Izvještaj IFJ-a upozorava na veliki uticaj pandemije na slobodu medija u Maleziji

Nova vlada usvojila represivne zakone koji guše slobodu medija

Izvještaj IFJ-a upozorava na veliki uticaj pandemije na slobodu medija u Maleziji

 

Pandemija novog koronavirusa Covid-19 pogoršala je izazove s kojima se suočavaju medijski djelatnici i novinari u Maleziji, navodi se u novom izvještaju koji je danas objavila Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Izvještaj dokumentira uznemirujuće pogoršanje slobode medija od malezijske brze promjene vlade u martu 2020. godine i poziva na hitne reforme radi zaštite ionako krhke medijske industrije u zemlji.

Nakon pojave Covid-19 pandemije u svijetu, Malezija je primijenila opresivni Nalog za kontrolu pokreta (MCO), dok je zemlja svjedočila sve većem broju kršenja i napada na bilo koga ko je kritičan prema osjetljivim temama i novom političkom poretku.

Izvještaj detaljno donosi popis optužbi i progona tokom posljednjih šest mjeseci prema postojećim drakonskim zakonima i propisima Malezije.

U dokumentu je naglašena ključna politička “promjena” koja se dogodila krajem februara 2020. godine kada je se malezijska vlada pod vodstvom 94-godišnjeg Mahathira Mohamada raspala i brzo zamijenjena konzervativnim opozicionim političarima predvođenim Muhyiddinom Yassinom.

– Najnovija malezijska vlada na vlasti je tek šest mjeseci, no dokumentiran je uznemirujući pad građanskih sloboda i slobode medija – kažu iz IFJ-a.

U tom periodu dogodile su se optužbe za pobune protiv uglednog internetskog portala vijesti Malaysiakini, racija na urede Al Jazeere u Kuala Lumpuru i zabrana knjige Rebirth: Reformasi, Resistance and Hope u Novoj Maleziji.

Izvještaj također daje preporuke za podršku stvaranju povoljnijeg radnog okruženja za medijske radnike u Maleziji s naglaskom na zakonske reforme i stvaranje vijeća za medije koje će regulirati industriju i zaštititi medijske slobode.

Iz IFJ-ja su upozorili da nova vlada, naoružana represivnim zakonima ušutkuje kritičare i podriva slobodu medija zbog čega su za otpornu medijsku industriju koja služi javnom interesu zakonske  reforme ključne.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author