Gordana Knežević dobitnica nagrade Kanadskog udruženja novinara za slobodu izražavanja

Rat u Bosni nije stigao iz plemenskih sukoba daleke prošlosti, stigao je iz budućnosti

Gordana Knežević dobitnica nagrade Kanadskog udruženja novinara za slobodu izražavanja
Foto: antenaM

Gordana Knežević, bivša direktorica “Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa” (2008-2016), dobila je nagradu Kanadskog udruženja novinara za slobodu izražavanja (Canadian Journalist for Free Expression/CJFE).

Nagradu “The Tara Singh Hayer Memorial Award”, kanadsko udruženje novinara dodjeljuje svake godine novinaru/novinarki, čiji je rad bio važan doprinos u promoviranju načela slobode medija.

Gordana Knežević ponovo živi u Kanadi koja je njena usvojena domovina, gdje je više godina radila u “Reutersu”, a dobar dio radnog vijeka provela je u sarajevskom “Oslobođenju” gdje je bila zamjenica glavnog urednika u vrijeme opsade Sarajeva.

Za rad u tom periodu 1992. i 1993. godine, nagrađena je prestižnim međunarodnim nagradama “Hrabrost u novinarstvu” i “Međunarodni urednik godine” (Courage in Journalism Award /International Women’s Media Foundation, International Editor of the Year/World Press Review).

Knežević je kazala da uzrok raspada Jugoslavije nije bio ekstremni etnički nacionalizam i najgora vrsta mržnje. Nije bilo jasno tada, ali danas jeste, da rat u Bosni nije stigao iz plemenskih sukoba daleke prošlosti, stigao je iz budućnosti.

Autorica teksta kaže da Gordana smatra svojom životnom dužnošću da svjedoči o raspadu Jugoslavije i agresiji na BiH, uvijek i u svim okolnostima, ali njena ljudska komponenta, uz novinarske i uredničke kvalitete, razlog je poštovanja kojeg uživa tokom dugogodišnje uspješne karijere.

Izvor: Antenam.net/Biljana Jovićević

About The Author