Gutteres: Bez slobode medija – nema slobode

Digitalna tehnologija demokratizirala je pristup informacijama, ali i stvorila ozbiljne izazove poput olakšavanja cenzure

Gutteres: Bez slobode medija – nema slobode
Foto: theglobepost.com

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija António Guterres kazao je danas na Svjetski dan slobode medija da pažnja treba biti usmjerena na osnovni rad novinara i drugih medijskih djelatnika koji traže transparentnost i odgovornost od onih na vlasti, često pod velikim ličnim rizikom.

Tokom pandemije Covid-19, mnogi medijski djelatnici bili su na prvoj liniji, pružajući tačna, naučno utemeljene izvještaje kako bi informirali donositelje odluka i spasili živote. Istovremeno, novinari koji prate klimatske promjene, biološku raznolikost i zagađenje uspjeli su privući globalnu pažnju na ovu trostruku planetarnu krizu.

– No prijetnje slobodi novinara i medijskih djelatnika rastu iz dana u dan. Od globalnog zdravlja do klimatske krize, korupcije i kršenja ljudskih prava, suočavaju se s povećanom politizacijom svog rada i pokušajima da ih se ušutka s više strana – dodao je.

Također, kaže da je digitalna tehnologija demokratizirala pristup informacijama, ali to je također stvorilo ozbiljne izazove. Poslovni modeli mnogih platformi društvenih medija ne temelje se na povećanju pristupa tačnom izvještavanju, već na povećanju angažmana – što često znači izazivanje bijesa i širenje laži.

Medijskim djelatnicima u ratnim područjima prijete ne samo bombe i meci, već i oružje krivotvorenja i dezinformacija koje prate moderno ratovanje. Mogu biti napadnuti kao neprijatelji, optuženi za špijunažu, pritvoreni ili ubijeni, samo zato što rade svoj posao, dodao je.

Digitalna tehnologija također dodatno olakšava cenzuru. Mnogi novinari i urednici širom svijeta izloženi su stalnom riziku da njihovi programi i izvještaji budu isključeni, a digitalna tehnologija stvara i nove kanale za ugnjetavanje i zlostavljanje.

– Novinarke su posebno izložene riziku od uznemiravanja i nasilja na internetu. UNESCO je otkrio da su gotovo tri od četiri ispitanice doživjele nasilje na internetu. Hakiranje i nezakoniti nadzor također sprječavaju novinare da rade svoj posao. Metode i alati se mijenjaju, ali cilj diskreditacije medija i prikrivanja istine ostaje isti kao i uvijek – naglasio je.

Napominje da ljudi i društva koji nisu u stanju razlikovati činjenice od fikcije njima se može manipulirati na užasne načine, zbog čega je naglasio da bez slobode medija nema pravih demokratskih društava. Bez slobode medija – nema slobode.

Ujedinjeni narodi rade na podršci novinarima i medijskim djelatnicima posvuda. Prije deset godina uspostavili su Plan djelovanja za sigurnost novinara, kako bi zaštitili medijske djelatnike i okončali nekažnjivost za zločine počinjene nad njima.

– Na Svjetski dan slobode medija odajemo počast ključnim aktivnostima medija u govorenju istine, razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava. Pozivamo vlade, medijske organizacije i tehnološke kompanije posvuda da podrže ove ključne napore – zaključio je Guterres.

Izvor: UN

About The Author