N1 I AL JAZEERA BALKANS: Vasić, Thompson i Vatreni

Plus sedmice

N1
Kritički o Thompsonu.

Al Jazeera Balkans
Odlično praćenje važnih globalnih samita.

Minus sedmice

N1
Nepominjanje nacionalističkih navijanja te teškog naoružanja na ulicama u Širokom Brijegu i Mostaru tokom proslave povodom plasmana Hrvatske na Mundijalu.

Al Jazeera Balkans
Nekritički prema Thompsonu.

N1 I AL JAZEERA BALKANS: Vasić, Thompson i Vatreni

Visoke standarde izvještavanja kod N1 narušavaju povremene greške i nedosljednosti. Al Jazeera malo opreznija, ali bez kritičkog odnosa prema Thompsonu 

N1: Povremeni nedostatak kritike

12. – 18. juli 2018.

NEKRITIČKI O DODIKU, KRITIČKI O THOMPSONU: U protekloj sedmici televizija N1 je imala niz sadržajnih informativnih emisija. Jedini propust ove televizije je, opet, nedostatak kritike na mjestima na kojim bi je moralo biti. U Dnevniku u 19 emitiranom 13. jula (voditeljica Ajla Šabanović), u najavi priloga je istaknuto da je Milorad Dodik reagirao na Twitter-objave Rajka Vasića. Iz priloga se vidi da Dodik nije reagirao na Vasićeve izjave, već na reakcije povodom spornog tweeta, pri tome ponovo govoreći o rušenju Republike Srpske. Mnogo obimnije nego u slučaju Vasićevog tweeta, televizija N1 je izvještavala o reakcijama povodom izjave Nasera Orića o ratu. Posebna je pažnja posvećena kritikama iz Srbije i RS-a. Petnaestog jula u Dnevniku u 19 (voditeljica Emina Pazalja), Naser Orić je telefonom govorio o izjavi koju je dao.

MUNDIJAL I OKO NJEGA: Novinari su pratili i Mundijal te slavlja povodom plasmana hrvatske reprezentacije. No, ostaje nejasno zašto se posebno izdvajala atmosfera iz Mostara (Dnevnik u 19, 14. juli, voditeljica Emina Pazalja), i to bez ikakvog problematiziranja fašističkih navijanja u tom gradu i Širokom Brijegu, nošenja teškog naoružanja kroz gradove i negiranje države BiH. Posebno je problematična tvrdnja da je Mostar bitan grad koji spaja Hrvatsku i Rusiju. Kritički otklon, i to odličan, napravio je 16. jula (Dnevnik u 19, voditeljica Emina Pazalja) novinar Hrvoje Krešić, koji je dobar dio javljanja posvetio tome, govoreći o Thompsonovim stavovima prema “kvislinškoj NDH”. Temeljit prilog novinara Krešića o Thompsonu na dočeku je bio i 18. jula (voditelj Vlado Marić).

U Dnevniku u 19 emitiranom 16. jula,  Ika Ferrer Gotić imala je zanimljiv prilog koji je, s mnogo sagovornika i iz raznih aspekata, govorio o fenomenu opravdanja za sportske neuspjehe u BiH. U ovom izdanju Dnevnika u 19 jedna od udarnih vijesti bila je doček hrvatskih nogometaša na Trgu Bana Jelačića, dok je pobjeda bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci na Svjetskom prvenstvu stavljena pred sam kraj emisije i to samo kao kratka i suhoparna vijest.

DETALJNO IZ SVIJETA I BiH: N1 je ove sedmice pratila susret Donalda Trumpa i Vladimira Putina u Helsinkiju. Novinarka Ivana Dragičević (Dnevnik u 19, 16. juli), koja se javila iz Helsinkija, govorila je o protestima protiv Putina i Trumpa, posebno ističući zahtjeve za slobodu medija i načine na koje su vodeći finski mediji istakli ovu problematiku. Veoma analitičan je bio prilog Vladana Alimpijevića 17. jula (voditeljica Ajla Šabanović).

Posebno se u smislu kvaliteta ističe prilog Milice Vučetić (Dnevnik u 19, 14. juli) o donošenju Izmjena zakona o igrama na sreću i o vezi s aktuelnom problematikom donošenja zakona koji bi tretirali prava demobiliziranih boraca u Federaciji BiH. Veoma dobar, obuhvatan i informativan je bio prilog Borisa Breze (Dnevnik u 19, 16. juli) o oslobađajućoj presudi za Ljubu i Bekriju Seferovića u slučaju Dženana Memića.

Ni ove sedmice nisu zaboravljeni migranti u BiH. U Dnevniku u 19 emitiranom 13. jula bila je vijest o smještaju migranata, žena i djece, u USK. Sedamnaestog jula (voditeljica Ajla Šabanović) bila je obuhvatnija priča o problemima s kojima se susreću i migranti i vlasti USK.

