BH novinari pozvali Dodika da prestane s mrzilačkim napadima na N1

Oglasila se i Delegacija EU u BiH navodeći da je u pitanju zabrinjavajući trend zastrašivanja kritičara vlasti

BH novinari pozvali Dodika da prestane s mrzilačkim napadima na N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari ocjenjuje uvredljivim i neprimjerenim politički napad na novinare i urednike N1 televizije tokom obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na jučerašnjoj press konferenciji u Banjoj Luci.

Milorad Dodik je iznova optužio N1 televiziju kako je „dio politike koja ruši Republiku Srpsku“, da „lažu i podvaljuju“ te da imaju „antisrpski narativ”.

– Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na novinarku N1 Snježanu Mitrović, koja je izvještavala sa press konferencije, Dodik je na potpuno neprihvatljiv način uzeo mikrofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se „novinarka N1 ne bi loše osjećala“ – dodaje se u saopćenju.

Nastavljajući izljev mržnje prema N1 televiziji, on je jasno stavio do znanja kako ima službu koja prati sve ono što radi ovaj medij i još jednom naglasio da N1 treba zabraniti rad jer je „subverzivni državni element”, ističu BH novinari.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim verbalni napad na novinarku Snježanu Mitrović i N1 televiziju, kao i brutalno kršenje njihovog prava na slobodu izražavanja i postavljanje kritičkih pitanja.

– Sramotni su i na granici patološke mržnje višegodišnji obračuni Dodika s medijskim djelatnicima te njegovo kontinuirano uzurpiranje javne političke funkcije za lični obračun sa novinarima i medijima koji kritiziraju Dodikove odluke ili mu postavljaju legitimna pitanja od javnog značaja.

Istaknuli su izjavu Dodika o „praćenju“ onoga što radi N1 televizija i njeni novinari. Ako je to tačno i ukoliko su novinari ove televizije praćeni ili prisluškivani na bilo koji način, to može prestavljati ozbiljan zakonski problem i nedozvoljeno političko i institucionalno uplitanje u rad medija.

Najavili su da će zatražiti zvanični odgovor od državnih agencija SIPA i OSA, koje moraju obavijestiti javnost o tome na da li je, i ako jeste, na osnovu čijeg zahtjeva ili odluke i kojeg zakona, omogućeno praćenje i prisluškivanja novinara N1 televizije i/ili bilo kojeg drugog medija u Bosni i Hercegovini.

Oglasila se i Delegacija Evropske unije u BiH o prijetnjama predsjednika RS Milorada Dodika reporterki, navodeći da je u pitanju zabrinjavajući trend zastrašivanja kritičara vlasti.

Jučerašnje prijetnje Dodika reporterki N1 su najskoriji incident u zabrinjavajućem trendu javnih napada na novinare, kao i pokušaja da se kritičari ušutkaju retrogradnim zakonodavstvom. Sloboda medija nije samo temeljna evropska vrijednost, već je od suštinskog značaja za demokratsku odgovornost i transparentnost, kao i za prosperitet, naveli su.

– Jačanje zaštite novinara i slobode medija ključni je prioritet na evropskom putu. Stoga pozivamo Dodika i vlasti RS-a da u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promijene smjer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima – stoji u saopćenju.

Izvor: N1

About The Author