IFJ pozvao UNESCO da zaštiti novinare u Palestini i Izraelu

Niti jedan strani novinar trenutno ne izvještava iz Gaze niti ima pristup

IFJ pozvao UNESCO da zaštiti novinare u Palestini i Izraelu
Foto: Ilustracija

Od izbijanja oružanog sukoba između Hamasa i Izraela, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u stalnom kontaktu s Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS), koji okuplja novinare u Pojasu Gaze, kao i s izraelskim novinarima.

IFJ i njegove podružnice širom svijeta pozvale su UNESCO da učini sve kako bi zaštitio novinare i zahtijevaju od zaraćenih strana da deeskaliraju nasilje koje će rezultirati samo civilnim žrtvama, posebno novinarima.

Od 7. oktobra i prvog napada Hamasa ubijeno je na hiljade palestinskih i izraelskih civila, uključujući novinare i medijske djelatnike. Među njima IFJ zabilježio je mnoge slučajeve ubijanja, ranjavanja i otimanja novinara.

Izraelska vojska je u noći 13. oktobra zatražila od više od milion Palestinaca na sjeveru Pojasa Gaze da se presele na jug teritorija kako bi izveli vojne akcije te je izražena zabrinutost zbog posljedica po civile i novinare. Obje strane pozvane su na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda.

IFJ, Međunarodna konfederacija sindikata i Uni-Global, koji predstavljaju više od 220 miliona radnika širom svijeta, pozvali su svoje članove da izraze svoju solidarnost s radnicima u regiji pogođenoj ovim ratom.

Prema PJS-u, niti jedan strani novinar trenutno ne izvještava iz Pojasa Gaze niti ima pristup ući u regiju kako bi pratili ovaj sukob. Samo palestinski novinari mogu izvještavati o tome što se događa.

– Stoga je hitno da Ujedinjeni narodi, a posebno UNESCO, zaštite ove novinare i njihova prava i zadrže njihov pristup internetu i drugim komunikacijama kako bi mogli informirati lokalno palestinsko stanovništvo i svijet o ratu u Gazi – naveli su u saopćenju.

Osim toga, borba protiv dezinformacija jedan je od stupova IFJ-ove Globalne etičke povelje za novinare, koja mora ostati okosnica profesionalnih načela novinara, a biti dobro informiran jedno je od prvih prava građanina.

Izvor: IFJ

About The Author