Kad porastem biću Kristijan

SVIJET MEDIJA: Šta se dešava s obrazovanjem u Srbiji? Kolike su prosječne plaće u Republici Srpskoj? Kako pružiti otpor mobingu na radnom mjestu?

Kad porastem biću Kristijan

Kristijan u školi

Dokle je stiglo prosvjetiteljstvo u Srbiji svjedoči najnoviji skandal iz beogradske osnovne škole. Na prijavu zabrinutog roditelja da je Kristijan Golubović, jedan od rijetkih preživjelih pripadnika tzv. voždovačkog ganga iz devedesetih, u školi „Đura Jakšić“ na Kanarevom brdu snimao video-spot sa hip-hop bendom „Crni Cerak“, ministar prosvjete Branko Ružić je izjavio: „Pa, šta?“.

Na sličan način je reagirao i nedavno kada su mu crkveni velikodostojnici počeli pisati udžbenik – biologije i na taj način pokazali kako je Crkva – iznad nauke. Ili kada je direktorica osnovne škole u Sečnju lokalnom svešteniku zabranila služenje vjerskih obreda u školi povodom školske slave Svetog Save. Ministar Ružić, inače formalno socijalista, kao i mnogo puta ranije, i tada je bio na strani nabildanih odnosno fizički, a bogme i politički, jačih.

U toj činjenici je i najveći dio odgovora o (ne)odgovornosti onih koji navodno brinu o edukaciji mladih i poželjnim formama ponašanja u društvu. Prosvjeta je ovdje oduvijek bila pastorče politike, a skandal za skandalom u prosvjeti je tek puka posljedica forsiranja potpuno poremećenog sistema vrijednosti.

Ministar ne vidi ‘veliku problematiku’

Na snimku koji je Golubović objavio na svom Instagram profilu vidi se kako on kao profesor sjedi za katedrom, a ispred njega su đaci svi obučeni u crne majice koji uzvikuju rečenice iz klipova čiji je glavni akter upravo Golubović.

Objava je vrlo brzo dobila hiljade lajkanja, ali i brojne, uglavnom negativne komentare.

“Pitam se šta ja da radim kao nastavnik?” „Deco, živela sloboda, budite kriminalci, diplomu ćete kupiti, a i eto jedan je kriminalac i sad postao anđeo, to i nije tako loše“. “Ma, nemam reči“, „Ovo ima samo u Srbiji“, „Sramota!“…

Odakle vjetar puše postalo je jasnije kada je ministar prosvjete izjavio da “ne vidi kao veliku problematiku” u tome što je u školi snimljen spot u kojem učestvuje više puta osuđivani Golubović.

“Važno je i da one koji se resocijalizuju, ukoliko iskažu želju da promovišu neke pozitivne vrednosti, ne treba gledati kao neprijateljski akt“, rekao je Ružić potvrdivši da je Ministarstvo poslalo prosvjetnu inspekciju “kako bi se utvrdile sve činjenice”. Ovom izjavom je potvrdio da je zapravo on možda i veći problem od Kristijana Golubovića.

Ako ministar nije odgovoran, onda nije ni direktorica Tamara Jelić koja je ustvrdila da nije ni znala da će se Golubović pojaviti u školi.

Na školskom sajtu je objavila kako je dobila poziv od “jedne javne ličnosti, poznate nekompromitovane osobe koja potiče iz umjetničke porodice intelektualaca da omogući snimanje video-spota u školi”.

“Prihvatila sam otvorenog srca, pogotovo zato što je naglašeno da se mladi muzičari bave ukazivanjem na potrebu da se spreči devijantno ponašanje mladih sa temom koja bi bila uperena protiv nasilja u školama”, napisala je direktorica.

Golubović: Kriminal nije dobar

Beogradski mediji su prenijeli i komentar Kristijana Golubovića koji tvrdi kako “ne zna kakva je poruka spota i da ga ne interesuje”.

“To je poslovna saradnja i ja uzimam novac za to. Đacima se šalje jasna poruka da se ne bave kriminalom. Pričanjem naših priča iz života mi kažemo da je kriminal štetan i da to niko više ne radi. To je naša poruka i zato i postojimo. Ko može da kaže deci da kriminal nije dobar nego sam bivši kriminalac. Ako ratnik dođe iz rata, ima iza sebe 50 ratišta, pa više je on kompetentan da priča o ratu nego školovani general. Mi smo bili na praksi što se tiče kriminala na najvišem nivou i prestali smo to”, rekao je Golubović i dodao kako “omladina misli da je kriminal sladak jer vozimo dobra kola i imamo lepe žene, nosimo skupe stvari, ali je to sve pogrešno”.

