasnilo i više je narod u prvim mjesecima hajra vidio od Srbije i donacija nego od državnih kanala kupovine, tako izostaje i kampanja koja bi razbila predrasude.

 

Utorak, 7. august: Svi smo mi Radovan Karadžić!

Postoji jedan zaboravljeni artefakt koji i dan-danas, dvije i po decenije nakon rata, suštinski oblikuje život i sve bitne političke procese u Bosni i Hercegovini. Stariji čitatelji sjetit će se opskurnog pisma ratnog zločinca Radovana Karadžića nasljednicima u vrhu Republike Srpske. U tom eseju, između ostalog, postojao je i jedan suštinski naputak: nikada ništa ne prihvatajte. Odnosno, prihvatajte samo ono što ne možete odbiti, a i to prihvatanje nek prođe u znaku odugovlačenja, odbijanja, svađa, cjenkanja i svake moguće destrukcije. I ako sagledate kako se političari iz ovog entiteta (i ne samo oni) uz nekoliko časnih izuzetaka ponašaju svih ovih godina, vidjet ćete vječnu opstrukciju na djelu. Neko je to čak uspio sažeti u britak aforizam: unaprijed odbijanje još nepredloženog.

Srijeda, 8. septembar: Svi smo mi Fadil!

Nikada nećemo znati s kakvim se sve problemima u radu suočava Fadil Novalić, ali znamo na kakve probleme nailazi ovdašnja javnost svaki put kad federalni premijer izvole dati intervju. Da je sreće i pameti, te bi prilike bile izuzetno rijetke, ali nisu. Najnoviji ispad o inflaciji i ulju još je jedan udar na zdrav razum i logiku, na život i sva njegova iznenađenja. Novalić živi godine iz noćnih mora. Optužen je – svi pokazatelji kažu, s pravom –  u skandaloznoj aferi „Respiratori“, Federalna vlada mjesecima je bila tema sprdačine zbog nenabavke vakcina, a u međuvremenu je Fadil zabavljao biračko tijelo ne samo izjavama nego i nespretnostima, od maske koju nije znao staviti do šlampavo zakopčanog sakoa. Čovjek je dežurni lik na društvenim mrežama. Sve što kaže, u rekordnom roku postaje hit i dobija stotine izvedenica u obliku mimova, spotova, karikatura i ciljanih citiranja.

Jedan od najlošijih bh. imidža svih vremena. U fudbalu postoji institucija zamjene: fudbaler kojem ne ide biva udaljen s terena. U našoj politici toga nema. Kad jednom zasjednu, samo ih Veliki Prasak može otjerati.

U međuvremenu, HNS poslao poruku Dervi Sejdiću. Po govoru mržnje i fašističkom pogledu na svijet i bližu okolinu, ovo je jedno od najmračnijih saopćenja u našem inače mračnom političkom univerzumu. HNS svakim novim oglašavanjem podsjeti građane zašto je Herceg-Bosna proglašena zločinačkom tvorevinom.

Četvrtak, 9. septembar: Ne bude li legitimnog predstavljanja…

Dragan Čović, jedan od najsuspektnijih fanova BiH i njenog evropskog puta, izjavio: „Ne bude li legitimnog predstavljanja, neće biti ni Bosne i Hercegovine.“ Nezgodna situacija: izvjestan broj međunarodnih čimbenika sutra bi potpisao ovu opciju, samo kada ih ne bi bilo stid da se prvi obrukaju. Problem je sljedeći: ako BiH ikada dođe u situaciju da bude pred vratima Evropske unije kao ozbiljan kandidat, legitimno predstavljanje značilo bi ozbiljnu smetnju i možda nesavladivu prepreku tom procesu. Možda se sve ovo zbog toga i radi, da Unije naše oči nikada ne vide? Ali haj ti to objasni visokom predstavniku.

Petak, 10. septembar: Slovenački psi

Dervo Sejdić odgovorio HNS-u, što smatramo izlišnim potezom. Na onakve se poruke ne odgovara. Zanimljiva vijest dolazi iz Slovenije. U proceduri je zakon koji na nov način tretira pitanje odgovornog vlasništva i napuštenih životinja. Između ostalog, bit će zabranjeno vezivanje pasa i ubijanje zdravih napuštenih životinja u skloništima te ubijanje životinja zbog kože ili krzna.

Sudeći prema javnoj raspravi, predložena rješenja uživaju širu podršku. Tako je Slovenija nadomak strožijeg, haman pa revolucionarnog zakona koji životinjama daje veća prava.

Već čujemo ogorčene Bosance i Hercegovce: kod nas ovako ne brinu ni o ljudima. Ovdje bi većina problem napuštenih pasa riješila po kratkom postupku, iznoseći onaj nepodnošljivi antropocentrični stav da „dok vi brinete o psima, ljudi umiru od gladi“. Dokle god budete tako rezonirali, umirat ćete i dalje.

Subota, 11. septembar: Milorad Dodik, glas razuma

Ovaj svijet ubrzano srlja u sopstvenu propast. Sudnji dan samo što nije. Kažete, hoćete egzaktne dokaze? Evo najjačeg: mitropolit Joanikije izjavio da je Milorad Dodik glas razuma, glas mira i bratskog pomirenja.

Nema dalje, jer se dalje nigdje ne može.

 

Nedjelja, 12. septembar: Koja, ba, akademija?

Vlasti Bosne i Hercegovine već decenijama sustavno devalviraju pojam i važnost nauke i obrazovanja u društvu. Jedno od potresnijih svjedočanstava tog procesa su ne samo epidemija folirnih fakulteta i lažnih diploma nego i inflacija akademija i akademika. To je davno prešlo mjeru dobrog ukusa i samo tako valja čitati grotesknu vijest da je Christian Schmidt uputio pismo zahvale akademiku Asim Kurjaku i akademiku Almiru Badnjeviću. Ne potcjenjujući stručnost ni jednog od njih dvojice, u pitanje dovodimo informiranost visokog predstavnika i njegov uvid u rejting i značaj ovdašnjih akademija.

Schmidt je na samom početku u više navrata iskazao zabrinjavajuće nepoznavanje političkih i društvenih prilika u Bosni i Hercegovini. Em je došao nepripremljen i neinformiran, em je to i dalje, em mu savjetnici rade loš posao. Imamo li već sada dovoljno razloga da se zabrinemo ili i ovaj samozatajni Nijemac, koji još nije dao nijedan bitan intervju domaćim medijima, ima pravo na prvih sto dana lupanja? Kad može Fadil, što ne bi i Christian?

About The Author