Film “Dnevnik Diane Budisavljević” donosi istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima

Diana Budisavljević spasila je više od 10.000 djece iz logora Jasenovac

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” donosi istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima
Foto: Radio Sarajevo

U Cinema Cityju premijerno je prikazan film “Dnevnik Diane Budisavljević” koji donosi istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Film je snimljen na osnovu dnevnika koji je vodila Diana Budisavljević, a opisuje akciju spašavanja više od 10.000 djece iz logora Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Gotovo 5.000 sarajevskih Jevreja, Srba, komunista (Bošnjaka i Hrvata) i Roma ubijeno je u Jasenovcu. Samo iz dvije općine Bosanska Gradiška i Bosanska Dubica odvedeno u taj zloglasni logor i ubijeno na posebno okrutne načine više od 20.000 Srba. Bosna i Hercegovina je bila velika žrtva NDH.

Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tokom Drugog svjetskog rata.

Koristeći svoje austrijsko porijeklo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu.

Nakon što niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset hiljada.

Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom filma, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja.

U filmu glume Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, i mnogi drugi.

About The Author