FTV I BHT1: ZAVREĐUJE LI “DRŽAVNA MAFIJA” VIŠE OD AGENCIJSKE VIJESTI?

PLUS SEDMICE

FTV
FTV se fajterski upušta u tminu domaćih političkih zbivanja ispravno rezonujući da je zadatak novinarstva i uticajnih informativnih programa ne samo prenijeti vijest već je po mogućstvu i osvijetliti, i to iz više uglova. Ponekad u tome pogriješe do mjere da publika može posumnjati u njihovu neutralnost. Ali ponekad, kao u sedmici Radončićevog svjedočenja, izrone kao rijetki medij koji se upustio u smjele i otvorene spekulacije o političkoj sceni nakon insajderske tvrdnje o postojanju državne mafije. 
BHT1
Zvanična posjeta Andreja Plenkovića jer naglasak je bio na otvorenim pitanjima između Hrvatske i BiH

MINUS SEDMICE

FTV
Posjetu Andreja Plenkovića pratio je ton zvaničnih saopštenja i izjava. Dosadno i neinovativno, na ivici gledljivosti (petak, urednica Jadranka Milošević).
BHT1
BHT1 izbjegava otvoriti neugodna politička pitanja. Izjava predsjednika SBB-a o bošnjačkoj državnoj mafiji dovoljno je provokativna da bi danima mogla biti naslovnica ili priča koja otvara dnevnik. Svesti je na agencijsku obradu znak je nepoštovanja svoje publike.

FTV I BHT1: ZAVREĐUJE LI “DRŽAVNA MAFIJA” VIŠE OD AGENCIJSKE VIJESTI?

FTV se u protekloj sedmici pošteno uhvatio u koštac s Radončićevom prištinskom epizodom praveći različite spekulacije o bh. političkoj zbilji. BHT1 je kosovsku epizodu u našem političkom životu prespavao

 

FTV: IZ PRIŠTINE S LJUBAVLJU KOALICIONIM PARTNERIMA

25. – 31. oktobar 2016.

SJAJNA ĆOSIĆ-VRABAC: Zerina Ćosić-Vrabac zna ispričati priču, i u to smo se uvjerili više puta. U prilogu o nevoljama domaćeg ribogojstva, opet je do izražaja došla njena svestranost ili sposobnost da temu osvijetli iz više uglova, kao i umijeće da to sve stane u nekoliko kadrova. Ćosić-Vrabac s jednakom pažnjom i znanjem pristupa obradi vijesti iz svijeta dnevne politike i tematskim prilozima o svakovrsnim pojavama iz naše društvene stvarnosti. Gledatelji se sa uživanjem mogu prepustiti njenim pripovjedačkim umijećima koji umnogome obogaćuju ponudu informativnog programa.

KRAJ KOALICIJE SDA-SBB? Svjedočenje Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Keljmendiju odjeknulo je zbog izjave lidera SBB-a da je Ramiza Delalića Ćelu ubila bošnjačka državna mafija. FTV je prikazao najzanimljivije inserte iz sudnice, upuštajući se u znatiželjno obigravanje oko tvrdnje koja je s pravom uznemirila domaću javnost. Glavno pitanje je bilo da li je na pomolu kraj partnerstva SDA-SBB? Citirano je i saopštenje Stranke demokratske akcije koja se našla prozvana da se ogradi od iznijetih optužbi. Subotnja obrada Radončićevog svjedočenja u Dnevniku 2 urednice Edine Šečerović sigurno je spadala u zanimljivije i vjerodostojnije prikaze kosovskog suđenja koje potresa BiH. Možda je prilog mogao biti za nijansu oštriji prema akterima naše političke svakodnevnice koji se verbalno obračunavaju kao da se radi o vođama mafijaških porodica.

IZDVOJENO:

U četvrtak, 27. oktobra, FTV je slavio svoj jubilej, tj. petnaest godina rada. Slavljeničke zdravice uvijek su pomalo pretjerane, ali urednica Amra Zaklan je u najavni naslov stavila “FTV najuticajniji medij”. Da li javnom RTV servisu priliči neukusno samoreklamerstvo, pa makar se radilo o proslavi jubileja?

OCJENA: 7

 

BHT1: KAKO SE POLITIČKI NE UPRLJATI I POSTATI NERELEVANTAN?

25. – 31. oktobar 2016.

DRŽAVNA MAFIJA STALA U CRTICU: BHT1 je vijest o svjedočenju Fahrudina Radončića u Prištini prenio kao agencijsku crticu (petak, urednica Samira Krehić). Državni javni RTV servis se često drži po strani kada su u pitanju prljavi politički obračuni. Ali puritanskim suzdržavanjem od političkih gnusoba neće se steći ugled nezavisne i štovanja vrijedne medijske kuće. Naprotiv. Gledateljstvo će posumnjati u nezavisnost, relevantnost i objektivnost svoje javne televizije. Politički obračuni nalik mafijaškim dio su naše svakodnevnice i kao takvi moraju i biti obrađeni. Ako lider vladajuće stranke kaže da postoji državna mafija, kakav god da je njegov poriv ili izakulisna kalkulacija, to treba odjeknuti po cijenu da na tren zaliči na bulevarsko štivo.

GOST VRIJEDAN PAŽNJE: Urednica Krehić je posjeti novog hrvatskog premijera dala na značaju koji i zaslužuje jer prvi čovjek izvršne vlasti u susjeda izabrao je Sarajevo za svoje prvo službeno putovanje. Naglasak je bio na neriješenim pitanjima između naše dvije zemlje, a izvučene su i najznačajnije poruke zvaničnika. Bez suvišnih ponavljanja. Uz to, gledateljstvo je počašćeno sa nekoliko Plenkovićevih izjava iz ekskluzivnog intervjua koji je dao BHT1. Blažica Krišto je kroz komentare upućenih sagovornika problematizovala otvorena pitanja između Hrvatske i BiH. U jednome, informativan i sveobuhvatan prilog.

IZDVOJENO:

Adela Topalović je nedjeljno izdanje skrojila po mjeri tzv. običnog čovjeka. Gledatelji su mogli saznati hoće li to lijekovi napokon biti jeftiniji, ali i pogledati epizodu iz stolačkog svakodnevlja koje se razlikuje od izbornih prevara i nasilja. Naime, mogli smo poslušati i pogledati priču o kočopernom i istrajnom gradskom orkestru koji vraća nadu u zdrav razum u Hercegovini.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

FTV je tijekom monitoringa znao biti uhvaćen u gotovo otvorenom iskazivanju političke naklonosti, dok je BHT1 češće krasio uravnotežen pristup u kojem se nije mogla razaznati politička obojenost. Prvi su se u protekloj sedmici pošteno uhvatili u koštac s Radončićevom prištinskom epizodom praveći vrtlog spekulacija koje oslikavaju političku zbilju. Iza svega toga kao da je sijevalo zdravo uzbuđenje: kako neko ko je uticajan političar sa lakoćom može izjaviti da postoji državna mafija i za to skoro pa direktno optužiti predsjednika stranke s kojom čini vladajuću koaliciju? BHT1 je kosovsku epizodu u našem uzbudljivom političkom životu prespavao. Kao da se to dešava negdje drugdje. Njihova poslovična uravnoteženost u časku se pretvorila u ćutnju koja liči na oportunizam ili ozbiljan zanatski propust. Tvrdnja Fahrudina Radončića o državnoj mafiji traži začudnost, ako ne zbog sadržine tvrdnje, onda zbog toga ko je, gdje i kad izgovara. I otužno je ako to ne mogu prepoznati urednici javnog RTV servisa.

 

About The Author