HAYAT TV I RTV HB: Uz Tursku i Dodika

Neočekivani pad Hayat TV-a najviše se vidio na primjeru godišnjice državnog udara u Turskoj, dok ovaj put solidni RTV HB nije izvijestio o napadu na španske turiste u Mostaru

HAYAT TV I RTV HB: Uz Tursku i Dodika

HAYAT TV: Pretjerali s Turskom

 

  1. – 19. juli 2023.

TUŽILAŠTVO BiH: U sedmici koja je obilovala izazovima za institucije u državi, a koji su uključivali zastrašivanje povratnika, krivične prijave za narušavanje ustavnog poretka, veličanje ratnih zločinaca i slično, Hayat je iz dnevnika u dnevnik, od situacije do situacije, postavljao pitanje šta u svemu tome radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Lajtmotiv koji se cijele sedmice provlačio u Vijestima u 7 je bio izostanak reakcije sa adrese sa koje bi se to moralo očekivati i zahtijevati, a Hayat je to dosljedno potencirao.

NATO SAMIT: U dnevniku od četvrtka (13. juli) Hayat je u bloku vijesti iz svijeta izvijestio o održavanju samita NATO-a u Viljnusu na kojem se – između ostalih prioritetnijih tema – razgovaralo i o Bosni i Hercegovini. Značajna zamjerka Hayatu mora se zabilježiti zbog toga što dio samita koji se ticao naše države nije izdvojen kao poseban prilog ili crtica, imamo li u vidu aktuelnost i važnost teme odnosa BiH i NATO-a, naročito u trenutnim okolnostima. U svakom slučaju, pozicija u dvadeset drugoj minuti dnevnika, i to u sklopu drugih vijesti iz svijeta, nije dobar tretman ove vijesti.

GODIŠNJICA POKUŠAJA PUČA U TURSKOJ: Ako znamo da je za svoje pokrivanje izbora u Turskoj Hayat u našim analizama dobijao zaslužene komplimente za iskazanu nepristranost, za obilježavanje sedme godišnjice pokušaja puča u toj državi to se nikako ne može ponoviti. Naime, u subotu (15. juli) je čitavih devet minuta dnevnika bilo izdvojeno za ovu godišnjicu, u čiju čast je u Vijestima u 7 prikazan čisto propagandni uradak Direktorata za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turske nazvan „Heroji turskog vijeka“. Od činjenice kako je gotovo pola dnevnika bilo posvećeno ovoj godišnjici gori su jedino detalji gdje se govori o skupu koji je ovim povodom održan u Sarajevu, a sa kojeg je poručeno kako su mnogi pripadnici organizacije FETO infiltrirani u strukture države BiH, ili gdje voditeljica gotovo slavodobitno govori o desetinama hiljada ljudi koji su uhapšeni ili njih 125.000 koji su otpušteni iz državne službe u Turskoj nakon pobune. Ovo je neshvatljiv izlet Hayata u vode u kojima ozbiljan medij ne bi trebao ploviti i zbog kojeg ove sedmice teško može dobiti prolaznu ocjenu.

Ocjena: 2

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Uvijek uz Dodika

  1. – 19. juli 2023.

UVREDLJIVE PORUKE: U petak (14. juli), RTV HB je izvijestio o uvredljivim grafitima koji su se pojavili u Gornjem Vakufu / Uskoplju. Ovoj temi je posvećeno skoro pet minuta u dnevniku, uz izvještavanje sa lica mjesta i sa većim brojem sagovornika koji su potvrdili kako su počinioci identificirani i kako je riječ o incidentu koji ne odražava pravu sliku života u ovoj lokalnoj zajednici. U prilogu je zanimljiva izjava predsjedavajućeg općinskog vijeća Gorana Batinića kako mediji često šalju iskrivljenu sliku koja ne odgovara realnom stanju u ovoj općini, i čini se da se RTV HB potrudio da se u ovoj prilici ta poruka ne odnosi na njih.

NAPAD NA TURISTE: I ovog puta vrijedi obratiti pažnju na nešto o čemu televizija Herceg-Bosne nije izvijestila a da je jako važno za područje na kojem se njen program gleda. Naime, u Mostaru se u četvrtak (13. jula) desio napad na stranog turista i njegovo malodobno dijete koje je nosilo dres reprezentacije BiH. Napadi na turiste su u svakoj turističkoj sredini jako ozbiljna stvar i o njima vrijedi izvijestiti ako ništa drugo onda barem kao apel na građane da brinu o stvarima koje bi mogle naštetiti sezoni.

