Kina zatvara 100.000 računa društvenih medija s lažnim vijestima

Regulator kibernetičkog prostora kaže da je od 6. aprila izbrisao 835.000 lažnih vijesti

Kina zatvara 100.000 računa društvenih medija s lažnim vijestima
Foto: CIO East Africa

Kina je intenzivirala napore da očisti internet od lažnih vijesti i računa na društvenim mrežama, zatvarajući više od 100.000 online računa tokom prošlog mjeseca koji su lažno predstavljali kao voditelji vijesti i medijske kuće, potvrdio je Kineski regulator za kibernetički prostor (CAC).

Regulator je pokrenuo posebnu kampanju za čišćenje internetskih informacija, fokusirajući se na račune društvenih medija koji šire “lažne vijesti” i lažno se predstavljaju kao mediji. Kažu da su od 6. aprila izbrisali 107.000 računa koji su plasirali krivotvorene vijesti i predstavljali se kao voditelji vijesti kao 835.000 lažnih vijesti.

Čišćenje dolazi u trenutku kada se Kina i zemlje širom svijeta bore s napadom lažnih vijesti na internetu, uz mnoge usvojene provedbene zakone za kažnjavanje krivaca za širenje takvih vijesti.

Širenje vijesti na kineskim društvenim medijima već je uveliko kontrolirano, s platformama poput Weiboa, koja favorizira hashtagove tema koje proizvode državni mediji, dok cenzuriraju hashtagove o pitanjima ili incidentima koje Peking smatra osjetljivima, čak i ako postanu viralni.

CAC je rekao da je svojim pregledom pronašao račune koji su se predstavljali kao autoritativni mediji lažirajući scene u studiju vijesti i oponašajući profesionalne voditelje vijesti, koristeći umjetnu inteligenciju (AI) za stvaranje voditelja kako bi obmanuli javnost.

Identificirane lažne vijesti pokrivale su vruće teme poput društvenih incidenata i međunarodnih aktualnih događaja, navodi se u saopćenju koje je CAC objavio u ponedjeljak na svojoj web stranici.

– CAC će usmjeravati online platforme kako bi zaštitili legitimna prava i interese većine korisnika interneta da dobiju vjerodostojne i prave vijesti – rekao je regulator, dodajući da potiče korisnike da prijavljuju krivotvorene vijesti.

Kineska vlada redovno je naređivala opsežne mjere čišćenja interneta od materijala i jezika koje smatra neprikladnim, uvredljivim i prijetnjom javnosti i firmama. Nedavno je CAC obećao da će suzbiti zlonamjerne online komentare koje štete ugledu kompanija i poduzetnika.

Nova generativna AI tehnologija poput ChatGPT-a donijela je još jedan nivo opreza. Kina je nedavno uhapsila osobu u pokrajini Gansu jer je navodno koristio ChatGPT za stvaranje lažne priče o željezničkoj nesreći.

Izvor: Reuters

About The Author