Irska aktivistica nominirala Assangea, Snowdena i Manning za Nobelovu nagradu za mir

Njihova požrtvovanja i nesebičnosti predstavljaju izvanredne demonstracije veličanstvenosti ljudskog duha

Irska aktivistica nominirala Assangea, Snowdena i Manning za Nobelovu nagradu za mir

Irska aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. godine Mairead Corrigan Maguire nominirala je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kao i uzbunjivače Edwarda Snowdena i Chelsea Manning za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godine.

Britanski sudac presudio je da Julian Assange ne može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu i zavjeru. Presuda je takva, kako je rečeno, zbog visokog rizika od mogućnosti da Assange počini samoubistvo ili samoozljeđivanje.

– Pojedinačno, svi oni dali su bezbroj primjera hrabrosti govoreći o nezakonitim radnjama vlada zbog kojih je izgubljeno na hiljade života, stavljajući vlastitu slobodu i živote na kocku – izjavila je suosnivačica organizacije Peace People u pismu norveškom Nobelovskom odboru.

Kako je navela, njihova samopožrtvovanja i nesebičnosti zajednički predstavljaju izvanredne demonstracije veličanstvenosti ljudskog duha.

Julianu Assangeu trenutno prijeti kazna do 175 godina zatvora u Sjedinjenim Državama, ukoliko bude osuđen po svih 18 tački optužnice, dok Snowdenu prijeti deset godina zatvora zbog otkrivanja detalja o američkom masovnom nadzoru.

Manning, koja je otkrila američke ratne zločine u Iraku i Afganistanu, 2013. godine osuđena je na 35 godina zatvora, ali je puštena 2017. godine kada je odlazeći američki predsjednik Barack Obama preinačio kaznu.

Bivša obavještajna analitičarka američke vojske ponovno je zatvorena u martu 2019. godine nakon što je odbila svjedočiti pred Velikom porotom o vezama s Assangeom, ali je ponovo puštena u martu 2020. godine uz novčanu kaznu od 256.000 američkih dolara.

– Chelsea Manning kao američka vojnikinja u Iraku nije mogla ostati nijema na ubistva iračkih civila. Julian Assange morao je izvršiti svoju dužnost i otkriti činjenice iračkog i afganistanskog rata javnosti, a Snowden radeći u američkim obavještajnim službama nije mogao šutjeti znajući da njegova vlada provodi ilegalni nadzor američkih građana i svjetskih vlada – kazala je Corrigan.

Corrigan se uključila u mirovni pokret nakon što je troje djece njene sestre Anne Maguire pregazio i ubio automobil kojim je upravljao privremeni član IRA-e dok je u augustu 1976. godine pokušavao pobjeći od britanskih trupa. Te godine dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Irish Times

About The Author