Moskovski sud raspustio Sindikat novinara i medijskih djelatnika

Iz Sindikata navode da ova sudska odluka neće imati uticaja te da će nastaviti obavljati novinarsku misiju i govoriti istinu o situaciji u Rusiji

Moskovski sud raspustio Sindikat novinara i medijskih djelatnika

Moskovski gradski sud raspustio je Sindikat novinara i medijskih djelatnika (JMWU), nezavisnu reprezentativnu organizaciju novinara i medijskih djelatnika u Rusiji.

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) osudile su ovo nelegitimno političko suđenje, temeljeno na lažnim optužbama.

Nije iznenađenje da je Gradski sud u Moskvi slijedio zahtjev tužilaštva za likvidaciju nezavisnog sindikata novinara JMWU, povezanog s EFJ i IFJ.

Tužioc je tvrdio da članovi sindikata nisu plaćali članarinu te da su njegovi predstavnici učestvovali u “nedopuštenim akcijama”, uključujući podršku ruskom novinaru Ivanu Safronovu, nedavno osuđenom na 22 godine zatvora zbog navodne izdaje.

Advokat JMWU-a osporio je sve optužbe, koje pokazuju da je krivični progon bio nezakonit i neutemeljen, ali sudac je samo uzeo u obzir neutemeljene tvrdnje tužioca.

– Ova sudska odluka neće imati uticaja na naše podružnice, koje će nastaviti obavljati svoju novinarsku misiju i govoriti istinu o situaciji u Rusiji. Rusko pravosuđe griješi ako misli da stavlja tačku na našu profesionalnu predanost služenju javnosti – rekao je tajnik ureda JMWU-a Andrei Jvirblis.

Generalni sekretari IFJ-a i EFJ-a Anthony Bellanger i Ricardo Gutiérrez naglasili su da je u pitanju očito političko suđenje s ciljem zastrašivanja nezavisnih novinara i sprječavanja da se ujedine kako bi razotkrili višestruka i sve veća kršenja slobode medija u Rusiji.

– Ova osuda je izigravanje pravde i stoga nastavljamo smatrati JMWU reprezentativnim i vjerodostojnim sindikatom u Rusiji. JMWU ostaje član IFJ-a i EFJ-a i nastavit ćemo pružati svu potrebnu potporu za nastavak njegovih aktivnosti – kazali su u zajedničkom saopćenju.

Izvor: EFJ

About The Author