NAPADI NA NOVINARE U BIH: Prebijanja, prijetnje smrću i silovanjem, uvrede, napadi na porodice…

Nakon divljačkog napada na kolegu novinara Vladimira Kovačevića Žurnal objavljuje pregled napada na novinare koji su se dogodili u posljednjih nekoliko godina Omer Hasanović & Samir Neimarlija: U septembru 2011. godine napadnuti u Živinicama. Općinski vijećnik Nail Jusić nakon pitanja o svom lažnom invaliditetu ekipi FTV-a oduzeo kameru. Nikad nije sankconisan.   Štefica Galić: U julu 2012. […]

NAPADI NA NOVINARE U BIH: Prebijanja, prijetnje smrću i silovanjem, uvrede, napadi na porodice…

Omer Hasanović & Samir Neimarlija: U septembru 2011. godine napadnuti u Živinicama. Općinski vijećnik Nail Jusić nakon pitanja o svom lažnom invaliditetu ekipi FTV-a oduzeo kameru. Nikad nije sankconisan.

 

Štefica Galić: U julu 2012. godine općinska službenica iz Ljubuškog Vera Dedić fizički je napala novinarku Šteficu Galić, nakon prikazivanja dokumentarnog filma „Neđo od Ljubuškog“.  Godinu i po kasnije, sud je osudio Veru Dedić na tri mjeseca zatvora – uslovno.

BHTR: U februaru 2014. godine, tokom masovnih protesta u Federaciji BiH napadnute novinarske ekipe BHTR-a u Zenici i Sarajevu. Napadači nisu procesuirani.

Avdo Avdić: U decembru 2014. godine pripadnik ISIL-a Ines Midžić poslao je mail tadašnjem uredniku Iinformativnog programa na FTV Avdi Avdiću kojim ga upozorava da će „uskoro biti pod nogama Islamske države, ako se ne pokaje“. Midžić je,tri godine kasnije, ubijen u Siriji u napadu dronom.

Klix: U februaru 2015. godine službenici MUP-a Republike Srpske upali u prostorije poratla klix.ba, izvršili pretres i oduzeli računarsku opremu. Razlog za pretres – objava snimka poznatog kao „dva papka“ koji dokazuje kupovinu glasova za formiranje Vlade RS. Općinski sud u Sarajevu kasnije utvrdio da je pretres bio nezakonit.

Adisa Imamović & Alen Skorupan: Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Draževini kod Višegrada fizički napali novinarku N1 Adisu Imamović i snimatelja te televizije Alena Skorupana. Novinarka Imamović tada je zadobila lakše tjelesne povrede, a protiv napadača su podnesene prijave.

Elma Kazagić & Refik Vejsilagić: Ravnogorci su u Draževini fizički napali i ekipu FTV-a koju su činili novinarka Elma Kazagić, te snimatelj Refik Vejsilagić. Napadači nisu kažnjeni.

Selma Učanbarlić: U oktobru 2016. godine vlasnik Moje klinike Elmir Talirević verbalno napao i vrijeđao novinarku CIN-a Selmu Učanbarlić. Redakcija CIN-a podnijela krivičnu prijavu, ali je Talirević  kažnjem samo zbog klevete.

Amir Zukić & Adisa Imamović: Direktoru N1 televizije Amiru Zukiću i novinarki te televizije Adisi Imamović upućene prijetnje smrću zbog objavljene fotografije prosjaka na kolektivnom iftaru u Konjević Polju. Osobe koje su prijetile nikad nisu procesuirane.

Avdo Avdić: Nermin Džafić Džafa, pratilac glavne državne tužiteljice Gorane Tadić, u prostorijama Suda BiH prijetio silovanjem novinaru Žurnala Avdi Avdiću zbog tekstova o lošim rezultatima rada pravosuđa. Pola godine kasnije, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv Džafića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Žurnal: Nakon tekstova o povezanosti Elmedina Konakovića sa osuđivanim kriminalcima, novinarima Žurnala prijetio Almir Pašić Faćo koji je na svojoj stranici objavio fotografiju sa snajperom, a ispod nje je naveo imena novinara Amarilda Gutića i Avde Avdića.

Marko Radoja: Uredniku BHRT-a Marku Radoji upućene prijetnje smrću nakon njegove odluke da u programu BHRT-a voditelji ne nose cvijet Srebrenice.

