Sud poništio kaznu osnivaču gvatemalskih novina

Osnivač novina tereti se za pranje novca u suđenju koje su osudile grupe koje se bore za slobodu medija

Sud poništio kaznu osnivaču gvatemalskih novina
Foto: Media.ba

Sud u Gvatemali poništio je šestogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu u julu osnivaču jedne od vodećih novina u zemlji, iako pravna borba još nije okončana budući da je sud naredio da se odredi novi datum suđenja.

Jose Ruben Zamora Marroquin, koji je osnovao El Periodica 1996. godine višestruko nagrađivane novine, često su kritički izvještavale o radu vlade. Osnivač novina tereti se za pranje novca u suđenju koje su osudile grupe koje se bore za slobodu medija.

Tužilaštvo je prvobitno zatražilo 40 godina zatvora za 67-godišnjeg Zamoru, čije su novine zatvorene u maju nakon gotovo tri desetljeća rada, za niz optužbi uključujući pranje novca, trgovinu uticajem i reketiranje.

Bio je optužen i za iznuđivanje poduzetnika u zamjenu za neobjavljivanje štetnih informacija o njima u El Periodicu.

Zamora je optužio predsjednika države na odlasku Alejandra Giammatteija i državnu tužiteljicu Consuelo Porras da ga pokušavaju ušutkati zbog iznošenja korupcije u vladi na vidjelo.

U istražnom zatvoru je od jula prošle godine i mora ostati iza rešetaka jer protiv njega postoje drugi otvoreni slučajevi, a njegov sin, Ramon Zamora, rekao je na X-u, bivšem Twitteru, da se nada pravednom suđenju.

El Periodico je prestao s radom nakon 27 godina zbog sudskih progona i finansijskih pritisaka što se još više pogoršalo nakon hapšenja vlasnika novina.

Izvor: AFP

About The Author