RTRS I BNTV: Odnosi li se hrišćanska samilost i na izbjeglice?

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještaj o izmjenama zakona o dječijoj zaštiti kojom se ukida novčana naknada za djecu koja imaju blaže oblike poteškoća u razvoju. Ukazano je da se na taj način djeca s različitim stepenom poteškoća u razvoju dovode u neravnopravan položaj. Osim podataka o samom sadržaju novih zakonskih rješenja, gledaoci su imali priliku čuti i mišljenja roditelja ove djece koji su ionako uglavnom ostavljeni bez sistemske podrške društva.

Minus nedjelje

RTRS

Niz izvještaja emitovanih tokom protekle nedjelje o izbjegličkoj krizi u BiH. Bez i truna empatije, kao da nisu ljudi, aktuelna vlast koristi izbjeglice u RS-u isključivo kao oruđe političke borbe pred predstojeće izbore. I dok na jednoj strani, uz pomno izvještavanje, u dnevnicima nema dana u kojem predstavnici te iste vlasti ne obilaze pravoslavne hramove i pozivaju se na“ riječ Božiju“, na drugoj najgrubljim riječima govore o migrantima. Ali to licemjerstvo, očekivano, uredništvo Dnevnika ne želi prepoznati.
BNTV
Iako je potpuno jasno da na istoku BiH graniči sa Srbijom, ta se činjenica, kada se govori o ulasku migranata u našu zemlju, ne spominje. Niti u izjavama političara bh. entiteta RS, pa tako ni u medijama, a isto nepisano pravilo slijedi i uredništvo Dnevnika. Time se i ne otvara pitanje zašto Srbija omogućava da migranti bez ikakve kontrole ulaze u granična područja Srbije i time otvaraju prostor za njihove ilegalne ulaske u BiH. Izdvajamo primjer iz Dnevnika emitovanog 30. jula: „U Bijeljinu je u toku noći ušlo 58 migranata iz susjednih zemalja“?!

RTRS I BNTV: Odnosi li se hrišćanska samilost i na izbjeglice?

Nakon beskrajnih predizbornih pohoda pravoslavnim hramovima, gdje se kontemplira o samilosti, politički vrh Republike Srpske raspali po izbjeglicama iz svih raspoloživih retoričkih sredstava

RTRS: Aktivna ksenofobija

30. juli – 5. avgust 2018.

ODLIČAN NASTAVAK DOBRE SARADNJE: Fotografija Željke Cvijanović, premijerke bh. entiteta Republika Srpska, s glasnogovornicom predsjednika SAD-a, snimljena u holu nekog hotela u Washingtonu, te prisustvo skupovima koje su organizirali predstavnici srpske dijaspore u SAD-u za premijerku Srbije koja je predvodila delegaciju te zemlje, a kojoj se Cvijanović priključila – u Dnevniku 2 su predstavljeni kao „odličan nastavak dobre saradnje SAD-a i RS-a“. Sve to, naravno, tvrde sama Cvijanovićeva, šef predstavništva RS-a u SAD-u Obrad Kesić i RTRS-ovi „analitičari“ listom iz Srbije. Pri tom, tek da podsjetimo, da ukidanje američkih sankcija uvedenih predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku nije ni na vidiku. I da Ambasada SAD-a konstantno kritikuje njegovu nacionalističku retoriku, te da se već niz godina niko od zvaničnika te države s Dodikom ne sastaje. Toliko o „nastavku dobre saradnje SAD-a i RS-a“ i zaslugama koje Željka Cvijanović sebi za to pripisuje.

NASTAVAK KSENOFOBIJE: Izbjeglička kriza i dalje je nezaobilazna i svakodnevna tema kojom su se bavili novinari RTRS-a. Nedjelja iza nas nije donijela ništa novo u prezentiranim izvještajima, pa se tako cijela ova situacija i dalje koristi u jeftine dnevnopolitičke svrhe. Novi momenat je „analiza“ u kojoj se postavlja teza da se migranti svjesno smještaju na područja BiH u kojima na vlasti nisu političke partije koje su dio vlasti na državnom nivou. Iz koje to države migranti dolaze na područje istočnog dijela BiH i dalje se prešućuje, odnosno svjesno se izbjegava navesti da Srbija ništa ne čini kako bi im onemogućila da dođu do granice naše države. Umjesto toga tek nastavak širenja ksenofobije spram tih ljudi i korištenje ovog problema u cilju nastavka obračuna s opozicijom u RS-u. Izdvajamo izvještaj Anđelka Jandrića (Dnevnik 2, 31. jul) koji kaže da prema važećim zakonima u BiH stranci mogu boraviti samo određen vremenski period pa zaključuje: „Umjesto da ih nakon 90 dana deportuju iz BiH, oni im grade smještajne kapacitete.“

SPREMANJE UBISTVA: Duško Vukotić, član nekoliko provladinih organizacija bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, u javnosti RS-a postao je prepoznatljiv kao glavni zagovornik vlasti i oštar kritičar svih koji misle drugačije. Otuda i ne čudi pažnja koju mu posvećuje uredništvo Dnevnika 2. Ove nedjelje to je vijest „o spremanju ubistva Duška Vukotića koje bi rezultiralo međusrpskim sukobom u Banjaluci, a potom međunarodnom intervencijom“. Koju će, navodi Vukotić, „kao savjestan građanin prijaviti policiji“. Svaki komentar na ovaj sadržaj držimo suvišnim.

