Iranskoj novinarki počinje suđenje zbog optužbi povezanih s protestima

Još dva novinara koja iransko Ministarstvo obavještajne službe optužuje Mohammadija i Hamedija da su strani agenti čekaju suđenje

Iranskoj novinarki počinje suđenje zbog optužbi povezanih s protestima
Foto: Safejournalists.net

Iranskoj novinarki počelo je suđenje iza zatvorenih vrata zbog optužbi povezanih s njezinim izvještavanjem o smrti kurdsko-iranske žene u pritvoru koja je prošle godine izazvala višemjesečne nemire, potvrdio je njezin advokat novinskoj agenciji ILNA.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini dok je bila u pritvoru policije za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja pokrenula je val masovnih protesta širom Irana mjesecima, a to je predstavljalo najveći izazov za iranske vođe u posljednjim desetljećima.

Elaheh Mohammadi izvještavala je s Aminine sahrane u njenom kurdskom rodnom gradu Saqezu, gdje su protesti i počeli. Islamska Republika optužila je strane neprijatelje da su potaknuli proteste kako bi destabilizirali zemlju.

– Suđenje Elaheh Mohammadi prošlo je dobro. Sud će objaviti datum sljedećeg zasjedanja – rekao je njezin advokat Shahabeddin Mirlohi za ILNA.

Mohammadi, novinar proreformskih novina Hammihan kojem se sudi u Teheranu, i još jedan novinar Niloofar Hamedi iz novina Sharq, optuženi su za “dosluh s neprijateljskim silama” zbog izvještavanja o Amininoj smrti. Za ove optužbe može biti izrečena smrtna kazna prema islamskom zakonu.

Zajednička izjava koju je iransko Ministarstvo obavještajne službe objavilo u oktobru optužuje Mohammadija i Hamedija da su strani agenti CIA-e. Hamedi je fotografirao Aminine roditelje kako se grle u teheranskoj bolnici gdje im je kći ležala u komi.

Slika koju je Hamedi objavio na Twitteru bila je prvi signal svijetu da nije sve u redu s Amini, koju je tri dana ranije uhapsila iranska policija za moral.

Dvojici novinara, koji se od septembra prošle godine nalaze u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, sudit će se odvojeno. Suđenje Hamediju počinje ove sedmice.

Islamska Republika ignorirala je opetovane pozive grupa za ljudska prava na javno suđenje dvojici novinara.

Izvor: Reuters

About The Author