JEDAN OD POSLJEDNJIH MAĐARSKIH KRITIČKIH MEDIJA KOJI SU PREUZELI ORBANOVI SAVEZNICI

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju akviziciju mađarskog TV kanala Hir TV od strane prijatelja premijera Viktora Orbana, kao zadnji korak preuzimanja državnih medija Orbana i njegove vladajuće nacional-konzervativne stranke Fidesz. Lajos Simicska, bivši Orbanov prijatelj i sadašnji otvoreni protivnik, konačno se odrekao kontrole nad Hir TV 1.augusta u korist Zsolt Nyergesa, biznismena i Orbanovog saveznika […]

JEDAN OD POSLJEDNJIH MAĐARSKIH KRITIČKIH MEDIJA KOJI SU PREUZELI ORBANOVI SAVEZNICI

Reporteri bez granica (RSF) osuđuju akviziciju mađarskog TV kanala Hir TV od strane prijatelja premijera Viktora Orbana, kao zadnji korak preuzimanja državnih medija Orbana i njegove vladajuće nacional-konzervativne stranke Fidesz.

Lajos Simicska, bivši Orbanov prijatelj i sadašnji otvoreni protivnik, konačno se odrekao kontrole nad Hir TV 1.augusta u korist Zsolt Nyergesa, biznismena i Orbanovog saveznika koji je preuzeo medijsku grupu koja uključuje Hir TV 5. jula. To također uključuje i web stranicu, politički tjednik, dnevne novine i radio stanicu.

Novi vlasnik odmah je ukinuo U-turn u redakciji Hir TV-a pretvarajući ga u pro-Fidesz kanal. Samo nekoliko sati nakon što je preuzimanje potvrđeno, kanal je ugasio glavni program vijesti – koji je bio poznat po kritiziranju vlasti te otpustio njegovo sidro, Olgu Kálmán. Orbanov govor se emitira umjesto njega. Drugi novinari i rukovoditelji su također otpušteni, očekuju se i daljnji odlasci te je Nyerges imenovao Gabora Liszkaya, vlasnika pro-Fidesz medijske kompanije, kao “medijskog savjetnika”.

Demokracija je u povlačenju u Mađarskoj otkad se Orban vratio na mjesto premijera 2010. godine te je sada rangirana na 73. mjestu od 180 zemalja na RSF indexu svjetske medijske slobode.

RSF.org

About The Author