Kemal Softić & Mirsad Bukvić: Demobilisani borci, tokom protesta u Sarajevu, fizički napali reportere portala klix i Al Jazeere Balkans Kemala Softića i Mirsada Bukvića. Napad metalnom šipkom predvodila je Esma Turulja koja uhapšena dan kasnije, ali je ubrzo puštena. Dan nakon napada na reportere, redakciji klixa je upućena i telefonska prijetnja u kojoj im je poručeno da će im „glave kidati“.

BHRT: U avgustu 2018. godine ekipu BHRT-a u Konjicu presreli nepoznati maskirani napadači. Tom prilikom napadači su polupali kombi, koji su na kraju pokušali zapaliti bakljom.

 

Vladimir Kovačević: Polovinom maja 2016. godine Brane Čovičković, sekretar u KK “Mladi Krajišnik” i ativista SNSD-a Milorada Dodika, verbalno je na Facebooku napao novinara Vladimira Kovačevića samo zato što s njim nije dijelio mišljenje o broju okupljenih građana na protestima.
“Sram da te bude, strani plaćeniče i retardirani ćoro. Seli se u Bijeljinu”, poručio je, između ostalog, uz prijetnje da će se “sresti”.
Ovaj slučaj prijavljen je policiji, koja je utvrdila da „nema elemenata krivične odgovornosti“,  jer Čovičković “nije prijetio direktno”. Kovačeviću je predloženo da podnese privatnu tužbu.
U više navrata i sam Milorad Dodik je vrijeđao kolegu Kovačevića rekavši mu da je „lažov“ i “da uvijek petlja”.

Milanka Kovačević: Krajem marta ove godine Mlađo Zelenović iz Gacka, koji je na međunarodnoj potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, uz prijetnje i psovke napao je novinarku portala „Direkt“ Milanku Kovačević. U jednoj banci u Gacku joj je prišao i rekao da ga je „ona osudila, a da je on, ipak, na slobodi“, aludirajući na njeno izvještavanje o presudi kojom je, na posljednjem suđenju, osuđen na tri godine zatvora zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao, a u kojoj su poginule tri osobe. Novinarki je prijetio da će „platiti“.
Nesreća u kojoj je ubio tri osobe dogodila se 2009. godine, a za devet godina, Zelenoviću je presuđivano tri puta. Kazna mu je, sa početne četiri godine, smanjena na tri, nakon čega je on pobjegao u Srbiju i za njim je raspisana međunarodna potjernica.
Ovo nije bio prvi Zelenovićev napad na koleginicu Milanku Kovačević. Isto je uradio i prije dvije godine, kada je izašao njen prvi tekst o suđenju u ovom postupku. Tada je došao u redakciju Radio Gacka, gdje je Kovačevićeva zaposlena, i prijetio joj: „Hoćeš li sad da te ubijem“ i „Mogu sada da te ubijem“.

 

Mira Kostović: „Meni prijetnja dolazi lično od Nenada Nešića, v.d. direktora JP ‘Putevi RS’. Pošto on ima nesuglasice sa pojedinim stranačkim kolegama, našao je sjajan način da to sredi. Po njegovom mišljenju moj suprug, koji je njegov stranački kolega, u grupi je ljudi koji mu nisu dovoljno odani… Ma šta to značilo. V.d. direktora JP “Putevi RS”, kao iskusan političar, prelazi na naredni nivo u namjeri da ‘prekuca igricu’. Kaže on tako u povećem društvu, između ostalog, ‘Ja kada ga vidim gaziću nogama i njega i onu njegovu ženu’!!?? Drugom prilikom izjavljuje da Kostović ne misli na svoju i bezbjednost svoje žene?!? Da li ti, Nenade Nešiću, imaš neka saznanja na osnovu kojih zaključuješ da je moja bezbjednost ugrožena. Ako imaš, molim te da kao savjestan građanin sve to prijaviš nadležnim policijskim organima. Odeš u policijsku stanicu i ponoviš ono što si već rekao“, napisala je 27. avgusta ove godine novinarka Mira Kostović.
Nešićeve poruke upućene novinarima  nisu rijetkost pa se iz njegovih krugova mogu čuti poruke:“Je l’ to Žana Gauk više ne radi za CAPITAL.BA? I sama je shvatila da ne može da piše protiv vlastitog naroda“.
Iako u Republičkom tužilaštvu kažu da je protiv Nešića podneseno niz krivičnih prijava zbog zloupotrebe položaja i korupcije, direktor „Puteva“ zamjera novinarima zbog pisanja na ovu temu. Takođe, nisu mu draga ni otkrivanja kriminala i trošenja miliona KM javnog novca kroz ovo javno preduzeće.