U Dnevniku u 19 emitiranom 18. jula (voditelj Vlado Marić) bili su zanimljivi prilozi Tine Jelin Dizdar o javnim ličnostima na izbornim listama te Nikole Vučića o upisnim politikama na UNSA-i, primanju novih asistenata te potrebama tržišta rada.

Ocjena: 8

 

AL JAZEERA BALKANS: Naglasak na globalnom

12. – 18. juli 2018.

INFORMATIVNO O SVIJETU: Uobičajeno je u Vijestima u 20 slušati izvještaje o globalnim događanjima iz svih dijelova svijeta. I ove sedmice je bilo tako. Četrnaestog jula su Vijesti u 20 (voditeljica Jasmina Kos) otvorene prilogom o raketnom napadu Izraela na Pojas Gaze. U istom izdanju bilo je govora o protestima povodom sastanka Trumpa i Putina, uz prilog reportera iz Edinburgha. Dan kasnije (Vijesti u 20, voditelj Adnan Rondić) bio je prilog o protestima u Basri zbog nestašica osnovnih energenata. U ovom izdanju Vijesti u 20 bio je precizan prilog o sastanku Trump – Putin u Finskoj, uz sagledavanje svih geopolitičkih aspekata. Detaljno je s ovog susreta izvještavala i Nadina Maličbegović 16. jula (voditelj Adnan Rondić), a susret su u emisiji komentirali Neven Cvetićanin i Ivica Puljić. U ovim Vijestima u 20 posebno je detaljan bio izvještaj sa samita EU i Kine iz Pekinga.

Globalna tema koja je zauzela važno mjesto u informativnim emisijama protekle sedmice bio je Mundijal. Tako se u Vijestima u 20 emitiranim 15. jula (voditelj Adnan Rondić) moglo vidjeti javljanje iz Zagreba i Moskve. Dan kasnije (voditelj Adnan Rondić), nakon finala svjetskog prvenstva, Josip Šarić javio se iz Zagreba detaljno, ali bez stava spram Thompsona u autobusu reprezentativaca. Dašak kritičnosti prema svemu vezanom za Mundijal bio je u kratkom prilogu o suđenju članicama grupe Pussy Riot zbog kojih je prekinuta utakmica.

DOMAĆE TEME: U ovoj sedmici bilo je nešto manje priča iz Bosne i Hercegovine i regiona. A i one su uglavnom bile vezane za aktuelne vijesti. No, to ne znači da nisu napravljene dobro. Takav je bio prilog Jelene Glušac (Vijesti u 20, 13. juli, voditelj Saša Delić) o stratištima na kojima su ubijani Srebreničani i Srebreničanke. Dan kasnije bila je priča Ljiljane Smiljanić o gradnji novih autocesta u entitetu RS prema Prijedoru i Bosanskom Novom. Prilog je urađen profesionalno i skrenuo je pažnju na stav struke o mogućoj ekonomskoj neisplativosti ovog projekta. Veoma dobar je bio prilog Arduane Pribinje o presudi Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju Dženana Memića (Vijesti u 20, 16. juli). Najkvalitetniji prilog ove sedmice je imao Emir Skenderagić (Vijesti u 20, 18. juli, voditeljica Dalija Hasanbegović) o tome kakav će efekt imati uvođenje kvota EU na uvoz čelika iz “zemalja koje nisu članice bloka”, i to kao odgovor na ograničenja Amerike.

Ni na ovoj televiziji nije zaboravljena problematika migranata. No, naglasak je stavljen na one koji im pomažu u priči Josipa Šarića u Vijestima u 20 emitiranim 13. jula (voditelj Saša Delić), a koja govori o tome kako Isusovačka služba za izbjeglice pomaže u Krajini.

Ocjena: 9

KOMPARATIVNA ANALIZA

Obje televizije imale su prilog o dvadeset trećoj godišnjici ubistva šest srebreničkih muškaraca i mladića kod Trnova koje su počinili Škorpioni. Prilozi su urađeni dobro, s potrebnom dozom empatije, bez patetike i uz jasan kritički stav o nedovoljnom kažnjavanju tog i sličnih zločina.

N1 je ove sedmice detaljnije izvještavala o evropskom putu BiH. Inače, između ove dvije televizije nije bilo neke razlike u kvaliteti centralnih informativnih emisija. Izuzetak čini različit pristup novinara Josipa Šarića (Al Jazeera Balkans) i Hrvoja Krešića (N1) glede odnosa Thompsona i hrvatske nogometne reprezentacije, odnosno dočeka u Zagrebu. Također, zanimljivo je da su obje televizije posvetile mnogo više pažnje proslavi u Hrvatskoj i nekim dijelovima BiH negoli u Francuskoj koja je dočekala svjetske prvake.

About The Author