Indija u Kašmiru ruši slobodu medija

Prošle sedmice nekoliko novinara koji podržavaju indijsku vladu, uz pomoć naoružane policije, preuzelo je kontrolu nad jedinim nezavisnim novinarskim klubom u dolini Kašmira

Indija u Kašmiru ruši slobodu medija

Pet godina Sajad Gul je pisao o sukobima koji uništavaju njegovu domovinu, sporni himalajski teritorij na kojem nasilna oružana pobuna i brutalna indijska uprava bjesne više od tri desetljeća.

To se promijenilo u snježnu srijedu navečer u januaru kucanjem na vrata njegove kuću. Gul je bio okružen indijskim vojnicima naoružanim automatskim puškama koji su ga uveli u vozilo i odjurili u Hajinu mirno selo oko 20 milja od Srinagara, glavnog grada u regiji, kazala je njegova majka Gulshana, koja koristi samo jedno ime.

Novinari su se dugo borili s raznim prijetnjama u Kašmiru pod kontrolom Indije i našli su se između zaraćenih strana. No njihova se situacija dramatično pogoršala otkako je Indija ukinula poluautonomiju regije 2019. godine, bacivši Kašmir pod strogu sigurnosnu i komunikacijsku blokadu, a medije u crnu rupu. Godinu dana kasnije, vladina nova medijska politika nastojala je učinkovitije kontrolirati medije kako bi osujetila nezavisno izvještavanje.

Deseci su uhapšeni, ispitani i provedene su istrage prema strogim antiterorističkim zakonima. Bojeći se odmazde, lokalni mediji uglavnom su venuli pod pritiskom.

– Čini se da su indijske vlasti odlučne spriječiti novinare da rade svoj posao – kaže Steven Butler, koordinator azijskog programa Odbora za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku.

Gulovo hapšenje, koje je CPJ osudio, nazvao je brzim propadanjem slobode medija i kriminalizacijom novinara u Kašmiru.

Policija je Gulovoj porodici rekla da je uhapšen jer je provocirao ljude da “pribjegnu nasilju i remete javni red”. U policijskom saopćenju kasnije je opisan kao neko ko “širi dezinformacije” i “lažne priče” na društvenim mrežama.

Uhapšen je nekoliko dana nakon što je njegov tweet pokazao videoisječak protesta protiv indijske vladavine, nakon ubistva kašmirskog pobunjenika. Proveo je 11 dana u zatvoru prije nego što mu je lokalni sud odobrio kauciju.

Umjesto da oslobode Gula, vlasti su ga optužile u novom slučaju prema Zakonu o javnoj sigurnosti, koji dužnosnicima dopušta da bilo koga zatvore do dvije godine bez suđenja.

Mediji su uvijek bili strogo kontrolirani u indijskom dijelu Kašmira s muslimanskom većinom. Novinari se zastrašuju od 1989. godine, kada su se pobunjenici počeli boriti protiv indijskih vojnika u pokušaju da uspostave nezavisan Kašmir ili uniju s Pakistanom. Pakistan kontrolira drugi dio Kašmira, a dvije strane žestoko polažu pravo na teritorij u cijelosti.

Borbe su ostavile desetke hiljada mrtvih. Ipak, različiti mediji u Kašmiru su cvjetali usprkos nemilosrdnom pritisku indijskih vlasti i pobunjeničkih grupa.

To se promijenilo 2019. godine kada su vlasti počele pokretati krivične postupke protiv nekih novinara. Nekoliko njih je bilo prisiljeno otkriti svoje izvore, dok su drugi fizički napadnuti.

– Vlasti su stvorile sistemski strah i pokrenule direktan napad na slobodne medije. Postoji potpuna netolerancija čak i jedne kritičke riječi – rekao je Anuradha Bhasin, urednik Kashmir Timesa, istaknutog engleskog dnevnika osnovanog 1954. godine.

Bhasin je bio među rijetkima koji su podnijeli peticiju indijskom Vrhovnom sudu, što je rezultiralo djelomičnim obnavljanjem komunikacijskih usluga nakon koje su ukinute 2019. godine,a za koje je vlada rekla da je nužna za zaustavljanje antiindijskih protesta.

No ubrzo se našao na nišanu Vlade premijera Narendre Modija. Bhasinov ured u Srinagaru, koji radi iz unajmljene vladine zgrade, vlasti su zapečatile bez ikakve obavijesti. Njegovo osoblje nije smjelo iznijeti nikakvu opremu.

