Italijanska novinska agencija organizirala štrajk zbog moguće prodaje agencije političaru

Sindikatu nije dostavljen blagovremen i zvaničan odgovor kompanije o budućoj vlasničkoj strukturi agencije

Italijanska novinska agencija organizirala štrajk zbog moguće prodaje agencije političaru
Foto: it.mk

Novinari italijanske novinske agencije AGI organizirali su dvodnevni štrajk ove sedmice protiv moguće prodaje agencije zastupniku Lega-e Antoniju Angeluccciju, tvrdeći da bi prodaja zastupniku desnice koji već posjeduje nekoliko novina dovela u opasnost medijski pluralizam te da bi predstavljala udar na slobodu medija.

Angelucci, vlasnik nekoliko dnevnih listova (Libero, il Giornale i il Tempo), navodno je ponudio 40 miliona eura za kupovinu AGI-ja.

Sindikat je pozvao na štrajk zbog izostanka “blagovremenog zvaničnog odgovora kompanije o budućoj vlasničkoj strukturi agencije”.

Agencija, koja je trenutno u vlasništvu Eni grupe i u kojoj Ministarstvo finansija ima četiri posto udjela, već je planirala “značajno smanjenje radne snage”, javili su novinari.

– Tokom godina, Eni se pokazao kao izdavač koji je sposoban da zaštiti nivo zaposlenosti i da uvijek garantira nezavisnost i autonomiju novinara, sve elemente koji bi bili u velikoj opasnosti u očekivanom scenariju prodaje izdavačkoj grupi Angelucci – kazali su.

Eni je pokušao smiriti situaciju tvrdeći da je od zainteresirane strane dobio ‘spontani iskaz interesa’, pojašnjavajući da je bio preliminarni razgovor, ali da pregovora nije bilo.

Izvor: Euractiv

About The Author