On je objasnio da su ga drugari iz “Crnog Ceraka” zvali u školu i on se odazvao pozivu.

“Stigao sam na Kanarevo brdo i odjednom svi klinci oko mene, slikali su se sa mnom, tražili su autograme, bila je to baš opšta pometnja. Ja sam se tu obukao kao profesor, bela košulja, žuta kravata. Trebalo je samo da pitam učenike ko je Crni Cerak i da oni ustanu, počnu na đuskaju, igraju, luduju i tako to”, rekao je Golubović.

Psihološkinja Radmila Vulić Bojović, međutim, smatra da je riječ o zloupotrebi par excellence:

“Verujem da sama činjenica da se neko s takvim ‘renomeom’ nađe u školskom kompleksu, pogotovo ako je bez odobrenja, mada škola svakako ne bi ovo trebalo da odobri, govori da se mi nalazimo izvan ikakvog sistema, poretka ako deca bivaju izložena takvom jednom nepoštovanju osnovnih pravila. Škola je mesto za rad i učenje, a ne za neke druge aktivnosti. Ovo je pokazna vežba stepena ugroženosti društva – ne možemo da se oslonimo na norme i standarde, već svako može da radi šta hoće.”

Dio opozicije smatra kako bi ostavka ministra bila najbolji primjer djeci o tome šta je odgovornost, dok su roditelji zakazali protest u dvorištu škole.

Crkva pobijedila nauku

“Obrazovna” epizoda “Kristijan kao profesor u školi” samo je nastavak prethodne “obrazovne” epizode koja bi se uslovno mogla zvati “Crkva pobijedila nauku”. U glavnoj ulozi ponovo je bio ministar Ružić, iako se to baš i ne vidi iz najnovijeg saopštenja njegovog Ministarstva. U njemu stoji kako je radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, formirana na zahtjev tog ministarstva, utvrdila da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika biologije, koji se odnose na biološki smisao adolescencije. Istih onih udžbenika koje je odobrio ministar Ružić.

Sve dok prošle godine iz vrha Crkve nije stigao zahtjev da se iz udžbenika izbaci elaboracija o transrodnosti odnosno postojanju i nekih drugih osim muškog i ženskog pola što je, prema crkvenom tumačenju direktan atak na porodicu i tradicionalne vrijednosti.

O tome je pisao i Tomislav Marković za Al Jazeeru u tekstu “Kad Crkva i desničari cenzurišu udžbenike biologije”.

Patrijarhu Porfiriju, piše Marković, poznatom stručnjaku za pravoslavnu zoologiju i bogoslovsku botaniku, zasmetalo je što u udžbenicima biologije za 8. razred osnovne škole u lekciji o polnim karakteristikama stoji da se polni i rodni identitet ne poklapaju uvijek, da ima ljudi kod kojih se biološki pol ne podudara sa onim kako se lično osjećaju, te da medicina danas rješava taj problem operacijom promjene pola i hormonalnom terapijom. Sporne dijelove udžbenika cenzori su uz podršku ministra Ružića, uklonili, iako u radnoj grupi nije bilo nijednog biologa! (Goran Mišić, Al Jazeera)

 

Šta se dešava u “boljem dijelu BiH”?

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

indikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM. (Slobodna Bosna, agencije)

Tiranija i mobing u školi u Sarajevu: Zaposleni traže i ljekarsku pomoć

 lada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za imenovanje Fikreta Radončića na mjesto direktora Elektrotehničke škole za energetiku sredinom novembra 2019. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS naložila da se postupak izbora unutar škole ponovi, ali da se ne poništi Javni poziv. Školski odbor odbio, uz „podršku tadašnje Vlade“. I tako je počela agonija… Barem tako tvrdi grupa zaposlenika.

Ističu, kako je uprkos kršenju zakonskih procedura Radončić postao direktor poziciju.

nala je za to i tadašnja ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić. No, reakcija je izostala.