Petar Panjkota: Polovinom maja 2016. godine novinar RTL-a lakše je povrijeđen nakon što ga je u centru Banjaluke napao nepoznati mladić.
Panjkota je pratio proteste u Banjaluci, a odmah po završetku direktnog javljanja u RTL Danas, nepoznata osoba je izašla iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu.

Gordana Katana: Marta 2015. godine novinarska zajednica i cjelokupna javnost ostala je zgrožena napadom predsjednika RS Milorada Dodika na novinarku “Oslobođenja” Gordanu Katanu.
“Kad vas pogledam, onda i shvatim zašto ste stalno negativni, jer vi nikada ne možeti ni imati ništa pozitivno… Dolazite iz medija koji je takav i dolazite naravno iz naroda koji je takav…”, rekao je Dodik Katani, aludirajući na njen fizički izgled i nacionalnu pripadnost.
“Samo da znate, otkazao sam vaše novine u institucijama RS. Niko to više ne čita, pišite šta hoćete” poručio je tada Dodik, koji kaže da neće dozvoliti napade na novinare u RS.

Vladimir Trišić: Dodik se često obračunavao sa medijskim radnicima u RS pa je u novembru 2012. godine direktoru BN televizije Vladimiru Trišiću rekao: “Ma j*** ti mater!”
Trišić mu odgovoara : Pa dobro, takav način komunikacije nema smisla, zaista.
Dodik: Šta nema smisla?! Snimi me, p*** ti materina, pa me pusti u Dnevnik. J*** ti majku, je l’ ti jasno! Do sad sam te poštovao, mislio sam da treba bit’ korektan. J*** ti mater, imam dvije godine, j*** ti majku! Zdravo!

Ljiljana Faladžić Jekić: Odmah nakon ovog napada predsjednik RS je promijenio odnos prema BN televiziji pa se često lično obračunavao. Nije propuštao prilike da napadne ili izvrijeđa.
“Bježi odavde, nosi taj mikrofon”, rekao je novinarki Ljiljani Faladžić-Jekić u maju 2014. godine.

Ljiljana Kovačević: U junu 2012. godine Dodik je tada novinarki agencije BETA, a danas Žurnala, rekao: “Brišite odavde, nemate ovdje šta da tražite, brišite”.
Koleginici Kovačević i danas je uskraćena akreditacija za ulazak u Palatu RS jer predsjednik nije bio zadovoljan njenim pisanjem o malverzacijama prilikom rekonstrukcije Palate RS.

