Govor Eldina Karića

Na konferenciji za medije povodom napada na novinara Žurnala

Govor Eldina Karića
Foto: N1

Objavimo aferu “Diploma”, naše kolege idu na ispitivanje u Tužilaštvo BiH, pitaju ih ko im je izvor informacija…

Objavimo aferu “SOA” ponovo poziv za novinara Žurnala i ispitivanje s kim sjedi, s kim se druži, otkud njemu informacije o ruskom uticaju…

Trpimo diskreditiranje od hrvatskih obavještajnih službi, kao i političara bliskih SOA-i, a na kraju i od kolega koje su se stavile u funkciju određenih političkih skupina.

Našeg snimatelja napadne predsjednik OO SDA, Huso Ćesir, snimimo to, objavimo, a policija cijeli dan maltretira našeg kolegu, da bismo na kraju dobili krivičnu prijavu za neovlašteno snimanje.

Na sve to dobijemo reakciju predsjednika SDA koji kaže da Ćesir nije napao kamermana nego kameru. To je još jedan dokaz kako političke elite koje su opljačkale ovu zemlju, premrežile je paralelnom korupcijskim sistemom, pod komandom tripoda SDA-SNSD-HDZ i moralno unakazili ovo društvo, doživljavaju javnost i građane koji pune budžete i obezbjeđuju im ambijent pseudodemokratske diktature.

Na sve to, izostaje i reakcija političkih stranaka koje nisu sastavni dio ovog tripoda vlasti. Što ne znači da to ne žele biti. U svojoj samozaljubljenosti oni ne vide građane, ne vide gdje žive, ne osjete probleme ljudi… Od fingirane borbe za  nebitno dozvoljavaju da se krši osnovno ljudsko pravo na slobodu govora.

Čast izuzecima, ali reakcija je izostala, a sada kreće i proces relativizacije samog napada, pa čak očekujem i osudu Žurnala zato što radimo svoj posao.

Izostala je i reakcija kolega. Hvala udruženju BH novinari i pojedincima koji su iskoristili svoje medije da, pored suhoparnog informiranja o napadu na snimatelja, skrenu pažnju na problem divljačkog obračuna kriminalaca i tajkuna sa onima koji otkrivaju i javnosti predstavljaju njihova nedjela.

Nažalost, nije falilo ni kolega koji su iskoristili priliku da kroz izjavu jednog tajkuna, nas predstave kao “reketaške novinare”.

Osim reakcije Američke ambasade, nismo primjetili reakcije i osude drugih međunarodnih predstavnika u BiH, kao ni predstavnika mnogobrojnih međunarodnih organizacija koje ovdje zarađuju ogromne svote štiteći ljudska prava i slobode medija. Ako je njihova zaštita to što u ovom slučaju pokazuju, molim ih da nas više ne štite. Izgibo smo.

Zbog svega ovog tražimo da:

  1. Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
  2. Stranka demokratske akcije javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
  3. Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad i iživljavanje kojekakvih hohštaplera i kabadahija, čija je jedina bitna karakteristika da su bliski SDA;
  4. Bilo bi lijepo da naše kolege bojkotuju medijska obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune ovi uslovi jer danas smo napadnuti mi, sutra će sigurno to biti neko od vas.
  5. SMRT FAŠIZMU…

Izvor: CRMA

About The Author