RTRS: Sedamnaest minuta Putina

Na Kosovu ponovo sukobi. Obje medijske kuće donijele su opširne izvještaje o tenzijama, ali gledateljima se na uvid daju samo stavovi srpske strane

RTRS: Sedamnaest minuta Putina
Foto: RTRS

RTRS : Jednostrano o nemirima na sjeveru Kosova

  1. – 29. maj 2023.

SASTANAK S PUTINOM: Punih 17 minuta Dnevnika 2 emitovanog 23. maja bio je posvećen sastanku predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Hronološki, prvo je prezenter prepričao sadržaj razgovora, potom je isto učinio reporter RTRS-a iz Moskve Jasenko Todorović, a da bi gledatelji utvrdili gradivo, uslijedilo je i Dodikovo uključenje u Dnevnik. U najavi svog javljanja reporter saopštava da će biti emitovane „izjave“ Putina i Dodika. A „izjave“ su zapravo tek neformalni dio razgovora dok je trajalo snimanje uvodnih kadrova sastanka sa takozvanog IT tona, pa su iste, da bi se razumjelo o čemu se razgovaralo, bile titlovane.

Dodikovo prepričavanje sadržaja susreta moglo bi sažeto glasiti: „Dva državnika – jedan moćne svjetske države, a drugi male, ali jednako moćne – razmijenili mišljenja“. Obje su pritom ekonomski stabilne i prosperitetne, pa poseban osvrt na privrednu i ekonomsku saradnju „od posebnog značaja za RS“. Potom napad predsjednika na opoziciju, Federaciju BiH i BNTV, jer „oni namjerno ne vide sve benefite te saradnje“. O Putinu mirotvorcu, koji će izgraditi „novi svijet mira“, nije vrijedno trošiti riječi, jednako kao i „propalom Dejtonskom sporazumu i stvaranju novog bipolarnog svijeta u kojem Republika Srpska neće biti zaboravljena“.

SAGA U NASTAVCIMA: Naravno, neizostavna je i samohvala o tome da „zahvaljujući RS-u, BiH nije uvela sankcije Rusiji“, kao i konstatacija da je „Rusija bila primorana intervencijom u Ukrajini štititi svoj suverenitet“. Toliko o navodnoj odluci i insistiranju RS-a „da BiH ostane u rusko-ukrajinskom sukobu neutralna“.

Saga o Dodikovom boravku u Rusiji nastavljena je i 24. maja kroz izvještavanje o Sigurnosnom forumu. U izvještaju se ističe da je učešće u njemu uzelo „preko sto zemalja“. Kojih, ne navodi se. Ono što je evidentno jeste da se Dodik našao u centru zanimanja kako SAD-a tako i Evropske unije, što je iskoristio kako bi još jednom Zapadu gurnuo prst u oko. Pa je ustvrdio da Zapad „promoviše ponovo ideologiju koja je izazvala Drugi svjetski rat“, te ništa manje teškim riječima nastavio da se obrušava na NATO, naglasivši da je „prvo izvršio agresiju na Republiku Srpsku, potom Srbiju, a zatim nastavio s tom politikom“.

O posljedicama po Republiku Srpsku i njene građane zbog nastavka saradnje i neskrivene podrške Rusiji, očito je da Dodik ne misli, a RTRS samo medijski eksponira takvu politiku.

KOLATERALNA ŠTETA: BiH tako postaje kolateralna šteta politike Milorada Dodika, što se vidi i kroz reakcije ambasada SAD-a i Ruske Federacije. Dok su Sjedinjene Države odlazak u Moskvu osudile, iz ruske ambasade stigla je poruka da „surađivati s Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik“.

No gdje je danas na mapi demokratskog svijeta Rusija, najbolje se vidi kada joj je kao politički partner dobro došao i predsjednik jednog malog entiteta, jedne ništa manje države.

VUČIĆEV MITING: Miting „Srbija nade“, koji je organizovan na poziv Aleksandra Vučića kao odgovor na protestna okupljanja građana Beograda nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, nije polučio očekivani odaziv građana unatoč činjenici da su SNS u Srbiji i vlasti RS-a mobilisali veliki broj ljudi. O davanju „dnevnica“, ali i prijetnjama i pritiscima da se na miting mora doći, o čemu su izvještavali nezavisni mediji u Srbiji, očekivano nije bilo ni riječi. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 26. maja, uz kadrove, prezenter je gledatelje informisao o prisutnima, a izdvojeni su dijelovi govora Aleksandra Vučića i sveprisutnog Milorada Dodika. Bio je to očekivani niz populističkih poruka koje su sastavni dio političkog narativa ovog dvojca. No bitno je istaći da je miting ostao u sjeni novih incidenata na sjeveru Kosova zbog intervencije policije koja je uz upotrebu sile uvela u tri srpske opštine nove načelnike, izabrane na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali.

OSIPANJE OPOZICIJE: Od ostalih političkih tema fokus je bio na daljem osipanju opozicije u RS-u. Povod je sukob koji je nastao nakon što je Jelena Trivić, bivša potpredsjednica PDP-a, osnovala stranku i u nju povukla kadrove PDP-a, SDS-a, Pokreta za pravdu i red, ali i DNS-a, koji je dio vladajuće koalicije u RS-u.

Osim izvještavanja o Dodikovoj turneji od Rusije preko Azerbejdžana do Srbije te boravka u Rusiji predsjednika Narodne skupštine RS i bavljenja opozicijom, uredništvo Dnevnika biće da nije našlo vremena da se bavi temama koje su od interesa građana RS-a. Koji, izgleda, trebaju vjerovati vlasti i RTRS-u da dobro žive i da se RS ne suočava s ekonomskim i finansijskim problemima.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Bezidejna opozicija

  1. – 29. maj 2023.