Slobodan Vasković: Slobodan Vasković odavno je prestao da broji napade i prijetnje koje mu upućuju zvaničnici u RS.
Javnost i danas pamti kada je kao glavni i odgovorni urednik magazina „Stav“ i novinar FTV-a 2009. godine napadnut ispred Sabornog hrama u Trebinju. Član Saveta za borbu protiv kriminala i korupcije u Trebinju Blažo Stevović, koji je u trenutku napada bio ispred hrama, tvrdio je da su Vaskovića napali vozač i rođak vladike Grigorija.
„Njih dvojica su onemogućila kamermanu da snima, a onda su krenuli na Vaskovića koji je, uz verbalno vređanje, dobio blaže udarce. Nakon izvesnog vremena došao je i vladika Grigorije i pogrdnim imenima nazivao policajce, koji su u međuvremenu došli. Vasković je ubrzo sklonjen, što je sprečilo veći sukob jer se uskoro okupilo dvadesetak ljudi“, rekao Stevović tada.
Nakon sukoba, Vasković je otišao u policiju da prijavi slučaj, a pošto „nije bilo slobodnog inspektora“, na poziv Nikole Sekulovića, otišao je u prostorije Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava ispred kojih se okupilo nekoliko desetina građana, među kojima je bilo i sveštenika.
Polovinom maja ove godine metu na čelu mu je okačio i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.
“Slobodan Vasković usmjerava Davora Dragičevića pored ostalih ljudi iz političkog života koji sa njim sjede po kafanama. Ja razumijem njegov bol i sve što mu se dešava. Ali ovo je iznuđivanje jednog čovjeka u njegovoj boli. Dva blogera vode istragu i usmjeravaju Davora Dragičevića šta da radi. Jedan od tih je Borislav Radovanović koji je suspendovan, koji je bolestan i koji je tri puta liječen. Ali to ne smeta BN-u da ga prenosi. Vasković je jedna posebna priča. On teroriše svojim pisanjem Republiku Srpsku. Mrzi je iz dna duše. Znamo to iz „60 minuta“ sa Bakirom Hadžiomerovićem. Bakir ga je izbacio kada je dobio dokaz da je Vasković tjerao ljude u Srebrenici da pričaju ono što on hoće. Da li je to bio povod za ono u Srebrenici? Prvi put kada sam pomenuo Vaskovića znate šta se desilo? On je napisao da je Lukač postavio snajperiste po krovovima da pucaju po narodu. Ja sam rekao da je to laž i da to nije istina. Jedna ambasadorika mi je rekla da ne pominjem i ne napadam Vaskovića, a ja sam samo rekao da laže. Vasković hoda po gradu ii priča kako ima zaštitu Američke ambasade. I jeste zaštićen. Niko ne pominje njegovo pisanije i njegove laži. Javna tajna je koliko je privrednika moralo da plati Vaskoviću da ne bi pisao o njima. Od toga on živi. I od napada na RS. Ambasadorica ne dođe kod predsjednika ni kod predsjednice Vlade RS, već sjedi sa Vaskovićem. Od njega dobiva informacije šta se dešava sa Slobodanom Vaskovićem. Vasković izbjegava da mu uruče sudski poziv, pa kaže da hoće da ga ubiju. Skinuo je svu imovinu sa sebe da ne bi platio sve one kazne“, kazao je Lukač na sjednici Narodne skupštine RS, održanoj povodom ubistva dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića.

Mišo Vidović: Na meti vlastosdržaca u RS našao se i dopisnik Federalne televizije iz Banjaluke Mišo Vidović. On je u februaru 2009. godine pitao Dodika za krivičnu prijavu koja ga tereti da je oštetio državni budžet za 127,7 miliona KM, a Dodik mu je poželio da dobije infarkt: “Jeste, napravio sam ovu zgradu (Vlade RS) da se vi iz Federacije nervirate i da tebi skoči pritisak i da ti otkaže srce”.
Godinu dana kasnije Dodik je rekao da je FTV “neobjektivna, neprofesionalna i neprijateljska televizija, sa kojom neće sarađivati”.

Nebojša Vukanović:  Alternativni klub Trebinje u aprilu 2014. Godine zatražio je traži hitno hapšenje Mladena Jevrića-Durića, inače vladiku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, zbog ugrožavanje sigurnosti te govora mržnje koji je po ko zna koji put uputio tadašnjem novinaru BN televizije Nebojši Vukanoviću.
“Vladika Grigorije je, osim verbalnog, krenuo i u fizički napad na Vukanovića, izrevoltiran njegovim istraživačkim novinarstvom. Osjećamo potrebu da Okružno tužilaštvo hitno zatraži od trebinjske policije dvadesetčetverosatnu zaštitu Nebojše Vukanovića”, navodi se u saopštenju kluba.

ATV: Sve dok Alternativnu televiziju nije, u ime porodice Dodik, kupio tajkun Slobodan Stanković, novinari ove kuće bili su na meti vladajućeg SNSD-a. Odnos prema ATV Milorad Dodik je demonstrirao 2010. godine, tokom opštih izbora, kada je ekipi zabranio ulazak u izborni štab njegove stranke. ATV je tada objavio da je SNSD zabranio novinarskoj ekipi ove televizije da prati aktivnosti ove partije u njihovim izbornim štabovima u Banjaluci u vrijeme saopštavanja izbornih rezultata. Takođe, rukovodstvo SNSD-a odlučilo je da zabrani novinarima ATV direktna uključenja u televizijski program sa dvije lokacije u Banjaluci gdje su čelnici i aktivisti ove stranke pratili izborne rezultate.

zurnal.info

About The Author