Kurdski novinari pušteni uz kauciju nakon 13 mjeseci pritvora

Odbrana tvrdi da su se svi optuženi bavili novinarstvom i bili glas Kurda i potlačenih

Kurdski novinari pušteni uz kauciju nakon 13 mjeseci pritvora

 

Turski sud u Diyarbakiru odlučio je pustiti 14 kurdskih novinara uz kauciju nakon što su bili u pritvoru 13 mjeseci čekajući suđenje. Novinari su prvobitno privedeni 8. juna 2022. godine, bez da su bili upoznati s optužbama protiv njih.

Optužnica je objavljena u martu 2023. godine, tereteći 17 novinara za članstvo u terorističkoj organizaciji koja se odnosi na zabranjenu Kurdistansku radničku stranku ili PKK. Troje novinara pušteno je na slobodu do suđenja.

Novinari su radili za nekoliko prokurdskih medija, uključujući novinsku agenciju Mesopotamia, produkcijsku kompaniju PEL i Udruženje novinara Dicle Firat.

Prvo ročište u njihovom slučaju počelo je 13 mjesec od pritvaranja. Stručnjaci kažu da se dugotrajni sudski procesi, poput pritvora prije suđenja i zakašnjelih optužnica, koriste kao kazna i sredstvo zastrašivanja.

– Glavna svrha ovog slučaja je prekinuti naš rad kao novinara i držati nas podalje od terena – rekao je Serdar Altan, jedan od uhapšenih novinara i supredsjedavajući Udruženja novinara Dicle Firat, tokom saslušanja.

Novinari protiv kojih se vodi sudski postupak negirali su da su članovi terorističke organizacije, a neki su se na sudu branili na kurdskom jeziku.

Resul Temur, jedan od advokata koji brani novinare, rekao je sudu da je najmanje 30 kurdskih novinara uhapšeno u posljednjih 12 mjeseci. „Sami ovi podaci pokazuju s kakvim se pravosudnim uznemiravanjem suočavaju novinari“, rekao je Temur.

Temur je zatražio oslobađanje novinara, tražeći od suda da razmotri dužinu njihovog pritvora.

Veysel Ok, suvoditelj Udruženja za medijske i pravne studije sa sjedištem u Istanbulu i advokat za ljudska prava, tvrdio je na sudu da je slučaj doveo u pitanje profesiju novinara postavljajući pitanje o njihovim izvorima informacija.

– Budući da ne možemo dovoditi u pitanje vaše suđenje, vi ne možete dovoditi u pitanje novinarstvo. Svi novinari ovdje su novinari koji se bave novinarstvom prava i glas su Kurda i potlačenih – rekao je Ok tokom svoje rasprave pred sudom.

Tužitelj je zatražio nastavak pritvora, navodeći “prirodu optužbe i dokaze koji upućuju na jaku sumnju u počinjenje krivičnog djela”. Sudsko vijeće nije prihvatilo zahtjev tužilaštva te je novinare pustilo na privremenu slobodu. Ročište je odgođeno za 9. novembra.

– Njihovo oslobađanje ne znači da su oslobođeni. Suđenje će se nastaviti. Ima još svjedoka koje treba saslušati. Zapravo, treba doći do oslobađajuće presude nakon ovih odbrana. Ali budući da u Turskoj nema pravne sigurnosti, ne možemo davati takva predviđanja za budućnost – rekao je Ok za Glas Amerike.

Temur je rekao da je odluka suda o oslobađanju novinara obećavajuća za druge slučajeve slobode medija. “Ova nas je odluka natjerala da se nadamo da je sudsko vijeće imalo presudu ili da smatra da su dokazi u optužnici u okviru novinarske djelatnosti”, rekao je Temur.

Izvor: VoA

About The Author