ISTRAŽIVAČKI NOVINARI U SRBIJI NA METI TABLOIDA

Tekst u kome se navodi da portal KRIK, istraživanjem o imovini porodice Vučić, podmeće lažnu aferu i direktno napada Aleksandra Vučića, naišao je na osudu struke, dok u samom KRIK-u kažu da su se na udaru tabloida našli samo zato što je tema istraživanja srpski premijer. Oznaka „ekskluzivno“, najava onoga što će tek biti objavljeno […]

ISTRAŽIVAČKI NOVINARI U SRBIJI NA METI TABLOIDA

Tekst u kome se navodi da portal KRIK, istraživanjem o imovini porodice Vučić, podmeće lažnu aferu i direktno napada Aleksandra Vučića, naišao je na osudu struke, dok u samom KRIK-u kažu da su se na udaru tabloida našli samo zato što je tema istraživanja srpski premijer.

Oznaka „ekskluzivno“, najava onoga što će tek biti objavljeno i poneki kompromitujući detalj o autoru – dobro poznat scenario po kojem tabloid puni svoje naslovne strane. Nedostaje jedino objašnjenje odakle listu svi podaci, u ovom slučaju, čak i radni naslov KRIK-ovog istraživanja i fotografija napravljena još prošlog ljeta.

U NUNS-u smatraju da je pisanje tog lista direktan atak na integritet novinara, ali i još jedna potvrda da dio medija u Srbije funkcioniše po klasičnom obrascu.

U kancelariji zaštitnika građana nisu željeli kometirati ovaj slučaj, rekavši za N1 da su o stanju u domaćim medijima sve napisali u izvještaju za prošlu godinu. A u njemu stoji isti zaključak kao i 2014. – mediji u Srbiji nisu slobodni u mjeri primjerenoj za savremeno evropsko društvo.

N1

About The Author