BHT1 I FTV: Neko je rekao medijska solidarnost

PLUS SEDMICE

FTV
Prilog Dejana Kožula o radnicima “Goše”. Beogradski dopisnik uvijek uspijeva svojim kratkim komentarima dodatno dočarati političku atmosferu.
BHT1
Tokom cijele sedmice svi urednici su u prvi plan stavljali vijesti o požarima, demonstrirajući solidarnost s ugroženim područjima kojima je medijsko pokriće iznimno bitno.

MINUS SEDMICE

FTV
Nedostaju političke priče po kojima je FTV rado gledan. To se dijelom može opravdati ljetnim predahom, ali avgust je već na izmaku.
BHT1
Izvještaj ombudsmana (ponedjeljak, urednica Blažica Krišto) o stanju medija mogao je biti obogaćen s više informacija ili barem nije trebao biti gurnut na sam kraj.

BHT1 I FTV: Neko je rekao medijska solidarnost

Iz načina na koji se prate konferencije za štampu ministra Dragana Mektića može se iščitati štošta o našim medijima i političkim pritiscima kojima su izloženi

 

FTV: SEDMICA U KOJOJ SE MORAO GLEDATI RTRS

22. – 28. avgust 2017.

UDŽBENICI VS SLUŽBENI AUTOMOBILI: Slađan Tomić nam je u utorak donio priču o cijenama udžbenika i školskog pribora, praveći pregled cjenovnika od prvačića pa do starijih razreda. Informativan prilog koji su mnogi, sigurno, s pažnjom gledali, naročito roditelji, a jedino je nedostajalo da se brojke, možda, stave u grafički prikaz. Ili da se predstave na ilustrativniji način. Novinar je uporedio koliko novca odvajamo za školarce, a koliko za skupocjene službene automobile. I bilo je to više nego uspješno i umjesno poređenje.

SVE NAŠE CENZURE: Ministar Dragan Mektić spada u red medijski najatraktivnijih političara čije se pres-konferencije isčekuju s povećanom pažnjom. Njegove oštre kritike na račun drugih ministara, pravosuđa, ali i sukobi s novinarima u kojima je znao ići, najblaže kazano, preko mjere dobrog ukusa, glavne su značajke njegovih javnih istupa. Ali prvi bezbjednjak je još po nečemu zanimljiv. Na njegovim izjavama i načinu kako su interpretirane, ili doslovce isječene i prenesene iščitava se cjelokupna politička i medijska scena. Da li zbog toga što je glasan ili što progovara o onome o čemu drugi neće, ali i po tome koliko ga je ko i kako prenio, može se mnogo toga otkriti. Na primjer, u srijedu, 23. avgusta, Mektić drži jednu od onih konferencija na kojima se dotiče svega, od zadržanog teroriste na Sarajevskom aerodromu preko kritike civilne zaštite do obračuna s novinarom Josipom Šimićem. Urednica Jadranka Milošević izdvaja izvještaj s konferencije, ali ga siječe u dijelu u kojem Mektić tvrdi da iznosi medicinsku dokumentaciju prozvanog novinara. Čak i da je urednica iz solidarnosti htjela poštedjeti kolegu prozivki na račun njegovog zdravstvenog stanja, način na koji se ministar odlučio razračunati sa Šimićem zaslužio je osudu i spomen. RTRS, s druge strane, siječe SDS-ovog funkcionera (protiv kojeg gotovo da vode svakodnevnu kampanju) u svim drugim dijelovima, osim u ovom dijelu gdje ga osuđuju zbog iznošenja privatnih podataka i napada na medijske slobode. Izgleda da se naši zbunjeni gledatelji nikako ne mogu osloniti na jednu od svojih javnih televizija, već kombinovanim gledanjem moraju doći do istine.

IZDVOJENO:

Federalna je predstavljane specijalnog izvještaja ombudsmana o položaju novinara i medijskim slobodama stavila kao drugu vijest u ponedjeljak, dajući joj značajnije mjesto od BHT1, koji je vijest izgurao na kraj Dnevnika (urednica Jadranka Milošević). No, obje televizije su se zadržale na glavnim nalazima i zaključcima, ne proširujući vijest svojim iskustvima ili pojedinačnim pričama o nezahvalnom radu u medijima.

