MUP Srbije dodijelio stalno policijsko osiguranje ispred redakcije Danasa

Jezive prijetnje stigle su a službeni mail redakcije zbog izvještavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku i Crnu Goru

MUP Srbije dodijelio stalno policijsko osiguranje ispred redakcije Danasa
Foto: Srbija izbori 2019

Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija Danasa postavljeno je stalno policijsko osiguranje nakon što je ranije na službenu e-mail adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića stigao e-mail u kojem se prijeti novinarima, urednicima i kolumnistima ‘salvama metaka’ zbog, kako se navodi, uređivačke politike tog medija.

Kako je predstavnike redakcije Danasa obavijestio major Bekir Dudić iz Direkcije policije Srbije, član Stalne radne grupe za sigurnost novinara, fiksna policijska patrola postavljena je po naređenju ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića zbog sigurnosti zaposlenih.

Osiguranje će se tu nalaziti sve dok se ne uradi procjena sigurnosti članova Redakcije zbog upućenog prijetećeg pisma novinarima, urednicima i kolumnistima ili dok se ne identificira osoba koja je poslala e-mail.

Istraga o ovom slučaju je u toku i prema riječima tužioca Branka Stamenkovića, postoje značajni pomaci u rasvjetljavanju slučaja.

– Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osjećam potrebu da vas obavijestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti krajnje desno orijentiranih struktura koje obitavaju iz sjenke – piše između ostaloga na početku e-maila naslovljenog kao „Beogradski Charlie Hebdo“.

U e-mailu se dalje navodi, da jednoga jutra kada krenu prema Redakciji i dok „nonšalantno ćaskate sa vašim kolegama o vašim porodicama, sportu, vremenu ili pak nekom traču, i kada najednom salva metaka krene da lomi prozore i rikošetira iznad vaših glava krenut će odmotavanje u vašim glavama gdje ćete se sjetiti svega, od vaših prvih koraka, polaska u prvi razred osnovne, prvog poljupca, prvog seksa, prve plate, vjenčanja, rađanja vaše djece, pa sve do ovih riječi koje se nalaze u ovom e-mailu koje će biti posljednja stvar koju ćete vidjeti prije nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“.

Sve to napisano je u prijetećem e-mailu uz konstataciju da potencijalni počinioci nikada neće izaći pred lice pravde, „jer i oni neće preživjeti tako što će sami sebi presuditi ili pak poginuti u razmjeni vatre sa organima reda“.

Povod za ove jezive prijetnje je, kažu, izvještavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Mail je stigao s adrese [email protected], a odmah je proslijeđen odjeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

– Očekujemo da nadležni organi reagiraju u što kraćem roku i otkriju autora e-maila koji je na ovaj način ugrozio sigurnost svih zaposlenih. Navikli smo da nam stižu prijetnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva prijetnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Charlie Hebdoa nije nikada do sada – kazao je ranije glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović.

Više medija, medijskih udruženja i novinara reagiralo je zbog ovog slučaja.

Izvor: Danas

About The Author