IPI: U 2018. ubijeno 78 novinara

U toku ove godine ubijeno je 78 novinara širom svijeta, a mnoga ubistva počinjena u posljednjih nekoliko godina nisu rasvijetljena, saopćeno je iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI). Prema podacima IPI-ja, čak 28 novinara je ubijeno u ciljanim napadima, dok ih je 11 izgubilo živote u ratnim područjima, prenosi Tanjug. Najviše novinara stradalo je u […]

IPI: U 2018. ubijeno 78 novinara

U toku ove godine ubijeno je 78 novinara širom svijeta, a mnoga ubistva počinjena u posljednjih nekoliko godina nisu rasvijetljena, saopćeno je iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI).

Prema podacima IPI-ja, čak 28 novinara je ubijeno u ciljanim napadima, dok ih je 11 izgubilo živote u ratnim područjima, prenosi Tanjug.

Najviše novinara stradalo je u Meksiku i Afganistanu – 13, navodi se u saopćenju IPI-ja.

Saudijska Arabija odbila da pred lice pravde izvede odgovorne za ubistvo Jamala Khashoggija, dok vlasti u Slovačkoj još nisu pronašle nalogodavca ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka, navodi se u saopćenju IPI-a.

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasti Saudijske Arabije prvobitno su negirale povezanost, ali su naknadno priznale da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Dvadesetsedmogodišnji novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova pronađeni su mrtvi u njihovu domu u februaru.

Kuciak je istraživao slučajeve političke korupcije i navodnu umiješanost talijanske mafije u projekte finansirane sredstvima EU-a u Slovačkoj.

Tokom 2018. godine primijećen je značajan pad slobode štampe, mada je ove godine ubijeno manje novinara nego 2017.

U zatvorima širom svijeta se nalazi 159 novinara, a mnogi su proganjani samo zbog toga što rade svoj posao.

Turska je trenutno na prvom mjestu u svetu po broju zatvorenih novinara, navode u Institutu.

AJB

About The Author