KAD PRIVATNO POSTANE JAVNO: KREATIVNA SIMBIOZA SEVERINE I MEDIJA

Izdvajamo

Nismo sigurni ni da bi Severina znala objasniti šta je ovdje privatno, a šta nije. Ona već godinama živi u sretnoj simbiozi sa većinom ovdašnjih medija, dajući jednima puno, a drugima “na kašičicu”, obezbjeđujući sebi medijski prostor, uglavnom po njezinim pravilima. I kako je kod nas, kao i u svijetu, sve postalo promocija i biznis, Seve ima načina, a i šarma joj ne manjka, da provuče marketinške poruke tamo gdje joj to odgovara, i opravda sve ugovore koje potpiše sa različitim brendovima.

KAD PRIVATNO POSTANE JAVNO: KREATIVNA SIMBIOZA SEVERINE I MEDIJA

Kad si Severina, onda ti se oprašta sve. To bi, u najkraćem, moglo objasniti fenomen popularnosti splitske pjevačice koja je izgradila imidž nacionalne junakinje, ali i muzičke zvijezde regiona, uz sve skandale koji su je pratili. Djevojka sa sela, kako je glasio jedan od njezinih prvih hitova, već godinama je lice (i tijelo) čijim se privatnim životom bave skoro svi mediji, ponajprije u Hrvatskoj, ali i oni u ostatku nekadašnje Jugoslavije. Jer Seve osigurava tiraž, gledanost, čitanost i “klikove”.

Sve bilo je vijest

Kada je početkom 2004., prvo putem portala Index, a onda i ostalih online medija, u javnost procurio čuveni snimak seksa Severine i hercegovačkog poduzetnika Milana Lučića, region je, popularnom terminologijom rečeno, eksplodirao. Intima jedne od najprodavanijih izvođačica Hrvatske odjednom je postala “vruća roba” kojom su se naslađivali milioni. Bilo je i onih koji su tvrdili da je Seve više dobila na popularnosti “kućnim videom” nego svojim pjesmama. Ali takvima nije ni željela objašnjavati kako je bilo naprečac izgubiti sponzorske ugovore, ne nastupati sedam mjeseci i povući se u četiri zida, te bolovati u samoći zbog onog što je smatrala skrnavljenjem najintimnijih trenutaka u životu.

Vratila se, jača nego ikad, prvo promocijom albuma Severgreena u kazalištu Kerempuh, a onda je, 2005. godine, prihvatila i ulogu Olje u filmu Duhovi Sarajeva Dejana Radonjića. Nije dugo trebalo da se nađe i na daskama koje život znače: Jagoš Marković postavio je na scenu monodramu Čekajući svog čovika sa Severinom kao junakinjom priče, a kritičari su je ocijenili “briljantnom”. Ali, sve vrijeme, a to je ostalo pravilo i danas, mediji, u utrci za većim tiražem, klikovima, lajkovima, kako bi time utvrdili vlastitu poziciju ekskluzivnosti, Severinu nisu štedjeli – sve je bilo vijest kad je ona u pitanju. Interes za njezin privatni život, još od vremena seks-videa, kulminirao je vezom sa srbijanskim milionerom Milanom Popovićem, “kraljem bakra”, s kojim je dobila i sina Aleksandra. Sve se pratilo: porođaj, prvi koraci, pokloni, kumstva, rođendani, ali nije se činilo da Severina u tome ne uživa. Naprotiv, fotografijama na društvenim mrežama i sama je doprinosila svojoj većoj medijskoj zastupljenosti.

Poznati i mediji − zajedno i u dobru i u zlu

Postoji jedna mudra misao, za koju ne znamo kome bismo je pripisali, ali je vrijedi ponoviti, odnosno, parafrazirati: Kada slavni otvaraju svoja vrata i otkrivaju detalje iz privatnog života novinarima u trenutku kad im to odgovara, onda se ne trebaju čuditi kada novinari kucaju na ta ista vrata i kad stvari krenu nizbrdo. Severina, možda od svih najbolje, dobro zna važnost prethodne rečenice. Kada je njezina ljubavna priča s Milanom Popovićem završila, na kušnju je došlo njezino dotad neupitno prijateljstvo sa hrvatskim magazinom Gloria. Ovaj časopis nije odolio da, zarad tiraža i veće popularnosti, Severini okrene leđa te u ljeto 2013. objavi ekskluzivni intervju sa, sad već bivšim dečkom, Milanom Popovićem koji otvara dušu usred bitke za starateljstvo nad tada 18-mjesečnim sinom Aleksandrom. Seve to nikad nije zaboravila, niti oprostila, tako da danas gaji više nego prijateljske odnose sa Glorijinim najvećim rivalom na hrvatskom tržištu u segmentu lifestyle tiskovina – časopisom Story.