– Oni ubijaju lokalne medije osim onih koji su voljni postati vladini stenografi – rekao je Bhasin.

Pod Modijem, slobode medija u Indiji su se stalno smanjivale otkako je prvi put izabran 2014. godine. Prošle godine Indija je bila rangirana na 142. mjestu u globalnom indeksu slobode medija koji prati medijska organizacije Reporteri bez granica, odmah ispod Afganistana i Zimbabvea.

Nigdje ovaj pad slobode medija nije bio tako eklatantan kao u Kašmiru. Vlasti su vršile pritisak na novine kažnjavajući urednike i onemogućavajući im zaradu od oglašavanja, što je bio njihov osnovni izvor prihoda, kako bi ublažili izvještavanje.

Uglavnom, čini se da su novine sarađivale i autocenzurirale priče, bojeći se da ih vlada označi kao antinacionalne.

– Samo smo se pokušavali održati na površini i jedva da smo bili u stanju raditi ispravno novinarstvo iz raznih razloga, a jedan je taj što smo uglavnom ovisni o državnom oglašavanju – rekao je Sajjad Haider, glavni urednik Kashmir Observera.

U regiji je bilo i prije obračuna s medijima, posebno tokom perioda masovnih javnih pobuna. No, sadašnji obračun je znatno gori.

Prošle sedmice nekoliko novinara koji podržavaju indijsku vladu, uz pomoć naoružane policije, preuzelo je kontrolu nad jedinim nezavisnim novinarskim klubom u dolini Kašmira. Vlasti su ga zatvorile dan kasnije, izazvavši oštre kritike novinarskih tijela.

Udruženje urednika Indije optužilo je vladu za “drsko suučesništvo” i nazvalo je “oružanim preuzimanjem vlasti”. Reporteri bez granica nazvali su to “neproglašenim državnim udarom” i rekli su da se regija “postojano pretvara u crnu rupu za vijesti i informacije”.

Novinarski klub posljednja je grupa civilnog društva u regiji koja se suočila sa sve većim udarom vlade. Vlada je branila svoj potez kazavši da se klub nije uspio registrirati prema novom zakonu i održati izbore za novo upravno tijelo.

Klub je saopćio da su vlasti odobrile novu registraciju nakon “šest mjeseci rigorozne policijske provjere” krajem decembra, ali je dan kasnije iz nepoznatih razloga proces registracije je otkazan.

Vladin potez bio je u oštroj suprotnosti s njezinom politikom u regiji Jammuu u kojem dominiraju hinduisti, gdje još jedan novinarski klub nastavlja funkcionirati bez održavanja izbora gotovo pola desetljeća.

Majid Maqbool, lokalni novinar, rekao je da je klub pružao institucionalnu podršku novinarima koji rade u teškim uvjetima. “Bio nam je to kao drugi dom”, rekao je.

Lokalni kašmirski novinari često su bili jedine oči na terenu za globalnu publiku, posebno nakon što je New Delhi prije nekoliko godina zabranio rad stranim novinarima u regiji bez službenog odobrenja. Većina izvještavanja usredotočena je na sukob u Kašmiru i gušenje vlade. Vlasti sada nastoje kontrolirati svaki narativ koji se suprotstavlja širokom konsenzusu u Indiji da je regija sastavni te zemlje.

U ovoj borbi narativa, novinare su vlasti kudile jer ne koriste izraz “teroristi” za separatističke pobunjenike. Vladina saopćenja uglavnom se pojavljuju na naslovnicama, a izjave proindijskih kašmirskih grupa koje kritiziraju Modijevu politiku jedva da se objavljuju.

Novinski uvodnici koji odražavaju sukob uglavnom su odsutni. Rijetke vijesti o kršenju prava često se odbacuju kao politički motivirane izmišljotine, ohrabrujući vojsku i policiju u regiji da ušutkaju medije.

Neki su novinari bili podvrgnuti iscrpljujućim satima policijskog ispitivanja, taktici koju su prošle godine osudili Ujedinjeni narodi.

Aakash Hassan, nezavisni kašmirski novinar koji uglavnom piše za međunarodne medije, rekao je da su ga indijske vlasti pozvale najmanje sedam puta u posljednje dvije godine.

Hassan je rekao da bi ponekad policajci preispitivali njegove motive i “držali mi lekcije o tome kako se baviti novinarstvom na pravi način”.

– Ponekad se pitam isplati li se biti novinar u Kašmiru, ali znam, tišina ne pomaže – kazao je.

Izvor: Associated Press

About The Author