Lažni stručnjaci šire dezinformacije prije izbora u Bangladešu

Takve članke objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua, a citirao ih je South Asia Brief časopis Foreign Policy sa sjedištem u Washingtonu

Lažni stručnjaci šire dezinformacije prije izbora u Bangladešu
Foto: CIO East Africa

Stotine članaka koji hvale politiku bangladeške vlade nezavisnih stručnjaka, pojavili su se u nacionalnim i međunarodnim medijima, napisani od autora upitne vjerodostojnosti, s lažnim fotografijama, pokazalo je istraživanje AFP-a.

Komentatori kažu da je to dokaz kontinuirane kampanje dezinformiranja nepoznatih aktera uoči izbora zakazanih za kraj januara, ali se čini da je namijenjena dobrobiti vlade premijera Sheikh Hasine.

Takve članke objavila je kineska državna novinska agencija Xinhua, vodeći mediji širom Azije, a citirao ih je South Asia Brief časopis Foreign Policy sa sjedištem u Washingtonu.

AFP je otkrio da imena koja tvore mrežu takozvanih stručnjaka proizvode redovne komentare, neki se predstavljaju kao akademici s vodećih svjetskih univerziteta, neki koriste ukradene fotografije, a drugi izmišljaju citate pravih analitičara.

– To je koordinirana operacija uticaja. Ovi članci prvenstveno promoviraju narative koji su naklonjeni trenutnoj vladi Bangladeša – kazao je A Al Mamun, profesor novinarstva na Univerzitetu Rajshahi u Bangladešu.

AFP je analizirao više od 700 članaka objavljenih na najmanje 60 domaćih i međunarodnih stranica s 35 imena, a svi su se prvi put pojavili na internetu prošle godine.

Iako nije bilo moguće dokazati jesu li 35 imena koja je istraživao AFP stvarna, osim njihovih članaka nije bilo moguće pronaći prisutnost na internetu, niko nema vidljiv profil na društvenim mrežama i niko nije objavio istraživačke radove u akademskim časopisima.

Osam velikih univerziteta potvrdilo je da nikada nisu čuli za devet pisaca koji navodno rade za njih, uključujući Univerzitet u Delawareu u Sjedinjenim Državama, kanadski Univerzitet u Torontu, švicarski Univerzitet u Luzernu i Nacionalni univerzitet u Singapuru.

Fotografije osmero prijavljenih kolumnista pripadaju drugim osobama, uključujući popularnu modnu influencericu na indijskim društvenim medijima. AFP je također pronašao primjere u kojima je isti članak objavljen pod različitim imenima na engleskom i bengalskom.

Urednici novina tvrdili su da su vijesti objavili nakon što su pročitali njihovu akademsku pozadinu i vidjeli da su objavljeni drugdje.

Izvor: AFP

About The Author