I taman kad smo pomislili da bismo se malo mogli baviti i Severininim pjesmama, na red je došla nova velika ljubav – nogometni menadžer Igor Kojić, sin srbijanskog folk-pjevača Dragana Kojića Kebe, i, što nije nebitan detalj za podgrijavanje mašte čitateljima, 15 godina mlađi od Severine. Severina se zaljubila, bez ostatka, te je svoje osjećaje dijelila na društvenim mrežama, uglavnom ne ostavljajući mjesta za bilo čiju medijsku ekskluzivnost na njezinu ljubavnu priču s mlađahnim Kojićem. Njezino i Igorovo novembarsko “Moje srpsko vjenčanje”, kako su svadbu u Beogradu mladenci etiketirali na pozivnicama, sedmicama prije i poslije privlačilo je veliku pažnju. Sve bilo je spektakl: za ceremoniju je angažiran Severinin prijatelj, slovenski reditelj Tomaž Pandur, a svadba je okupila većinu muzičkih imena iz regije, kao i poznata lica iz “srodnih”, ali i svih drugih oblasti. Atmosferu na portalima, prije i poslije, podgrijavale su i same zvanice, postavljajući fotografije poklona ili pozivnica za vjenčanje na Instagram ili Facebook, da je to često prelazilo granicu dobrog ukusa. Online mediji su, opet s istim žarom, sve prenosili, uz danas tako popularne naslove tipa: “Nećete vjerovati šta je Nada Topčagić kupila Severini i Igoru!” A kako su i Seve i Igor svojim aktivnostima na društvenim mrežama “ložili” medije, tako su, kao gljive poslije kiše, također nicali naslovi koji počinju sa “nećete vjerovati”. A nastavak priče o tome šta su postavili na Instagram, gdje će sviti svoje porodično gnijezdo ili kako će im se zvati kćerka (koja još nije u planu?!), mogli ste saznati samo ako otvorite link.

Dobra zabava i visoki profit

Najčešće je teško ustanoviti ko je originalni izvor ovakvih vijesti – jer “copy-paste” stil to ne dozvoljava. Stvari su mnogo jasnije (kad govorimo o izvorima) kad pojedini mediji u Hrvatskoj odluče Severini spočitati činjenicu da se udala za Srbina, pa još napravi i pravu srpsku svadbu. Onda Slobodna Dalmacija za sugovornicu uzme Severininu sestru Zdenku i njezinog supruga Zdravka koji poruče mladenki kako ne odobravaju njezin estradni cirkus, i to iz pijeteta prema poginulim hrvatskim braniteljima, a ostatak online medija to prenese, uz naslov “Severinina sestra otkrila zašto nije bila na vjenčanju”. I šta drugo da radite nego da – kliknete na link. Jer, pobogu, kako to da ti sestra ne dođe na vjenčanje!

Nismo sigurni ni da bi Severina znala objasniti šta je ovdje privatno, a šta nije. Ona već godinama živi u sretnoj simbiozi sa većinom ovdašnjih medija, dajući jednima puno, a drugima “na kašičicu”, obezbjeđujući sebi medijski prostor, uglavnom po njezinim pravilima. I kako je kod nas, kao i u svijetu, sve postalo promocija i biznis, Seve ima načina, a i šarma joj ne manjka, da provuče marketinške poruke tamo gdje joj to odgovara, i opravda sve ugovore koje potpiše sa različitim brendovima. Njezino često pojavljivanje na naslovnicama novina, kao i tekstovi koji krase počasna mjesta na portalima, nikako joj, barem bi Seve to mogla zaključiti, ne mogu naškoditi. Kad je medijski preživjela objavljivanje snimke seksa sa oženjenim muškarcem, i to kao pripadnica nacije koja se diči tradicionalnim vrijednostima, preživjet će sve.  I čini se da se, uz sav medijski cirkus koji je prati, Seve dobro zabavlja, kao što i medijski moguli, eksploatišući njezin lik i djelo zarad profita, mogu biti zadovoljni.

About The Author