Mučna atmosfera, narušeni odnosi

Sa samo dva glasa od 65 zaposlenih, Radončić je sjeo u direktorsku fotelju. Naši izvori tvrde da je za to dobio nesebičnu pomoć Amrudina Durakovića, tada člana Školskog odbora. A sada (da li po zasluzi?) pomoćnika direktora.

– I tada počinje pakao za zaposlene i nezamislivi uslovi za rad. Teška, mučna atmosfera i narušeni međuljudski odnosi. Kršenje osnovnih prava i zakonskih propisa, navodi naš izvor.

I sve traje pune četiri godine.

Rukovodstvo škole, koje nastavno i drugo osoblje nazivaju nefunkcionalnim i agresivnim, dodaju, vrši kontinuirani mobing i teror nad zaposlenima, tvrdi naš izvor navodeći imena nastavnog i nenastavnog kadra koji su „na svojim leđima osjetili neki od oblika bahatog ponašanja, vikanja, diskriminacije, mobinga.

Uposlenicima narušeno zdravlje

Uposlenici škole tvrde da je zbog mobinga i i raznih pritisaka nekima od njih narušeno zdravlje.

Navode da se protiv radnika, neosnovano i protivzakonito vode disciplinski postupci. Ne poštuju se ni prava radnika.

 Sedam zaposlenih je završilo kod ljekara – neuropsihijatra zbog terora i mobinga koji se nad njima vrši. Nakon sjednice nastavničkog vijeća, više puta je pozlilo profesoricama. Intervenirala je i Hitna pomoć. Mnogi od zaposlenih su iz istog razloga često na bolovanju sa dijagnozom neurotskih, stresogenih i tjelesnomanifestnih oboljenja i poremećaja – naveli su u dopisu kojeg su nam poslali. A nakon toga potvrdili i pismenom porukom.

Bez reakcije i nadležnih organa

Prema dostavljenim dokumentima, zaposleni su obraćali Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu pravde i uprave KS, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja KS.

I uprkos svim dokumetnima, svjedočenjima Radončić je i dalje na poziciji direktora. Ranije su u odgovorima iz Škole naveli da je inspekcija utvrdila da nije bilo propusta u postupanju prema radnicima škole.

– Po usmjerenim predstavkama (anonimnim) u više navrata u pregledu u školi bili su nadležni Kantonalni inspektori. I to inspektori rada i prosvjetni inspektori. Oni su utvrdili da u školi nije bilo propusta u postupanju prema radnicima škole. Nadležni inspektori , dakle, prema školi nisu donijeli nikakve upravne mjere – ističu iz škole.

Radončić: Sve je netačno!

Optužbe Radončić odbacuje. Navodi da je došao na poziciju zakonski predviđenim procedurama.

– O kakva dva glasa je riječ zaista mi nije poznato. Prijedlog za imenovanje direktora, nakon provedene procedure, upućuje Školski odbor nadležnom Ministarstvu. Ministarstvo prijedlog upućuje Vladi KS. Nakon saglasnosti Vlade KS Odluku o imenovanju direktora škole na mandatni period od 4 godine donosi Školski odbor – kazao nam je Radončić.

Dodaje kako je netačno i da je Inspekcija naložila ponavljanje procedure.

– Potpuno mi je nepoznata takva informacija. Podsjećam vas da se ovdje radi o periodu od prije 3,5 godine. Do sada je “inspekcija” mogla/trebala valjda izvršiti svoju zadaću, vlastiti nalog – podsjeća on.

Kućni prijatelji u školskom odboru

Ipak, zaposleni ne odustaju, tvrde kako je direktor škole u toku četiri godine “uspio postaviti kućne prijatelje s kojima se druži u školski odbor te time “osigurao” i drugi mandat.

– Imenovanje Fikreta Radončića, profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, bilo je sporno i u vrijeme kada je Elmedin Konaković bio premijer Kantona Sarajevo. Tada je bio pokušaj da ga se imenuje za direktora Srednje elektrotehničke škole. Pokušaj imenovanja završio je tada neuspješno – podsjećaju zaposleni.

Ipak, od imenovanja Radončića nije se odustalo. Kao ni od plana da Amrudin Duraković bude imenovan i za člana školskog odbora u ime uposlenika Elektrotehničke škole za energetiku, a Tarik Stambolić, Konakovićev stranački kolega, imenovan za v.d. predsjednika školskog odbora.

E, to su, navode ta dva ključna glasa. (Belmina Čorbić, Interview.ba)

About The Author