Kako se bliže izbori tako se i gledaoci u dnevnicima zatrpavaju informacijama koje mjesto mogu naći uglavnom u hronikama opština i gradova. Ali vlast je vlast, treba je podržati da to bude i ubuduće, pa je postalo praksa da je vijest i svaki otvoreni kružni tok, nekoliko metara asfalta na kakvom seoskom putu, novo dječije igralište…

Izdvojeno

Branka Kusmuk je po ko zna koji put potvrdila da nema te teme koju svojim komentarima nije u stanju uništiti, odnosno suštinu problema gurnuti u drugi plan. Iz nedjelje iza nas izdvajamo revizorski izvještaj o radu ministarstva spoljnih poslova BiH, u kojem su navedeni brojni propusti i kršenja zakona. Ovakvim načinom izvještavanja Kusmuk vrijeđa zdrav razum gledatelja, jer nema drugog načina da tumačimo njen rad.

Ocjena: 1

BNTV: Šta da se radi s falsifikatorom?

30. juli – 5. avgust 2018.

UGROŽENA EGZISTENCIJA: Dok RTRS nastavlja u svojim Dnevnicima forsirati migrantsku krizu kao pitanje svih pitanja, gledaoci BNTV-a dobijaju informacije o tome kako izgleda svakodnevnica u Republici Srpskoj.

U nedjelji iza nas, između ostalog, upoznati smo s problemima uzgajivača pšenice kojima su loši vremenski uslovi i niska otkupna cijena ugrozili egzistenciju. Osim ratara, koji teško da mogu očekivati intervenciju nadležnih institucija, gledaoci su informisani i o zahtjevima sindikata Željeznica RS, koji traže povećanja plata, ili prijete radikalnijim oblicima borbe za svoja prava.

PELJEŠKI MOST: Početak gradnje Pelješkog mosta jedna je od tema koja je pokazala sve apsurde Bosne i Hercegovine. Dok na jednoj strani bošnjački političari zahtijevaju da se sa gradnjom ne počinje dok se ne uredi pristup otvorenom moru BiH, hrvatske političke elite u našoj zemlji podupiru Hrvatsku i njene interese uz svesrdnu, prešutnu podršku političkih predstavnika Srba u BiH. Dokaz je to, tek jedan u nizu, koliko ni srpskim ni hrvatskim političarima nije stalo do BiH i njenih interesa. No to je tema koju uredništvo Dnevnika ne smatra vrijednom bilo kakve analize.

LAŽNI HOTELSKI RAČUNI: Iako je u Trebinju prije šest mjeseci uhapšen Vukašin Popović, koji je niz godina izrađivao falsifikate različitih dokumenata, ovaj slučaj još nije dobio sudski epilog. U izvještaju je novinarka Slađana Jašarević prenijela stavove blogera Nebojše Vukanovića koji je predočio policijske zapisnike u kojima se navodi da je Popović bio na usluzi brojnim ministrima, narodnim poslanicima, savjetnicima u vlasti RS-a za čije je potrebe falsifikovao hotelske račune. S pitanjem nije li upravo to razlog zašto pravosuđe RS-a ne radi na ovom slučaju?

I u nedjelji iza nas nastavljena je praksa svakodnevnog direktnog uključenja u Dnevnik s protestnih okupljanja u Banjaluci „Pravda za Davida“ na kojima porodica i građani traže istinu o smrti/ubistvu Davida Dragičevića.

Izdvojeno

Na osnovu mjerenja gledanosti TV stanica u RS-u koje vrši agencija Audience measurement, Dnevnik  BNTV-a bio je i julu najgledanija centralna informativna emisija sa šerom od 35,21 posto. Istovremeno, šer Dnevnika 2 RTRS-a iznosio je 24,76 posto.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Neizostavan dio predizborne kampanje srpskog političkog korpusa je neumorno obilaženje pravoslavnih hramova i prisustvovanje vjerskim obredima. Ni RTRS ni BNTV ne vide u tome ništa neprimjereno, pa u dnevnicima i jedni i drugi donose izvještaje o tim aktivnostima. RTRS s događaja kojima su prisustvovali predstavnici vladajućih stranaka, BNTV onih iz reda opozicije

About The Author