HAYAT I RTV HB: Kako interpretirati hapšenje Debevca i Osmanagića?

Obje su televizije precizno navele razloge hapšenja i druge činjenice vezane za ovaj slučaj, ali tumačenje ukupnih uzroka i posljedica su različita

HAYAT I RTV HB: Kako interpretirati hapšenje Debevca i Osmanagića?

 

HAYAT TV: Blok 7 i muke sa strujom

  1. – 24. decembar 2023.

BLOK 7 TE TUZLA: Rijetko kada prilog u Hayatovom dnevniku traje sedam minuta, ali toliko je u utorak (19. decembar) vremena posvećeno problematici izgradnje Bloka 7 termoelektrane u Tuzli. No, u ovih sedam minuta su bili upakovani podsjećanje na uzroke zbog čega ovaj blok nije izgrađen, analiza šansi da ikada bude izgrađen, kao i procjena utjecaja pitanja tuzlanske termoelektrane na energetsku stabilnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine u budućnosti. Definitivno prilog koji biste preporučili svakome koga zanima ova problematika.

ZAGAĐENJE U KS-u: Sarajevo je dobrim dijelom prošle sedmice bilo na vrhu liste svjetskih gradova po zagađenosti i Hayat je ovu temu obradio u utorak i četvrtak (19. i 21. decembar), prilozima u kojima se ukazivalo na to kako mjere za suzbijanje zagađenja ne funkcionišu. Prema riječima eksperata, potrebna su višestruka i hibridna rješenja, a Hayat nije propustio spomenuti i nesnalaženje vlasti kad je ovaj problem u pitanju.

ZAKON O IMUNITETU ZVANIČNIKA RS-a: U petak (22. decembar) Hayat je analizirao prijedlog zakona koji bi zvaničnicima u entitetu Republika Srpska omogućio imunitet od odgovornosti za djela koja počine tokom vršenja dužnosti. U planu je da se zakon odnosi na period od 1. augusta 2021. godine, što se nekom koincidencijom poklapa sa dolaskom novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta. Prema analitičarima i opozicionim političarima, riječ je o zakonu koji će zaštititi sav kriminal entitetskih vlasti, a Hayat je bio među medijima koji su potencirali ovu temu s najviše argumenata i sagovornika.

Ocjena: 8

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: U znaku Božića

  1. – 24. decembar 2023.

BOŽIĆ: Katolici obilježavaju božićne blagdane i RTV HB je kao televizija sa izraženom katoličkom provenijencijom tokom cijele sedmice donosio dešavanja vezana za dane adventa i nastupajući Božić. Uz poruke svećenstva, RTV HB je prenio događanja sa svih mjesta u kojima žive Hrvati, donoseći priče o božićnim običajima u Fojnici, Širokom Brijegu, Posušju, živim jaslicama u Travniku i Tolisi, prodaji jelki u Mostaru itd. Doduše, neka mjesta su ostala i van pažnje uredništva ove televizije, pa tako iz nekog razloga nismo mogli vidjeti predbožićno druženje ispred katedrale u Sarajevu gdje je gradonačelnica Benjamina Karić u subotu dijelila kolačiće, čaj i vino.

HDS: U Žepču je u petak (22. decembar) najavljeno formiranje nove političke stranke hrvatskog naroda u BiH, Hrvatskog demokratskog saveza, kao opozicije neprikosnovenom HDZ-u. Inicijator nove stranke je bivši visokorangirani HDZ-ovac Ivo Tadić, a u saopćenju inicijativnog odbora je navedeno kako će ona biti fokusirana na Žepče i druga mjesta Zeničko-dobojskog kantona, odnosno neke lokalne zajednice u kojima živi hrvatski narod u BiH. Unatoč tome, RTV HB nije spomenuo osnivanje ove stranke, baš kao što je prije nekoliko mjeseci propustio izvijestiti kad su Tadić i još neki njeni osnivači napustili HDZ.

NAPREDAK KA EUROPSKOJ UNIJI: Impresivni su energija i optimizam koje RTV HB ulaže u kreiranje slike napretka na putu ka EU. I u petak (23. decembar) je dnevnik otvoren takvim prilogom u trajanju od skoro pet minuta, u kojem se ponavljaju ista opća mjesta koja slušamo u zadnjih pola godine – kako su prepoznati iskoraci, osjeti se energija i cijeloj stvari će pomoći skore posjete dužnosnika iz EU koji su našu državu posjetili već nekoliko puta ove godine. U istom prilogu niti riječi nije bilo o činjenici kako visoki predstavnik Christian Schmidt prijeti intervencijom u Izborni zakon ukoliko izostane usvajanje njegovih tehničkih izmjena oko kojih se deklarativno slažu i svi u vladajućoj koaliciji, a i svi u opoziciji.

Ocjena: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Sedmica iza nas nije bila siromašna događajima koji su zanimljivi medijima, a Hayat i RTV HB su i ovaj put pokazali predvidljivost u njihovom tretmanu. Počnimo od hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, što je bila centralna tema svih medija od dana hapšenja (ponedjeljak, 18. decembar) pa do određivanja jednomjesečnog pritvora u četvrtak (21. decembar). Obje su televizije precizno prenijele razloge hapšenja i druge činjenice vezane za ovaj slučaj, no njihove interpretacije razloga i implikacija ovih hapšenja su različite.

