Guardian otpustio karikaturistu poslije 40 godina rada zbog karikature Netanyaha

Na karikaturi se vidi Netanyahu s bokserskim rukavicama i skalpelom iznad svog golog stomaka dok pravi rez u obliku Gaze

Guardian otpustio karikaturistu poslije 40 godina rada zbog karikature Netanyaha
Foto:pressgazette.co.uk

 

Britanski list The Guardian otpustio je karikaturistu Stevea Bella poslije više od 40 godina rada zbog “antisemitske karikature” Benjamina Netanyahua. Bell je rekao da ga je list otpustio zbog karikature koja je ocijenjena kao antisemitska.

– Rečeno mi je da oni više nisu spremni da objavljuju moje radove poslije karikature Benjamina Netanyahua – izjavio je Bell za britanske medije.

Na karikaturi se vidi Netanyahu sa bokserskim rukavicama i sa skalpelom iznad svog golog stomaka dok pravi rez u obliku Gaze, sa natpisom: „Stanovnici Gaze, izlazite odmah“.

Bell je rekao da je crtež bio na udaru nakon telefonskog poziva iz novina koji je sugerirao da se možda referira na Shakespeareovu Shylockovu rečenicu “komad mesa”.

Lihvar Shylock iz Shakespeareova ‘Mletačkog trgovca’ smatra se jednim od najozloglašenijih židovskih stereotipa u engleskoj književnosti zbog svoje pohlepne naravi. U poznatoj drami, Shylock traži koji traži „komad mesa“ od onih koji ne mogu da vrate dug.

Bell je za BBC rekao da mu tumačenje Guardiana “nije imalo smisla, budući da se u mom crtežu ne spominje ta predstava, koja prikazuje Netanyahua, spremnog da na sebi izvede hiruršku operaciju dok nosi boksačke rukavice, katastrofalne posljedice koji će se tek vidjeti“.

– Sama slika inspirirana je karikaturom pokojnog, velikog Davida Levinea na kojoj predsjednik Lyndon Johnson (LBJ) pokazuje svoj ožiljak od operacije, a koju Levine crta u obliku karte Vijetnama – dodao je.

Glasnogovornik GNM-a (Guardian News and Media) kazao je da donesena odluka da se ne obnovi ugovor sa Steveom Bellom. Karikature Stevea Bella bile su važan dio Guardiana u proteklih 40 godina, naveli su zahvaljujući mu na saradnju.

Izvor: BBC

About The Author