DODIK: I ove sedmice RTV HB nastavlja pokazivati slabu tačku kad je u pitanju predsjednik RS-a Milorad Dodik. Čak i kad su u nedjelju predsjedatelj Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister i stalni izvjestitelj EP-a za BiH Paulo Rangel u zajedničkom saopćenju kazali kako je krajnje vrijeme za sankciju Dodiku, RTV HB je našao načina da ukaže kako sankcije generalno ne donose ništa dobro, pa tako vjerovatno ne bi ni ovog puta.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Ove sedmice smo imali Hayat koji je nakon nekog vremena u kojem je imao kvalitetnu strukturu i sadržaj dnevnika ponovo oscilirao i jako naštetio dojmu stečenom posljednjih sedmica, te RTV HB koji je sastavio petnaest dana kontinuirano solidnih dnevnika. Ono u čemu je RTV HB ove sedmice bio daleko bolji jest prioritiziranje i pozicioniranje određenih vijesti, naročito kada se radi o međunarodnim događanjima koja se tiču BiH.

Takav je slučaj bio sa pokrivanjem samita NATO-a u Viljnusu, što je Hayatu već ranije zamjereno, ali i sa odnosom prema sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Bruxellesu, čime je RTV HB otvorio svoj dnevnik od srijede (19. juli) dok je Hayat ovu temu spomenuo tek u dvadesetoj minuti Vijesti u 7. Kad je u pitanju srijeda, čudno je da nijedna televizija nije pažnju posvetila svjedočenju američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara pred Kongresnim odborom za vanjsku politiku.

I Hayat i RTV HB položili su test solidarnosti sa novinarima u RS-u i adekvatno su pokrili proteste protiv kriminalizacije klevete u Banjoj Luci u utorak (18. juli). No, Hayat je donio i dio diskusije sa sjednice NSRS-a na kojoj se raspravljalo o ovoj temi, dok je RTV HB dao objašnjenje vlasti entiteta o razlozima za izmjene zakona koji se tiče klevete.

Odnos prema domaćoj politici je već standardan za obje televizije, sedmica nije obilovala značajnijim događajima poput sjednica parlamenata i sličnog, ali su i Hayat i RTV HB svejedno obrađivali teme poput imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda, trenutne krize u funkcioniranju vlasti ili mogućih preslagivanja na političkoj sceni, svaka na već ustaljeni način i bez nekih novih momenata.

Plus sedmice

HAYAT TV

U možda najgoroj sedmici otkako ih pratimo Hayatu je lako naći minuse, a neki plus bi bilo teško izdvojiti da nije bilo teme o demografskim kretanjima u BiH i regionu kojoj su Vijesti u 7 posvetile skoro šest minuta u nedjelju (16. juli). Lako razumljivo prezentirani podaci o iseljavanju uz zanimljive komentare eksperata iz regiona su plus ove sedmice u dnevnicima Hayata.

RTV HB

U sedmici koju su obilježile ekstremne temperature RTV HB se u četvrtak (13. juli) sjetio i njihovog utjecaja na životinje. Rezultat je bio jako simpatičan i zanimljiv prilog o ljubimcima i načinima na kojima im vlasnici pomažu da iziđu na kraj sa vrućinama.

Minus sedmice

HAYAT TV

Svašta nije bilo dobro u dnevnicima kojima nas je Hayat počastio ove sedmice, od loše poredanih prioriteta do neprihvatljive agresivne propagande, ali to smo već tretirali pa ćemo kao minus sedmice izdvojiti dva lapsusa na koja vrijedi obratiti pažnju. Prvi se desio u nedjelju (16. juli) kada je ocijenjeno kako međunarodna zajednica „frigidno nastupa prema Miloradu Dodiku“, gdje je gledateljima prilično teško zamisliti kako je to međunarodna zajednica emocionalno-seksualno neosjetljiva prema predsjedniku manjeg bh. entiteta, što je definicija frigidnosti. Drugi težak lapsus je zabilježen u prilogu o obilježavanju godišnjice pokušaja puča u Turskoj (subota, 15. juli), kojeg smo ranije ocijenili propagandnim, i teško je vjerovati da je iko sretan kad se u takvom prilogu kaže kako se postigla „hegemonizacija“ naroda umjesto njegove „homogenizacije“.

RTV HB

U nedjelju (16. juli) RTV HB je emitirao prilog o uvođenju sedmičnih karata za parkiranje u Mostaru. U ovom prilogu smo čuli sve o pozitivnim aspektima ovog poteza preduzeća „Mostar parking“, dobili smo i informacije o tome koliko se novaca prikupilo nakon uvođenja vinjeta za autobuse, čuli smo čak i gospođu koja je pričala o cijenama parkinga u gradu u Švedskoj u kojem sad živi – ukratko, saznali smo puno toga, samo nismo saznali cijenu sedmične karte za parkiranje u Mostaru, čijem je uvođenju prilog posvećen.

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author