Hayat implicira kako je u pitanju političko hapšenje koje korelira sa početkom suđenja Miloradu Dodiku pred sudom na čijem je čelu Debevec, a dokaz za to je i kako Dodik nikad nije saslušan zbog svojih izjava o prisluškivanju koje navodno vrši nad političkim protivnicima, te činjenica kako je Dodikov koalicioni partner Nenad Nešić znao detalje hapšenja iako ono nije u njegovoj nadležnosti. Hayat je ovo sublimirao u odjavi priloga u utorak (19. decembar) riječima reportera „slučajnosti se dešavaju, ali baš ovolike – malo vjerovatno“. S druge strane, RTV HB potencira kako optužbe za nelegalno prisluškivanje protiv Debevca i Mehmedagića dovode u pitanje vjerodostojnost temelja pravne države i kako se očekuje da će njihovo hapšenje dovesti do vrha SDA uključujući i predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića.

O radu aktuelnih vlasti takođe imamo suprotstavljena izvještavanja, pa tako RTV HB po običaju nekritički pozdravlja sve što radi vlast na državnom nivou – ove sedmice je to bilo usvajanje zakona koji tretira pranje novca i finansiranje terorizma. Hayat je o ovome zakonu imao u petak i subotu (21. i 22. decembar) kritičke priloge od ukupno pet i po minuta u kojima je ukazano kako sadržaj zakona ustvari nije niti poznat budući da je usvojen po hitnoj proceduri, bez prisustva predlagača, i da su „za njega glasali oni koji ga nisu ni pročitali“. Iako je naglašeno da tek treba utvrditi da li je ovaj zakon usklađen s međunarodnim normama, Hayat je ipak sugerisao kako bi njegovim neusvajanjem BiH bila izložena sivoj listi međunarodnih finansijskih organizacija.

Hayat je bio strog i prema odluci Vlade FBiH da odobri jednokratnu pomoć svojim budžetskim korisnicima, skrećući pažnju da – dok nagrađuje one koji imaju pristojna primanja – za osobe u stanju socijalne potrebe ova vlada nije učinila apsolutno ništa, budući da je i pomoć za energetski siromašna domaćinstva pružila Europska unija. Interesantno, usvajanje zakona kojim se reguliše uspostavljanje registra osuđenih pedofila u FBiH je Hayat prenio iako je riječ o postignuću trenutne vlasti, dok je RTV HB propustio ovaj „zicer“.

Sve u svemu, Hayat je imao sedmicu na nivou prošle, sa jako dobrim analitičkim i kritičkim prilozima koji dešavanja stavljaju u kontekst. Kao i za svaki drugi medij, nekome se može sviđati njihov ugao gledanja ili ne, ali ugao iz kojeg se kritički seciraju potezi vlasti je u svakom društvu neophodan i koristan.

Što se tiče RTV HB-a, dnevnici ove televizije su podaleko od njihovih najboljih izdanja, prepuni nekritičkih odjeka stavova aktuelne vlasti i recikliranog optimizma u pogledu njenog daljeg rada. Nedostajalo je svježih vijesti, što se možda može objasniti i blagdanskim opuštenijim raspoloženjem usljed čega se dopisnička mreža uglavnom bavila božićnim temama. No, Božić je vrijeme darivanja pa jedna velikodušna šestica neće nikome niti staviti krunu na glavu niti je skinuti s nje.

 

 

Plus sedmice

HAYAT TV

Naklonjenost uređivačke politike trenutnoj opoziciji je neporeciva, ali mora se priznati kako njihovo seciranje mjera koje donose vlasti u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH i u državi nije kritika radi kritike, nego argumentirana i utemeljena kritika koja često spominje i alternativna rješenja. To naročito vrijedi za ovosedmične analize mjera pomoći budžetskim korisnicima ili usvajanja državnog zakona o sprečavanju pranja novca koje je dobar dio medija nekritički pozdravio, ne sagledavajući njihove nedostatke.

RTV HB

U nekoliko smo navrata pohvalili dopisničku mrežu RTV HB-a kao dio ove televizije koji je zaslužan za najšarolikije segmente dnevnika, i to one koji donose vijesti od najvećeg interesa za zajednicu, te tako najbolje opravdavaju ulogu javnog medija. Kao plus (ne samo) ove sedmice može se izdvojiti dopisništvo iz Orašja koje ne propušta nijedan kulturni događaj u Posavskom kantonu, tako da imate osjećaj kako je malo mjesto Tolisa sa svojih tri hiljade stanovnika u kulturnom smislu rame uz rame s nekom europskom prijestolnicom. Zasluge za takav dojam idu lokalnim kulturnim radnicima, ali i medijskim djelatnicima koji znaju prepoznati vrijednost lokalnog blaga i opravdano ga nametnuti u javni prostor.

 

Minus sedmice

HAYAT TV

Hayat premalo vremena posvećuje kulturnim dešavanjima, a ove sedmice je skoro jedini takav prilog bio posvećen promociji sabranih radova kontroverznog Mustafe Busuladžića, bez makar i usputnog spominjanja razloga za tu kontroverznost. Ukoliko je ovo maksimum vijesti iz kulture koje su se u Sarajevu i BiH mogle pronaći ove sedmice, onda neka ih radije nema nikako.

RTV HB

U utorak (19. decembar) je otvoren Mostar Film Festival – Festival filmske glume. Iako je prethodne sedmice u dnevnicima RTV HB-a ovaj festival najavljen, te je u utorak emitiran prilog o njegovom otvaranju, do kraja sedmice nismo čuli više ništa o projekcijama, nagradama i njegovom zatvaranju. Ne može se reći kako je riječ o nebitnom događaju da se opravda ova nedosljednost, a i nepravedan tretman u poređenju sa praćenjem Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu ili Dana hrvatskog filma u Orašju.

About The Author