OCJENA: 5

 

BHT1: KAKO POKRIVAMO EKONOMSKE VIJESTI?

22. – 28. avgust 2017.

SVE NAŠE CENZURE 2: BHT1 je u srijedu pažnju sa konferencije ministra bezbjednosti usmjerio na informaciju o zadržanom stranom državljaninu za kojeg postoje sumnje da je povezan s terorizmom. Dejan Petrović je gradio solidan prilog u kojem je postavio i pitanje da li javnost ima pravo da zna sve detalje o bezbjednosnim prijetnjama?  No, urednica Blažica Krišto propustila je izvijestiti o načinu na koji se ministar Mektić sukobljava s medijskim radnicima, a koji se sveo na nedopustiv zalazak u nečiju intimu mahanjem zdravstvenom kartonom. Portal BHT1 je dva dana kasnije objavio saopštenje BH novinara koji su ministrov postupak imenovali kao “katastrofalan politički istup i ozbiljan pravni prekrašaj“. Ali zar to urednici Dnevnika 2 nisu mogli prepoznati odmah, već se čekala osuda novinarskog udruženja.

SUFICIT I KAKO GA OBJASNITI: Urednica Samira Krehić otvorila je u petak pitanje šta znači suficit federalnog budžeta? Ovaj ekonomski pokazatelj služi političarima kao argument za uspješnu ekonomsku politiku koju vode, ali, na žalost, uprkos dobro postavljenom pitanju dobili smo prilično nejasan odgovor kakvo je stvarno značenje suficita? Priče o ekonomskim temama trebalo bi izmjestiti iz domena dnevne politike, pružajući gledateljima pouzdane informacije u kojima se objašnjavaju osnovni ekonomski pojmovi. Većina dnevnih novina, primjerice, ima posebne stranice posvećene ekonomiji, pa i ako je to neusporedivo s dnevnicima gdje sve diktiraju dnevne aktuelnosti, u ljetnoj pauzi, kada se minutaža popunjava slobodnim tematskim izborima najbolje se vidi da postoji potreba za novinarima koji su ekonomski obrazovani. Novinar ne može po odgovore uvijek ići sagovornicima.

IZDVOJENO:

BHT1 je u ponedjeljak ispitao da li je BiH zaista teroristička baza u nastajanju, kako tvrde neki evrpski zvaničnici poput češkog predsjednika (urednica Blažica Krišto). Izvrstan pristup koji je odgovorno i objektivno ispitao medijski zapaljive izjave kojima se naša zemlja demonizira, a koji nije prećutao razmjere stvarne opasnosti od terorizma.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Prosječne sedmice u kojima nije bilo mnogo sjajnih izdanja ili pristupa, ali u kojima su obje televizije pokazale da je medijska solidarnost mit ili oruđe koje se koristi samo kada se podržavaju ideološki i politički istomišljenici. Način na koji je ministar Dragan Mektić prešao crvenu liniju koristeći se navodnim saznanjima o pshičkom zdravlju novinara neprimjereno je ponašanje koje je zaslužilo osudu, bez obzira na aktere i pozadinu njihovog neslaganaja. Istina jeste da je isti ministar predmet hajki i orkestriranih kampanja režimskih medija, ali ovdje se pojavilo pitanje principa. Medijska zajednica mora osuditi kao pojavu govor o nečijoj intimi kao osnovu za denunciranje i upotrebu zdravstvenog stanja u političke sukobe, sve i da se radilo o političkom sukobu političara i mimikriranog žurnaliste. BHT1 i FTV odlučili su se za prećutkivanje, režući ministra u spornom dijelu, ali to nije bilo rješenje jer je to izgledalo kao cenzurisanje, pošto su drugi mediji već prenosili spornu izjavu. Izvještaj ombudsmana o ugroženim medijskim slobodama na obje televizije je bio neobrađen i sveden na nekoliko izjava ili šturo čitanje zaključaka. Biće da su javne televizije digle ruku od medijskih sloboda, solidarnosti i drugih bajki.

 

About The Author