BEZ HVALOSPJEVA O RUSIJI: Susret Milorada Dodika s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sažet je u vijest u uvodnom dijelu Dnevnika 23. maja, uz pozivanje na izvor RTRS-a. I dok se Dodik hvalio dobrom privrednom saradnjom s Rusijom, u istom Dnevniku emitovan je izvještaj o tome kako ta saradnja izgleda „na terenu“. Primjer su bili ruski privrednici u Vlasenici koji su taj grad napustili nakon što su, kako su ustvrdili, primili niz prijetnji od SNSD-ovog načelnika Miće Kraljevića, koji je pokušao da ih eliminiše s rukovodnih pozicija u preduzećima iako nisu u njegovom vlasništvu.

ENTITET U IZOLACIJI: I dok smo na RTRS-u svjedočili nizu izvještaja/hvalospjeva o rusko-srpskom prijateljstvu i saradnji, u Dnevniku 27. maja otvoreno je pitanje koju korist građani imaju od Dodikovih posjeta Rusiji. Opozicija, koja na domaćem planu kontinuirano proziva SNSD zbog, kako navode, dvolične politike prema Rusiji u kontekstu sankcija kojima je ta zemlja izložena zbog agresije na Ukrajinu, ukazala je da je takva politika Republiku Srpsku dovela „u potpunu izolaciju“. Identično mišljenje imaju i analitičari.

Dok se predsjednik RS-a po Rusiji hvalio ekonomskom snagom i finansijskom stabilnošću ovog bh. entiteta, gledatelji Dnevnika upoznati su s novim zaduženjima na domaćem tržištu kapitala kojim Vlada RS-a održava tekuću likvidnost budžeta. A da nam ne slijede bolji dani upozorili su i predstavnici MMF-a, ukazujući na probleme s niskim privrednim rastom i sve većom javnom potrošnjom.

NEKRITIČKO PRAĆENJE OPOZICIJE: Sva bezidejnost opozicije u RS-u najbolje se ogleda u tome što je svoje ukupno djelovanje svela samo na kritikovanje vlasti. Teško je iz niza reakcija, posebno Partije demokratskog progresa, izvući zaključak za koji se to pravac političkog djelovanja zalažu. Unatoč naklonjenosti BNTV-a opoziciji, analitički pristup njenom djelovanju, umjesto pukog prenošenja stavova, itekako bi bio poželjan.

Dnevnik 26. maja emitovan je sa satom zakašnjenja jer je BNTV prenosio protestno okupljanje pristalica SNS-a u Beogradu. U samom Dnevniku sam skup nije spomenut, osim što su pušteni dijelovi govora Aleksandra Vučića o nemirima koji su tog dana izbili na sjeveru Kosova.

Izdvojeno

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović krenuo je na, kako je kazao, protestni „marš časti“ u cilju „ozdravljenja Republike Srpske“. Planira prepješačiti put od Bijeljine do Banjaluke, na što se obavezao ukoliko poziv SNSD-a na njegovu smjenu ne uspije. Šta Petrović želi i može postići, osim podizanja vlastitog političkog rejtinga, odnosno kako to misli „ozdraviti RS“, krajnje je nejasno. No ono što upada u oči su patetika i ushićenje kojim novinari izvještavaju o njegovom pohodu, izdižući ga na pijedestal heroja-mučenika.

Ocjena: 4

Profesionalne muke s Kosovom

Ćorsokak u kojem se godinama nalaze pregovori Beograda i Prištine doveo je do nove eskalacije sukoba u srpskim opštinama na sjeveru Kosova. Obje medijske kuće donijele su opširne izvještaje o dešavanjima 26. i 28. maja, no ponavlja se praksa da se gledateljima na uvid daju samo stavovi srpske strane. Nažalost (ili ne žele ili nemaju mogućnosti, a stiče se utisak da ne žele), ni RTRS ni BNTV nisu zatražili stavove neutralnih političkih analitičara koji poznaju složenost odnosa na tom području i time gledateljima donijeli sveobuhvatnu sliku stanja te pretpostavku mogućih posljedica po cijeli region.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Zašto je afera s lažnim diplomama, otkrivenim nakon akcije pripadnika SIPA-e, u koju je bilo umiješano nekoliko privatnih fakulteta u RS-u, bila „vijest“ samo nekoliko dana? Otvoreno je pitanje šta je u međuvremenu uradilo tužilaštvo i u kojoj je fazi istraga. Pri tome je naglašeno da su upravo istraživački mediji otkrili i afere s lažnim diplomama Sebije Izetbegović i nezakonitim imenovanjem Predraga Ćeranića na Fakultetu za bezbjednost Republike Srpske, za razliku od zvaničnih institucija koje su to ignorisale.

Minus sedmice

RTRS

Svi izvještaji koji su se bavili boravkom Milorada Dodika u Rusiji, u kojima su se tendenciozno slale krajnje neprimjerene poruke prema SAD-u i Evropskoj uniji te veličali lik i djelo Vladimira Putina.

BNTV

U tri rečenice saopšteno je da je 25. maja obilježena godišnjica stradanja na Tuzlanskoj kapiji, uz konstataciju da porodice ubijenih „pravdu nikada nisu dočekale“. Ko je odgovoran za smrt tuzlanske mladosti, ne spominje se. Kao i da pravda nije dočekana jer je general Vojske RS koji je naredio granatiranje, Novak Đukić, pravosnažno presuđen na 25 godina zatvora, pobjegao u Srbiju i tamo mirno živi na slobodi. Neke je vijesti bolje ne emitovati, nego to učiniti na spomenuti način.

About The Author