STANJE POLICIJE: U okolini Livna tukli žene i djecu, u Sarajevu pobjegli pred mafijom

Dva slučaja u dva različita kraja Bosne i Hercegovine ponovo nas upozoravaju da pred investitorima i mafijom niko nije siguran. Čak ni policija

STANJE POLICIJE: U okolini Livna tukli žene i djecu, u Sarajevu pobjegli pred mafijom

Intervenirali su tamo gdje nisu smjeli i propustili da djeluju tamo gdje su morali. To je rezime ponašanja bosanskohercegovačke policije i pratećih institucija vlasti u različitim dijelovima zemlje, okolini Livna i Sarajevu, a sličnih neadekvatnih reakcija vjerovatno ima još, samo do sada nisu uspjeli da se probiju do javnosti. Odnosno do novinara i medija.

SLUČAJ LIVNO: Strateška prednost investitora nad građanima i javnim interesom nije bosanskohercegovački ekskluzivitet, nego globalni fenomen, što ne znači da ga treba mirno posmatrati. I da investitorima treba pustiti da rade šta hoće. U okolini Livna još se jednom potvrdilo da policija između građana, koji pune budžet i stvaraju platu policajcima, i investitora, koji se kače na budžet i crpe javne rersurse, često bira ove druge. Snage reda su  nasrnule na prosvjednike koji se bore protiv koncesije nad obližnjim izvorom vode. Jedan od prosvjednika obavijestio je medije da su policajci bili naoružani dugim cijevima i da su udarali žene i djecu. Policija se uskoro obratila javnosti, izjavivši da će se uskoro obratiti javnosti. Taktika odugovlačenja i kupovine vremena svake strane kojoj vrijeme treba da bi opravdala sopstveno neprofesionalno ponašanje.

Mještani su pokušali spriječiti dolazak građevinskih mašina kako bi zaštitili okolne izvore od kojih žive. Mnogi od njih kasnije su maricama odvedeni na ispitivanje i tako smo ušli u novu eru. Vodozaštitne zone, kako primjećuju aktivisti, sve češće postaju građevinsko zemljište, prostor na kojem će se graditi poslovni, stambeni i turistički objekti, a voda će biti izložena zagađenju. Ni sarajevska okolina nije pošteđena tog trenda. S ovakvom državom ne možemo se nadati ničemu dobrom: između investitora i javnog  interesa, vlasti unaprijed biraju – pogrešnu stranu. Slučaj Kruščica bio im je opomena, pa su brojne policije u međuvremenu opremljene i obučene upravo za razbijanje prosvjeda, a ne za zaštitu građana.

SLUČAJ SARAJEVO: Za razliku od Livna, gdje su policijske snage djelovale a nisu smjele, u Sarajevu imamo suprotan primjer: policajci su pobjegli s krizne lokacije. Teško je povjerovati, ali (opet) mediji baš tako izvještavaju. Kako je pisao Avdo Avdić na portalu Istraga, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine desio se još jedan sukob između države i snaga dilanja. Ne treba izvještavati ko je pobijedio. Sve je počelo tako što je lice s fantomkom pucalo na lica bez fantomke. Nakon toga, lice s fantomkom je uhapšeno i smješteno u policijski auto, odakle su ga lica bez fantomke, prethodno oštetivši službeno vozilo, izvukla i temeljito mu promijenila lični opis. Novinar tvrdi da su tom prilikom policajci pobjegli, policija demantira, što je neuvjerljivo na isti način na koji je neuvjerljiva argumentacija na osnovu koje je lice bez fantomke, nakon napada na fantoma i policiju, saslušano pa uredno – i “sve po zakonu” – pušteno na slobodu.

Povodom pomenutih slučajeva imamo važno priopćenje za građane Bosne i Hercegovine, kojem god entitetu i kantonu pripadali: čuvajte se investitora i mafijaša. Ako dođete u sukob s njima, velika je vjerovatnoća da će policija i vlasti štititi njih, a ne vas.

About The Author